Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
30. listopadu 2021
05:00

Některé jihomoravské nemocnice hlásí od minulého týdne kvůli návalu covidových pacientů kritickou situaci. Podle tamního hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je pravděpodobné, že se situace v těchto zdravotnických zařízeních nejvíce vyostří během následujících sedmi dní. Upozorňuje ale na to, že podobný scénář postupně zasáhne i zbytek Česka. Zpřísnění opatření kvituje, nepopírá ale, že dost možná nejsou poslední. Lockdown, tak jak jsme ho znali dříve, už ale podle něj ve hře není, jak uvedl v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv. Zároveň uvedl, že motivací k očkování se brzy stane strach.

„Omezení mezilidských kontaktů je za mě bohužel nyní potřeba. Musíme si počkat ještě pár dní na vyhodnocení účinnosti současných opatření. Já osobně říkám, ať se raději lidé připraví, že se něco ještě trochu zpřísňovat bude,“ očekává jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Myslím si, že se nedobereme k tomu, že bychom byli zavření doma a nemohli více než 500 metrů od baráku. Je ale možné, že přijde omezení pohybu mezi kraji. Protože to se v minulosti ukázalo jako funkční. Ale budu jenom rád, když to tak nebude,“ vysvětlil v Epicentru Blesk Zpráv s tím, že restrikce omezující především neočkované byly nevyhnutelné: „Teď, když se nevakcinovaným zakázalo chodit do restaurací, najednou někteří z nich k očkování jdou.“

„Nyní už je motivovat těžké. Obecně tu byla chyba v komunikaci vlády už před rokem. Je jasné, že další motivací k očkování bude už jenom strach,“ přidává Grolich a odhaduje, že kapacity některých nemocnic se brzy zaplní napříč celou republikou: „Je dost možné, že na začátku příštího týdne se na jižní Moravě dostaneme na ta nejhorší čísla. Ale stále je důležitě zdůraznit, že i přesto, že je tolik nakažených, není až tak velké množství lidí na JIP. Právě díky očkování.“

Hejtman souhlasí s tím, že v drtivé většině jde nyní o epidemii neočkovaných a velkou část výjimek podle něj tvoří očkovaní lidé přes šedesát let: „To jasně ukazuje na to, že po půl roce ta vakcína ztrácí na síle. Proto bych apeloval na to, aby si tihle lidé šli co nejdříve pro posilující dávku.“ Grolich zároveň odhaduje, že přeočkovávat budeme ještě tak rok až dva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sasajetuo5zas ( 30. listopadu 2021 18:19 )

A já rozumím všemu, všude jsem byl, všechny znám a od všeho mám klíče.

Ferenc ( 30. listopadu 2021 10:55 )

Očkování tím svinstvem je je ta správná cesta na krchov.

Stano1963 ( 30. listopadu 2021 10:37 )

strach lidé většinou dostanou až leží na JIPce

bizon_pepa ( 30. listopadu 2021 09:35 )

Grulich má v životopise, ze je advokát. Netušil jsem, ze vystudoval i medicínu. Nebo to tam jen zapomněl napsat.

trintin ( 30. listopadu 2021 09:34 )

Grolich má pravdu, na lidi platí strach. Kdysi v práci přišel vedoucí a dal hlasovat, že odsuzujeme 2000 slov. Všichni se strachem ***i, jen já a další dva skoro strachem posraní, jsme se zdrželi hlasování. Výsledek byl, že mi soudruh vedoucí potom odmítl podepsat doporučení k novomanželské půjčce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa