Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ostrovní stát se pochlubil 99 procentní proočkovaností. Hlásí pouhých osm nakažených

Autor: tsv - 
15. října 2021
22:00

Mezinárodní organizace Červený kříž odhalila zemi s nejvyšší proočkovaností. Jedná se o malý ostrovní stát v Tichém oceánu, který oběma dávkami naočkoval 99 procent své populace. Předběhl tak dosud nejúspěšnější Emiráty a Portugalsko. Informoval o tom server Mirror.

Téměř všechny občany starší dvanácti let se podařilo naočkovat republice Palau, která se nachází asi 500 kilometrů východně od Filipín a skládá se z přibližně 340 ostrovů. Země má v porovnání s ostatními státy Oceánie několikanásobně efektivnější očkovací program, k rychlé distribuci vakcín ale významně přispěla i nízká populace. Na ostrovech žije necelých 21 tisíc lidí.

Například Šalamounovy ostrovy (s 687 tisíci obyvatel) a republika Kiribati (se 120 tisíci obyvatel) hlásí méně než 10 procent naočkovaných. Papua Nová Guinea (s devíti miliony obyvatel) dosud nenaočkovala ani jedno procento. Palau tak mezi svými sousedy výrazně vyčnívá nezávisle na jejich zalidněnosti.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v Palau od propuknutí světové pandemie nakazilo pouhých osm lidí, nemoci nepodlehl ani jeden z nich. První dva případy země nahlásila 23. srpna tohoto roku.

Předběhla Emiráty

Červený kříž na úspěch republiky poukázal hlavně s úmyslem motivovat velké státy. Dosud díky svému vakcinačnímu programu vládly Spojené arabské emiráty s 87procentní proočkovaností, následovalo Portugalsko s 86 procenty naočkovaných a Malta s 84 procenty.

V Evropě na začátku dominovala Británie, kde se ale během posledních měsíců distribuce vakcín drasticky zpomalila. V království si pro obě dávky došlo 68 procent obyvatel, očkovací program ale podle místních expertů funguje stále dobře.

„Ačkoli počty případů zůstávají vysoké, vakcinační program zabraňuje tomu, aby se promítly do počtů hospitalizací a obětí,“ řekla lékařka Jenny Harries z britské zdravotnické agentury. „Prosíme všechny, kdo mají nárok na očkování, aby se o něj přihlásili. Je to nejlepší způsob, jak omezit šíření, ochránit sebe a ty, které milujeme,“ dodala.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omasta ( 16. října 2021 01:09 )

Obyvatelstvo bude za pár let zdegenerované.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa