Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec nošení respirátorů u lékaře: Zdravotníci se neshodnou. Kde by měly zůstat povinné?

  • Autor: ula,ČTK - 
    27. 4. 2022
    05:20

    Ve zdravotnických a sociálních zařízeních stále platí povinnost nosit respirátory, nosit se musí např. v domovech seniorů a také v lékárnách. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (za TOP 09) slíbil, že ochrana dýchacích cest by měla zmizet i z těchto míst na přelomu dubna a května, podle nejnovějšího vyjádření resortu to bude až v průběhu května. Blesk Zprávy udělaly velkou anketu mezi lékaři z různých zdravotnických oborů, zda by byli pro zachování respirátorů i nadále. A názory se velmi různí. Podle některých by měly roušky zůstat povinné v čekárnách a také při riziku větší epidemie. Nejen covidové, ale i chřipkové.

  • 1.Konec respirátorů ve zdravotnických zařízeních?

    „Ve zdravotnických a sociálních zařízeních se budou respirátory nosit ještě zhruba dva týdny,“ uvedl Vlastimil Válek v polovině dubna. „Nicméně musíme pravidelně posuzovat zejména data ze zdravotnických zařízení,“ dodal k tomu. Kromě nemocnic či domovů seniorů zůstávají respirátory povinné i v lékárnách. Jak řekl Blesk Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, resort stále hodnotí epidemiologickou situaci a také data ze zdravotnických zařízení, proto to vypadá, že odložení respirátorů na těchto místech proběhne až v průběhu května, místo avizovaného konce dubna.

    Blesk Zprávy zjišťovaly u lékařů z různých zdravotnických oborů, co na zrušení respirátorů říkají. A jejich názory se různí. Někdo by byl pro zachování respirátorů nastálo, někdo preferuje jejich nošení v čekárnách, či by je zachoval během epidemií. Jiní lékaři jsou pro zrušení zejména u pacientů s respiračními problémy. Přečtěte si, jaké názory mají lékaři a jaké pro ně mají důvody.

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (17.12.2021) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (17.12.2021) | Vláda ČR

  • 2.Praktik: Zachovejme respirátory v čekárnách

    MUDr. Josef Štolfa, praktický lékař a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP, řekl: „Jsem pro zachování povinnosti používat roušky/respirátory v prostorách zdravotnických zařízení, zejména v čekárnách a prostorách sdílených s ostatními pacienty a osobami, které se v těchto prostorách pohybují, tedy i pro zdravotnické pracovníky. Tedy si dokážu představit zachování povinnosti používat roušky/respirátory ve zdravotnických zařízeních i natrvalo. Důvodem je předběžná ochrana všech osob ve zdravotnických zařízeních před možným kontaktem s jakoukoli respirační infekcí, nejen SARS-Cov-2, protože pravděpodobnost kontaktu s možným infekčním původcem je ve zdravotnických zařízeních podstatně vyšší než jinde.“

    Štolfa by rád zachoval respirátory při sezonních epidemiích.

    V přímém kontaktu s lékařem bych ponechal povinnost, respektive potřebu, volbě lékaře a pacienta, protože záleží především na potížích, s nimiž pacient přichází. Jsou-li respiračního rázu, pak by rouška/respirátor být používána měla. V případě jiném, kdy není pravděpodobný vzájemný přenos kapénkové infekce, je možné dohodnout se na odložení roušky/respirátoru, třeba na omezenou dobu. V některých případech mohou tyto bariérové ochranné prostředky být přítěží verbální i nonverbální komunikaci,“ dodává praktik.

    Praktický lékař Josef Štolfa Praktický lékař Josef Štolfa | archiv lékaře

  • 3.Kardiolog: Je to zátěž pro zdravotníky

    Prof. MUDr. Aleš Linhart, CSc., přednosta 2. interní kliniky VFN a 1. LF UK a předseda České kardiologické společnosti, si myslí, že výskyt covidu-19 je tak nízký, že nošení roušek nedává příliš velký smysl.

    „Pro zdravotnický personál je nošení roušek obrovská zátěž a je to opravdu velmi nepříjemné a v tuhle chvíli si nemyslím, že přináší nějaký zvláštní benefit. Pokud by mělo dojít k dalšímu rozvoji pandemie, tak by se měly rozhodně vrátit, protože jsme si vyzkoušeli, že to funguje,“ řekl Blesk Zprávám Linhart.

    Jejich znovuzavedení se ale musí odvíjet od epidemiologické situace a ne je mít zavedené plošně navždy, to opravdu nedává smysl. Pokud odhlédneme od toho, že to stojí peníze, tak roušky jednoznačně komplikují práci, trpí tím také kontakt s pacienty a násobí se i únava. Myslím, že nařízení mohlo být zrušené už před pár týdny, a ne až nyní,“ myslí si kardiolog.

    MUDr. Aleš Linhart MUDr. Aleš Linhart | Blesk:Michal Protivanský/CNC

  • 4.Praktická lékařka: Budu respirátory doporučovat

    MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP, nemá úplně jasno v tom, zda by nošení ve zdravotnických zařízeních mělo být povinné.

    „Nicméně určitě to doporučuji a rozhodně si to vyvěsím ve své čekárně. V tomto období, kdy máme infektů celou řadu, tak bych to určitě doporučila a stejně tak obecně v jarním a podzimním období i mimo pandemii. Přijde mi to jako jedna z věcí, kterou bychom si z pandemie mohli vzít, že jestliže je například v čekárně nebo lékárně 10 lidí a všichni kašlou, tak je jednoznačně vhodné mít roušku,“ říká Bezdíčková.

    Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková | archiv Blesku

  • 5.Infektolog: Kdo se cítí ohrožený, ať roušky nosí

    MUDr. Pavel Dlouhý, primář Infekčního oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP, se domnívá, že postup rozvolňování probíhá podle plánu a probíhá správně. Zároveň dodal, že doufá, že skončí povinnost nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních a vše bude na bázi dobrovolnosti.

    „Samozřejmě kdo se cítí více ohrožený, je v seniorním věku nebo má nějaké přidružené choroby, tak se bude ve vlastním zájmu i nadále chránit a do čekárny, trolejbusu nebo metra si respirátor vezme. Ale vzhledem ke klesajícímu výskytu infekce covid-19 v populaci si myslím, že květen bude i vzhledem ke zlepšujícímu se počasí správnou volbou, kdy budeme moci ochranu i ve zdravotnictví odložit,“ uvedl MUDr. Dlouhý.

    Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. | Blesk:Martin Pekárek

  • 6.Plicní lékař: Je nutné vzít v úvahu určité situace

     MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno a předseda Česká aliance proti respiračním onemocněním (ČARO), považuje nošení roušek za opatření v rámci krize a nemělo by se jednat o plošné a trvalé opatření, a to ani ve zdravotnických zařízeních.

    „Je nutné brát v potaz různé specializace a situace a jistě každý pochopí, že například u plastického chirurga, kam chodí pacienti v rámci estetické chirurgie, je nošení roušek zcela zbytečné. Při epidemii bych rozuměl nošení roušek například na pohotovosti, ale znovu připomínám, že podle mého názoru by se plošné nošení roušek mělo zrušit,“ domnívá se MUDr. Sova.

    Respirátory. Respirátory. | Reuters

  • 7.Pneumoložka: Respirátory jen v době epidemií

    „Já osobně bych nošení roušek ve zdravotnických zařízeních nechala nastálo pouze v době respiračních epidemií. Během roku bych je pak na bázi dobrovolnosti doporučila pacientům, kteří mají nějakou infekci a necítí se dobře,“ řekla MUDr. Ivana Čierná Peterová, pneumoložka a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) ČLS JEP.

    MUDr. Ivana Čierna Peterová, místopředsedkyně ČPFS a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů MUDr. Ivana Čierna Peterová, místopředsedkyně ČPFS a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů | Blesk:Daniel Černovský

  • 8.Praktik: Respirátory jen při epidemiích

    „Myslím si, že by roušky měly být ve zdravotních zařízeních povinné při epidemiích a také v indikovaných zařízeních, kde jsou hospitalizováni či ambulantně sledováni pacienti s postižením imunitního systému. V ostatních případech jsem pro zrušení nošení roušek,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv MUDr. Ivo Procházka, praktický lékař a člen výboru Sdružení praktických lékařů .

    Doktor Ivo Procházka popisuje, jak prožívají pandemii v malých městech Doktor Ivo Procházka popisuje, jak prožívají pandemii v malých městech | Archiv Iva, Reuters

  • 9.Porodník: Zrušení v zařízeních neintenzivní péče

    „Jsem pro to, aby se nošení roušek zrušilo, ale pouze ve zdravotních zařízeních neintenzivní péče. Síla viru se značně zeslabila a blíží se normálním chřipkovým onemocněním. Nevidím proto důvod k tomu, aby zůstávalo nošení roušek v ambulantních zdravotních zařízeních povinné,“ řekl MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.

    MUDr. Štěpán Machač MUDr. Štěpán Machač | Tonda Tran

  • 10.Internista: Roušky bych nerušil

    „Nejsem pro to, aby se rušilo nošení roušek ve zdravotních zařízeních, protože máme stále poměrně vysoký počet pacientů s covidem. Ten sice není nebezpečný pro zdravého člověka, ale pro oslabené jedince v nemocničních zařízeních představuje hrozbu. Z toho důvodu jsem pro zachování roušek,“ vysvětluje prof. MUDr. Michal Vrablík, III. interní klinika VFN a 1. LF UK a předseda České společnosti pro aterosklerózu.

    prof. MUDr. Michal Vrablík prof. MUDr. Michal Vrablík | Aspen.PR

Uživatel_5577173 ( 28. dubna 2022 20:08 )

Jsem pro nošení rousek,to beru jako samozřejmost,ale respiratory jsou protivne,obličeje olezle,samé vyrážky atd.

Uživatel_5577078 ( 28. dubna 2022 08:02 )

URČITĚ BY MĚLA ROUŠKA ZŮSTAT V ČEKÁRNĚ,NEBO KDYŽ JE CHŘIP­KA,OH­LEDUP­LNOST VŮČI LIDEM NENÍ VŽDY U KAŽDÉHO.LÉKAŘ MÁ PRÁVO SE CHRÁNIT,A TAKÉ V DOMOVECH PRO SENIORY VŠICHNI CO TAM DOCHÁZÍ.JINAK BYCH TO NECHALA NA KAŽDÉM JAK SE CÍTÍ.TŘEBA V MARKETECH CO JE SPOUSTA LIDÍ A BŮHVÍ ODKUD,TAK TAM SI NĚKTEŘÍ TAKY NASAZUJÍ ROUŠKY,A JE TO DOBŘE,NENÍ PŘÍJEMNÉ KDYŽ VÁM NĚKDO CHRCHLÁ NA ZÁDA,KDYŽ NEDODRŽUJE ROZESTUP.

Moly28 ( 27. dubna 2022 19:53 )

A co lidi uznat jako svéprávné a nechat na nich, jestli se chtějí chránit? Ti nemocní by mohli být zodpovědní a roušku mezi lidmi nosit a ti, co se bojí nákazy, ať si ji taky nosí. Proč to dávat rozkazem?! Za ty 2 roky už máme nějakou zkušenost, povědomí a už bych to nechala na dobrovolnosti.

jarda_vozembouchak ( 27. dubna 2022 10:29 )

Ministerstvo zdravotnictví obelhává občany od začátku plandemie dodnes.
Válek:
"Omikron je jako plamenomet. Dávek očkování může být i nekonečně mnoho", uvedl Válek.
http­s://cn­n.ipri­ma.cz­/omi­kron-meni-vnimani-covidu-podle-valka-muze-byt-ockovacich-davek-nekonecne-mnoho-5487­4?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

Monika Horakova ( 27. dubna 2022 10:10 )

Respirátorů nás optežuji z komunikaci z staršími lidmi , hygiena, úprava lůžka. A roušky SME nosili už dlouho ne. A lidí chodí do nemocnic a nemají roušky na co . Jsem za zrušení respirátorů v nemocnici .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa