Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Extrémně přibývá respiračních infekcí, ordinace se plní: Obávají se praktici další vlny pandemie?

Autor: ula - 
13. listopadu 2022
05:00

S chladným počasím se čekárny ordinací praktiků znovu plní zástupy kýchajících a smrkajících pacientů. Na rozdíl od uplynulých let však covid-19 není hlavní příčinou a tvoří často menšinu z infekcí, se kterými lidé do ordinací přicházejí. Extrémně přibývá respiračních infekcí. Někteří praktici Blesk Zprávám řekli, že počty covid pozitivních pacientů od léta klesají, jiní říkají, že jich stále přichází do ordinace dost. Proto radí nemoc nepodceňovat, a to zejména u rizikových pacientů – starších a chronicky nemocných.

„V současnosti celkově extrémně přibylo respiračních infekcí. Z toho je drtivá většina virových, ale z nich tvoří covid už jen menší část. Lze říci, že každý den diagnostikujeme jednotky případů covidu, přibližně do pěti,“ popisuje současnou situaci MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru SVL ČLS JEP.

„Ano, musím říci, že vnímám zásadní pokles pozitivních pacientů. U každého, kdo do ordinace přijde s respiračními i jinými příznaky, které by mohly značit infekci, děláme antigenní test. Vidíme, že pozitivních případů ubývá a také průběh nemoci je zpravidla mírnější,“ uvedl MUDr. Jiří Bartoš, praktický lékař z Moravské Nové Vsi.

Ne všude ale počty pacientů klesají. „Dle mých zkušeností je stav setrvalý a covid pozitivních pacientů s příznaky onemocnění je stále poměrně hodně,“ domnívá se MUDr. Josef Štolfa, praktický lékař z Prahy a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Chcete-li aktivovat podporu čtečky obrazovky, stiskněte Ctrl+Alt+Z. Chcete-li zjistit další informace o klávesových zkratkách, stiskněte Ctrl+lomítko.

Praktici zůstávají obezřetní

Další vlnu covidových případů o stejné síle jako v minulých letech sice praktici neočekávají, zůstávají však obezřetní. „Populace je hodně promořená a proočkovaná, takže všichni doufáme, že další opravdu velká pandemie už nebude,“ říká MUDr. Cyril Mucha, praktický lékař a místopředseda SVL ČLS JEP. Právě vakcína podle odborníků zůstává tím nejdůležitějším faktorem v boji proti covidu-19. Praktici očkují bez omezení, k dispozici mají i nejnovější typ vakcíny na variantu omikron.

„Obecně je však důležité, aby lidé měli dávku čerstvou. Hlavně v případě rizikových pacientů bych doporučoval přeočkování, pokud je to 4 měsíce a déle od poslední dávky,“ říká MUDr. Mucha.

Covid není běžná respirační infekce

Přestože by se s klesající intenzitou onemocnění mohlo zdát, že z covidu-19 už je běžná respirační infekce, odborníci tuto představu vyvracejí. „Je důležité uvědomit si, že přestože jsou celková čísla nakažených relativně nízká, covid-19 stále významně dopadá na fungování nemocnic. Situace už není kritická jako v minulosti, ale už jen to, že stále potřebujeme specializovaná oddělení pro covidové pacienty, ovlivňuje péči o pacienty i v ostatních oborech. Nemocnice přitom stále potřebují dohánět péči, kterou kvůli pandemii dva roky odkládaly,“ říká prim. MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

Se snížením počtu hospitalizovaných pacientů podle něj pomáhá dvojice antivirotik, která je pro praktiky dostupná k léčbě rizikových pacientů.

Paxlovid si „nerozumí“ s řadou léků

„Dlouhou dobu jsme měli Lagevrio, od října je dostupný i Paxlovid. Ten má podle studií sice vyšší účinnost, ale také poměrně časté tzv. interakce, tedy nerozumí si s řadou skupin léků, které často rizikoví pacienti berou. Týká se to například některých léků proti srážení krve, na vysoký tlak a podobně. Takže je tam trošku problém tím prokličkovat. Pokud to nejde, nebo je to příliš náročné, tak zpravidla předepisujeme Lagevrio, které má naopak interakcí minimum,“ popisuje MUDr. Mucha.

Pozor na hygienu kašlání

Ve vztahu k rizikovým pacientů také praktik apeluje, aby si lidé připomněli hygienické návyky, které si osvojili v uplynulých letech. „Doporučoval bych dbát na hygienu rukou, na hygienu kašlání – aby člověk nekašlal do ruky, ale ideálně do kapesníku, který následně zahodí. A zejména pokud je nemocný, tak by měl minimalizovat kontakty, a když už musí někam jít, aby používal roušku. Samozřejmě stále platí 7 dní izolace po pozitivním testu,“ uzavírá lékař.

Video  Epidemie v Česku je fázi „zmixované polévky“ různých variant: Covid se stále vyvíjí, říká viroložka  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 13. listopadu 2022 18:54 )

praktici zvládli několik vln covidu, ty tak něco nevystraší. Jen se diví, když nemocní lidé chodí do práce a dál zbytečně roznáší nemoci

bizon_pepa ( 13. listopadu 2022 16:19 )

V širší rodině několik lékařů. Z nich 3 praktičtí. Z covidu není vyděšený ani jeden. K očkování se staví velice laxně. Tož blesku asi tak.

bizon_pepa ( 13. listopadu 2022 16:18 )

Sakra kam na to chodíš. Každý rok jezdím několika do itálie. A rozhodně tam žádné uzávěry nebyly. I když je možném že lokálně mohlo k nějaké dojít.

dana lattova ( 13. listopadu 2022 15:26 )

👏👏👏

novakalex ( 13. listopadu 2022 10:21 )

To je pěkná blbost. Ale lidé věří čemukoli, tak proč ne tomuto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa