Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Omikron na jihu Moravy: Sedm lidí je negativních, na dva výsledky se ještě čeká

Autor: ČTK, rum - 
30. listopadu 2021
09:01

V Jihomoravském kraji vyšly negativní testy na covid-19 sedmi lidem, kteří cestovali v letadle s člověkem nakaženým variantou omikron. U dalších dvou se na výsledky čeká.

Hygienici devět lidí prověřovali kvůli možnému rizikovému kontaktu při dvou mezinárodních letech. „Všichni, co šli v pondělí na test, jsou negativní a zdravotně zcela v pořádku,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Pondělní test se týkal sedmi lidí, zbývají tedy výsledky testů u dvou lidí.

Prvním potvrzeným případem varianty omikron je žena z Liberce, která se do ČR vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. S ženou do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. Jihomoravské potencionální případy s tím nesouvisí.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

VIDEO: Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa