Zatímco například v Jihomoravském kraji je podle informací na webu ministerstva devět míst, kde si mohou pacienti pro domácí léčbu paxlovid vyzvednout, v Praze jsou čtyři. „Nemocniční lékárny nejsou vybírány na základě klíče. Paxlovid mají takové lékárny, které splňují podmínky dle organizačního opatření VZP a paxlovid mít chtějí,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Mezi pražskými nemocnicemi, které tento lék v lékárně mají, nebyla ještě ve středu žádná z fakultních nemocnic. Lék byl podle webu dostupný jen v Ústavu hematologie a krevní tranfuze (ÚHKT), Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kterou nezřizuje ministerstvo zdravotnictví, ale obrany, a Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Ta lék podle ředitelky Zuzany Barboríkové objednala primárně pro své hospitalizované pacienty. „V seznamu jsme uvedeni z toho důvodu, aby nám léčivý přípravek paxlovid výrobce Pfizer vůbec dodal. Dodávky jsou vázány na pracoviště uvedená v tomto seznamu,“ sdělila ČTK. ÚVN má podle mluvčí Jitky Zinke lék dostupný od pátku. „Již ten den byli lékem vybaveni čtyři indikovaní pacienti. Dosud jich bylo více než 20,“ uvedla.

V pátek na web ministerstva přibyla také Fakultní nemocnice v Motole. „V tuto chvíli řešíme ještě nějaké technické záležitosti, ale paxlovid bude v průběhu několika dní v lékárně dostupný,“ sdělila mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Podobně se připravuje na vydávání léku také Nemocnice Na Homolce. Dostupný by měl být během několika dní. „V současné době intenzivně pracujeme na úpravě softwaru, který zajistí synchronizaci výdeje na žádanku od indikujícího lékaře a zároveň povinné vykazování zdravotním pojišťovnám a do registrů ÚZIS (Ústavu zdravotnických informací a statistiky). Úprava softwaru a zaškolení personálu by měly být dokončeny během několika dnů,“ řekla mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) podle mluvčí Marie Heřmánkové ještě dodávky léku dohodnuté nemá. „V tuto chvíli ve spolupráci s právním odborem posuzujeme a připomínkujeme předložené doplňující obchodní podmínky, které nám předložil výrobce a výhradní distributor,“ uvedla.

Nevypotřebované léky

Očkovací látky na covid-19 nakupoval přímo stát, nové, zatím neregistrované léky si musely nakoupit na pokyn ministerstva zdravotnictví přímo nemocnice. Například u takzvaných monoklonálních protilátek jim ale zůstaly za desítky milionů korun nevypotřebované. Vláda proto v červnu schválila 336 milionů korun, kterými jim ztrátu kompenzovala. Například v Ústeckém kraji nemocnicím zůstaly léky za více než 70 milionů korun, v Jihomoravském za 35 milionů. Dávka pro jednoho pacienta stojí asi 50 000 korun.

Ani paxlovid není možné objednávat běžně podle očekávané spotřeby. Ministerstvo s výrobcem uzavřelo smlouvu do konce roku, její podrobnosti včetně ceny léku podléhají utajení. O podmínkách ministr jednal od ledna, lék byl do Česka dodaný v září. Dříve ministr uvedl, že by Česko mělo zájem asi o 50 000 dávek v očekávané ceně miliarda korun.

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
19 fotografií