Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův další útok na ČT: Chce změnu ve vedení. „Účelové tlaky,“ brání se televize

Autor: simao - 
23. února 2018
15:30

Prezident Miloš Zeman se opět pustil do České televize. V pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov uvedl, že by si velmi přál, aby v ČT došlo ke změně vedení. Po kritice koncesionářských poplatků a vytrvalému „pranýřování“ ČT ze strany hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jde o další útok Hradu proti tomuto veřejnoprávnímu médiu. Ředitel televize Petr Dvořák Blesk Zprávám vzkázal, že jde o „pokračování účelových tlaků prezidenta Zemana“.

Ke kritice České televize se Zeman u Soukupa dostal v momentě, kdy se moderátor a ředitel soukromé televize v jedné osobě zabýval zlatou jízdou Ester Ledecké v Super –G v jihokorejském Pchjongčchangu. „Neviděl, pokud vím, tak ji ani Česká televize nevysílala,“ říkal Zeman o závodu.

ČT v ten moment přenášela přímý přenos hokejového utkání Česko–Švýcarsko, překvapivý úspěch Ledecké pustila později ze záznamu. Zeman prý Ledecké zaslal „velmi upřímné“ blahopřání a rýpl si do „obvyklé české závisti“ v narážce na nespokojenost s výkonem komentátorů závodu. Sportovní okénko však na Barrandově přerostlo v – u Zemana již tradiční – kritiku ČT.

Zeman: Personální změny v ČT bych si velice přál

Soukup totiž mluvil také o „aroganci a určité formě agresivity vůči zpovídaným“, a to kvůli tomu, že Ledecká odmítla dát taktéž veřejnoprávnímu Českému rozhlasu rozhovor před závodem. Do ředitele ČT Petra Dvořáka si pak pro změnu rýpl, že je „mimořádně neúspěšný“.

Zeman pro změnu zmínil výroční zprávy o hospodaření ČT, které projednává Sněmovna. V případě, že by ji poslanci neschválili poprvé ani podruhé, mohou ze zákona o ČT odvolat Radu České televize.

„Tady s tím musíme něco dělat, ne jenom to kritizovat, a jedna z cest, jak s tím něco dělat, spočívá ve dvojím zamítnutí zprávy o hospodaření České televize. To už se ostatně jednou stalo. V takovém případě dochází k personálním změnám v ČT a já bych si samozřejmě tyto změny velice přál, i když je jako prezident nemohu vůbec ovlivnit. To mohou ovlivnit pouze poslanci, pokud dvakrát tu zprávu o hospodaření zamítnou. Tak uvidíme, jestli to udělají,“ uvedl Zeman.

Ředitel Dvořák: ČT je zapotřebí chránit

Blesk Zprávy požádaly o vyjádření Českou televizi, její ředitel Dvořák v reakci na Zemanova slova uvedl: „Výzva k neschválení dva roky staré zprávy je pokračováním účelových tlaků prezidenta Zemana na Českou televizi, na jejichž konci má být ovládnutí média veřejné služby částí politické moci. Naplňuje se tak scénář, před kterým jsem už několikrát veřejně varoval.“

Věří přitom, že demokratické strany v parlamentu tento krok nedovolí. „Česká televize není jen zpravodajství a sportovní zprávy, ale je to kulturní instituce, jako jediná tvoří pro děti, vyrábí dokumenty a náročnější díla a je dnes nejsledovanější médium v zemi. Je potřeba ji před politickými a obchodními zájmy chránit,“ dodává Dvořák.

Prezident proti koncesionářským poplatkům

Zeman platí mj. za kritika koncesionářských poplatků. O tom, že by je nejraději nechal zrušit, mluví dlouhodobě. V březnu 2015 při návštěvě Plzeňského kraje říkal: „Aby byla stejná startovací čára mezi jednotlivými televizními stanicemi, pak onen návrh na zrušení koncesionářských poplatků považuji za docela rozumný. ČT by neměla být hlásnou troubou jakékoliv politické strany, např. TOP 09. A měla by přinášet objektivní a vyvážené zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní.“

Leden 2013: Miloš Zeman se v České televizi zřítil ze schodů. Leden 2013: Miloš Zeman se v České televizi zřítil ze schodů. | Foto Blesk - Petr Novotný

Jeho kritika ČT však zašla ještě dál. „Můj osobní názor zní, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci, ale stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ rýpl si Zeman. Tehdejší mluvčí ČT Alžběta Plívová upozorňovala, že jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize – a o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel ČR.

Navrhoval dokonce televizi zestátnit

V květnu 2016 Zeman ve své kritice pokračoval. A pak od něj vzešel i nápad na to, aby ČT byla státní. „Domnívám se, že Česká televize by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí, že by koncesionáři neměli platit 135 korun měsíčně za její provoz, že by tento provoz měl být hrazený ze státního rozpočtu,“ řekl tehdy Parlamentním listům.

„Česká televize jako ostatní veřejnoprávní média poskytuje službu veřejnosti, nikoli politickým stranám či jednotlivým představitelům státu. Veřejnoprávní média jsou oporou principů občanské svobody a zárukou nezávislé novinářské práce. Proto v žádné z demokratických zemí v Evropě státní televize zřízeny nejsou,“ kontrovala tehdy mluvčí ČT Plívová.

Nápady na zestátnění televize se však objevují opakovaně. V říjnu 2017 s ním přišel Tomio Okamura (SPD). „Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to,“ řekl tehdy Radiožurnálu.

Hrozil kameramanovi, Witowskou v ČT chválil

Zeman pak na podzim 2017 dle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka opět při návštěvě Plzeňska uvedl, „že by právě zrušení koncesionářských poplatků ČT výrazně prospělo“. Zostra se však také pustil ve Štrasburku v sídle Rady Evropy do kameramana ČT, když říkal: „vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“ 

Video  „Vyžeňte ho, nebo ho zabiju.“ Zeman hrozil drsně novináři.  - Česká televize: Newsroom 24
Video se připravuje ...

Jiří Ovčáček tehdy slova prezidenta hájil: „ČST Praha už dlouho lačně číhá, zda pan prezident, který má neuropatii, někde při chůzi neklopýtne.“ Připomněl tak bezděky událost z ledna 2013, kdy Zeman v budově České televize skutečně ze schodů klopýtl.

Do České televize pak přišel Zeman osobně před prezidentskými volbami 2018 na duel s Jiřím Drahošem, který moderovala (a tak trochu si pro sebe skvělým výkonem „ukradla“) Světlana Witowská. Zeman ji přímo v televizi na konci přenosu za její výkon pochválil.  „I když to většinou nedělám, mojí povinností je poděkovat moderátorce za férové vedení této debaty. Nikomu nestranila a nebyla nikým než sama sebou ovlivněna,“ říkal Zeman.

Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami se odehrál v Rudolfině. Debata ČT: Poslední střet Miloše Zemana a Jiřího Drahoše před volbami se odehrál v Rudolfině. | ČT

janakveton ( 31. března 2018 17:30 )

Tak bude tedy nějaká změna? Jak ve vedení ČT, tak v placení koncesionářských poplatků? Udělá to prezident Zeman? Smí to vůbec udělat? Jde vůbec něco udělat v tomto státě?!!!

lev1 ( 27. února 2018 12:19 )

Zrušit a vrátit koncesionářské poplatky a hned bude na důchody

Nezadat ( 24. února 2018 23:10 )

No a co,konečně by nahradil tu svííňu buzerantskou.

Nezadat ( 24. února 2018 23:08 )

Máme moudrého presidenta a doufám,že se jim podaří zakroutit krkem.Už se dá sledovat jen Prima a Barandov.Ostatní se snaží v době internetu dělat z lidí blbce,ale blbci jsou oni když podceňují soc sítě.

Julinek ( 24. února 2018 19:40 )

už se to neodvratně blíží

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa