Šéfka ovocnářů o mrazivé katastrofě: Zničené je úplně všechno. Zdraží ovoce v Česku?
Ovocnáři, vinaři, zemědělci sčítají škody a vzpamatovávají se z teplotních skoků, které zničily jejich úrodu. Asi nejhůře jsou na tom ovocnáři. Mluví o katastrofě, která tu nebyla dlouhá léta. Kde je situace nejhorší? Na kolik vyčíslí své škody? A jak dlouho se z takové situace budou vzpamatovávat? Nejen na tyto otázky odpovídala v dnešním Epicentru Alice Žertová, předsedkyně Středočeské ovocnářské unie.
Denně se chodí do sadů přesvědčit, že to, co se stalo, není jen zlý sen. Zmrzlo opravdu všechno. Letos očekávali po dlouhých letech silnou úrodu, nyní zbyly jen oči pro pláč. „Je pravda, že jsme byli určitě alespoň o tři týdny až jeden měsíc napřed. Některé ovocné druhy byly ve fázi květu, některé byly již ve fázi plodů, ale bez ohledu na to, v jaké fázi ty ovocné druhy byly, tak máme všechno zničené. Švestky byly ve velikosti tři 4 mm. Ty jsou úplně černé, promrzlé skrz naskrz. Jablka byla v plném květu, nebo už tam byly malé plůdky. A to všechno je úplně zmrzlé,“ popisuje škody na své úrodě Alice Žertová, s tím že všichni kolem nich jsou na tom úplně stejně.
Naše úroda neovlivňuje ceny ovoce
Podle Alice Žertové se ceny ovoce na našich pultech určitě změní. Ovocnářská katastrofa není jen u nás. Okolní státy v Evropě také hlásí vysoké škody.
„V České republice jsme velmi malí producenti a určitě naše úroda nebo neúroda neovlivňuje ceny ovoce, které se i na našem trhu objevuje. To jsou samozřejmě všechno evropští hráči a vůbec si netroufáme zatím odhadovat, co to s cenou ovoce na našem trhu udělá, ale vzhledem k tomu, že ty škody jsou vážné v celé střední Evropě, tak předpokládáme, že nějaký možný vliv tady bude,“ uvedla předsedkyně středočeských ovocnářů.
„Jsme zvyklí na to, že s přírodou se nedokážeme domluvit“
Ovocnářská katastrofa, která postihla celou naši republiku, může mít likvidační následky pro mnoho podniků. Podle Alice Žertové by tato situace mohla být tou poslední kapkou. Proti mrazům se nelze pojistit a vše teď bude záviset na pomoci státu, za kterou jsou vděčni.
„Dlouhodobě je ta situace nepříznivá, jednak klimatická, ale my jsme zemědělští prvovýrobci, my jsme zvyklí na to, že s přírodou se nedokážeme domluvit. Ale těch vlivů, které negativně ovlivnily vývoj našeho oboru, bylo mnoho. Takže spousta lidí byla nalomená k tomu, že vykácí sady a už nebude v téhle profesi pokračovat, tak tam se nejvíc bojíme toho, že ti, kteří ještě zůstali stateční v oboru, aby svoje snažení nevzdávali, protože v okamžiku, kdy dovednost výroby nebo pěstování ovoce zmizí z České republiky, tak se bude jenom velmi těžko navracet,“ vysvětlila situaci v Epicentru Alice Žertová a na závěr dodala:
“Vnímáme tu podporu státu, a to nás samozřejmě motivuje aktivizovat všechny naše znalosti a dovednosti a um, abychom přežili.“
Průběžně zdražuje všechno, tak proč bulit nad ovocem, jinak by přece nešlo z důchodců ty nastřádané peníze dostat?