Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vystrnadí Zemana z Hradu „naháč“ z Úřadu vlády? Marek Hilšer jde do voleb

Autor: tmp - 
27. července 2016
14:29

Česko zná dalšího kandidáta na prezidenta. Vystudovaný lékař, pedagog, vědec a občanský aktivista Marek Hilšer (40) zaujal, když vnikl polonahý na Úřad vlády a protestoval proti ruské politice na Ukrajině. Profiluje se jako nezávislý občanský kandidát bez propojení na politické skupiny či oligarchy. 

Marek Hilšer se narodil v Chomutově, v roce 1989 pak s rodinou emigroval do Španělska, odkud se vrátili o dva roky později. Absolvoval 1. lékařskou fakultu UK, kde byl i několikrát zvolen jako předseda akademického senátu. V letech 2011 a 2012 vyjížděl na lékařské mise do rozvojových zemí. Hilšer se momentálně věnuje výuce mediků a výzkumu zhoubných nádorů mozku. V současnosti je členem týmu, který vyvíjí nové způsoby léčby rakoviny.

Hilšer na sebe upozornil v roce 2014, kdy protestoval proti ruské politice na Ukrajině tím, že vystoupil polonahý na tiskové konferenci vlády ČR. V roce 2015 protestoval na ruské ambasádě proti anexi Krymu. Svůj odpor proti náklonnosti českého prezidenta k Číně dal najevo během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

 „Chci připomínat, že úspěch nespočívá pouze v bohatství a politickém vlivu, ale že úspěch je i v pocitovosti a ochotě pomáhat druhým. V dobře odvedené práci. Chci dát naději, že každý člověk v této zemi má hodnotu,“ řekl Hilšer.

Hilšer je společně s podnikatelem Igorem Sládkem zatím jediným kandidátem, který oficiálně oznámil prezidentskou kandidaturu. Kromě něj se očekává, že svůj úřad obhájí také prezident Miloš Zeman. Zatím neoficiálně se do prezidentského klání přihlásil textař Michal Horáček, europoslanec Jiří Pospíšil, primátor Jaroslav Kubera nebo ekonom Jan Švenjnar.

Prezident Miloš Zeman bude hostem pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Sedmý díl sledujte už v neděli 31. 7. Vysíláme živě – přesně v 11:00.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
jiri novotny ( 15. prosince 2017 00:38 )

No to toho moc neukázal. Proti Topolánkovi je to jen slabý čajíček. Topol se na rozdíl od něj nemá za co stydět a nic neskrývá.

Yarda ( 30. července 2016 15:30 )

...Vystudovaný lékař, pedagog, vědec a občanský aktivista Marek Hilšer (40) zaujal, když vnikl polonahý na Úřad vlády a protestoval... Dovedete si představit, že zvolený prezident ČR by vnikl polonahý třeba do parlamentu nebo na jednýní OSN? To snad raději tenhle pán, pokud by z nějakého důvodu nekandidoval pan Zeman https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Franz

noram ( 27. července 2016 17:35 )

opr.:prezidenta...

noram ( 27. července 2016 17:32 )

Horáček nebo tenhle, oba na post prezident nemají. Jeden kecal, druhý proamerický pošuk.

noram ( 27. července 2016 17:29 )

V čem byla loutka Havel nebo Klaus lepší?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa