Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Eso v rukávu proti omikronu? Vakcína je otázka 10 dnů, chlubí se Rusové. Šéf Moderny varuje

Autor: sova, ČTK - 
2. prosince 2021
05:00

Moskevský Gamalejův institut, který v minulém roce vyvinul vůbec první vakcínu proti nemoci covid-19 Sputnik V, má údajně další eso v rukávu. Jeho ředitel Alexander Gintsburg oznámil, že jsou do 10 dnů schopni vyvinout vakcínu proti nebezpečné a celosvětově obávané variantě koronaviru s názvem omikron, která se minulý týden rozšířila z Jižní Afriky. V pondělí večer o tom informovala agentura RIA Novosti.

Samotný vývoj nové verze vakcíny proti omikronovému kmeni koronaviru nebude trvat déle než deset dní, dalších 45 až 50 dní je potřeba pro regulační postupy, řekl Gintsburg. Objasnil navíc, že v normální situaci trvají regulační postupy asi dva a půl měsíce, ale v nouzové situaci je možné lhůtu urychlit právě na necelý měsíc a půl.

Akademik zároveň uvedl, že o práci na nové vakcíně bude možné diskutovat až po obdržení podrobnějších dat o novém kmeni. Gamalejův národní centrum pro epidemiologii a mikrobiologii přitom za účinné proti omikronu považuje i své předchozí očkovací látky Sputnik V a jednodávkovou Sputnik Light.

Šéf Moderny: Tohle nebude dobré

V rozhovoru pro list Financial Times ale například šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel uvedl, že na základě předběžných zjištění se domnívá, že nynější vakcíny proti covidu-19 budou zřejmě méně účinné v boji s novou variantou koronaviru.

„Myslím, že neexistuje možnost, že by (účinnost) byla na stejné úrovni, jakou jsme měli s variantou delta,“ řekl Bancel v sídle společnosti ve městě Cambridge v americkém státu Massachusetts. „Myslím, že to bude pokles (účinnosti) materiálu. Jen nevím, jak velký, protože musíme počkat na data. Ale všichni vědci, se kterými jsem mluvil, říkají: Tohle nebude dobré,“ dodal šéf Moderny.

WHO: Omikron se bude šířit celosvětově

Zároveň poznamenal, že přesunout veškerou pozornost jen na výrobu vakcíny zaměřené na omikron je poněkud riskantní, protože ve světě stále ještě kolují také předchozí varianty koronaviru.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí uvedla, že virový kmen omikron představuje „velmi vysoké“ riziko a pravděpodobně se začne šířit v mezinárodním měřítku. Varianta má navíc vysoký počet mutací ve spike proteinu koronaviru. Vědci uvádějí, že až 30, což by mohlo způsobit její snadné šíření a naznačovat větší infekčnost. Většina odborníků se přitom domnívala, že se takto vysoce pozměněná varianta objeví až za rok či za dva.

Jirik-ta ( 2. prosince 2021 13:29 )

jak je článku patrné účinnost na omicron bude problematická. Zřejmě nedokáže pokrýt celé spektrum mutací. Je to docela patálie. Máme tu starou vakcínu, pak bude nová, ale méně účinná. Chtělo by to asi víc vakcín najednou a povinně.
Jde vojáček lesem a potká babu Jagu. Baba se zeptá vojáčka: když uhádneš kolik je mi let? Smíš se se mnou pomilovat. Vojáček se ušklíbne a praví 120. Ne 150, ale já ti to uznám.

Stano1963 ( 2. prosince 2021 11:45 )

v Rusku se lidé nechtějí očkovat ani Sputnikem, raději jezdí za očkováním do zahraničí. Takže vakcínu sice budou mít, ale nebudou mít komu ji píchnout

frantacizek ( 2. prosince 2021 10:41 )

Sověti doteď nemají pro Evropu schválený Sputnik, už rok u něj falšují data..Avzhledem k tomu, jak lehá jeden soudruh za druhým (1200 úmrtí denně), tak je i zbytečné to po nich chtít..Těžko lze tedy věřit tomu, že by vyvinuli v takhle šibeničním termínu byť jen mastičku na akné..

pindokukin ( 2. prosince 2021 10:33 )

Může se někdo zločincům a US farmakomafii divit? že bezprecedentně decimují lidstvo?
To jim naprosto vyhovuje,přece z něčeho musí financovat těch osmset voj.základen po celém světě a vývoj stále ničivějších zbraní.

Cítí se pány světa. Jen aby se necabli. Rus s Číňanem jim srovná rypáky do fazóny.

pindokukin ( 2. prosince 2021 10:12 )

Mezi pacienty, kterým lékaři PROTILÁTKOVÉ / NE VAKKCINY!!!! / léky zejména doporučují, patří podle dubnového stanoviska lidé po transplantacích orgánů, pacienti s poruchou imunity nebo léčení imunosupresivními léky, které omezují činnost imunitního systému, nebo léčení kortikosteroidy, lidé léčení s rakovinou nebo hemato-onkologickým onemocnění, s některými druhy autoimunitních neurologických nemocí, s diabetem prvního typu nebo druhého typu v kombinaci s obezitou nebo vysokým krevním tlakem, lidé s poruchou ledvin vyžadujícím dialýzu, s vyššími stadii chronické obstrukční plicní nemoci, trombofilními stavy, nervosvalovými onemocněními nebo morbidní obezitou.

TEĎ MI ŘEKNĚTE ,TŘEBA ZE SVÉHO OKOLÍ,KTERÝ ČLOVĚK PO PADESÁTCE ČI ŠEDESÁTCE NĚČÍM TAKOVÝM NETRPÍ.

TAKŽE FARMAKOMAFIE A VŠICHNI GAUNEŘI V POZA­DÍ,GA­TES,FA­UCI,­SÉREŠ ,CELÝ "DOBRÝ KLUB" KTERÝ TOTO DÁVNO NAPLÁNOVAL, JSOU MASOVÍ VRAZI .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa