Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Omikron: Co všechno víme o nové variantě covidu, jaké jsou její příznaky a je nakažlivější?

  • Autor: ula,ČTK - 
    30. 11. 2021
    05:00

    Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že riziko spojené s novou variantou omikron je velmi vysoké a hrozí její globální šíření. Většina zemí již zareagovala a zavřela cestujícím z Jihoafrické republiky, odkud se varianta šíří, své hranice. Bude to ale stačit? Nová varianta už byla zaznamenána i v Evropě, včetně Česka. Spolu s novou variantou se objevila celá řada otázek: Je omikron nakažlivější než delta? Je smrtelnější? Budou proti této mutaci fungovat stávající vakcíny?

    Nová varianta koronaviru omikron je „vysoce nakažlivá“ a vyžaduje urychlenou akci. Podle agentury AFP to v pondělí po mimořádné schůzce uvedli ministři zdravotnictví ekonomicky rozvinutých zemí ze skupiny G7. Zavázali se, že budou pokračovat v úzké spolupráci, sdílení informací s mezinárodními partnery a sledovat novou variantu.

    „Mezinárodní společenství čelí hrozbě nové a vysoce přenosné varianty covidu-19, která vyžaduje naléhavou akci,“ uvedli ministři ve společném prohlášení na závěr virtuální schůzky.

    Další schůzka v prosinci

    Ministři ocenili příkladnou práci Jihoafrické republiky, která dokázala variantu odhalit a upozornit na ni ostatní. Vyjádřili silnou podporu vytvoření mezinárodní sítě pro sledování patogenů v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO) a slíbili, že s ní budou nadále spolupracovat.

    Zástupci zemí G7 také uznali strategický význam zajištění přístupu k vakcínám a uvedli, že dostojí svým dárcovským slibům. Ministři prohlásili, že rozvojové země připravují na „dodávky vakcín, poskytují operativní pomoc, bojují proti dezinformacím o vakcínách a také podporují výzkum a vývoj“. Další schůzka ministrů zdravotnictví G7 se má konat v prosinci.

  • 1.Kde se objevila nová varianta?

    Ministr zdravotnictví Jihoafrické republiky Joe Phaahla uvedl, že tato varianta souvisí s prudkým nárůstem případů v zemi v posledních dnech, denně přibude až 200 nových případů. Nejvíce, až 3200 případů za den, se objevilo ve městě Gauteng. Vědci se snažili zjistit, co za tak prudkým růstem počtu nakažených stojí, a tak studovali vzorky viru a objevili novou variantu s tím, že až 90 % případů v Gautengu je způsobeno právě touto variantou.

    Koronavirus v Jihoafrické republice Koronavirus v Jihoafrické republice | Reuters

  • 2.Jak tato varianta vznikla?

    Některá média přinesla zprávu, že varianta se vyvinula v těle nakaženého virem HIV. Virolog Jiří Černý pro Blesk Zprávy označil tuto možnost za „vysoce pravděpodobnou“. Vědci se domnívají, že varianta se vyvinula v těle člověka, jenž měl oslabenou imunitu a nedokázal se viru snadno „zbavit“, čímž virus dostal možnost zmutovat.

    Koronavirus v JAR Koronavirus v JAR | Reuters

  • 3.Proč zrovna „omikron“?

    Varianty pojmenovává WHO podle písmen řecké abecedy. WHO tak chtěla zabránit, aby se varianty jmenovaly podle měst či států, kde byly objeveny, protože by tato místa mohla být následně stigmatizována. U nové varianty ale dvě písmena řecké abecedy přeskočila. Nejprve se varianta jmenovala nu, následně ale WHO přeskočila i písmeno xi. Nu je totiž v angličtině velmi snadno zaměnitelné za slovo „new“, tedy nový. Xi je zase běžné příjmení, například čínský prezident se jmenuje Xi Jinping. Při pojmenovávání variant se dbá na to, aby nedošlo k urážení jakékoliv kulturní, sociální, národní, regionální, profesionální nebo etnické skupiny. Tím se minimalizují i zbytečné negativní vlivy na národy, ekonomiky a obyvatele.

    Koronavirus v Jihoafrické republice Koronavirus v Jihoafrické republice | ČTK / AP / Jerome Delay

  • 4.Proč vědce tato varianta znepokojuje?

    Po poradě expertů k posouzení rizik WHO uvedla, že předběžné důkazy naznačují u omikronu zvýšené riziko reinfekce. To znamená, že lidé, kteří již covid-19 měli, se mohou touto variantou opět nakazit.

    Varianta má navíc vysoký počet mutací ve spike proteinu koronaviru. Vědci uvádějí, že až 30, což by mohlo způsobit její snadné šíření a naznačovat větší infekčnost.

    Sharon Peacocková, která vedla genetické sekvenování covidu-19 v Británii, uvedla, že dosavadní údaje naznačují, že nová varianta má mutace s potenciálem rychlejšího přenosu, ale význam všech mutací zatím není znám.

    Lawrence Young, virolog, popsal omikron jako „nejsilněji zmutovanou verzi viru, jakou jsme kdy viděli“, včetně „potenciálně znepokojivých změn“, které jsme u stejného viru nikdy předtím neviděli.

    Koronavirus v JAR Koronavirus v JAR | Reuters

  • 5.Způsobuje omikron těžší průběh onemocnění?

    Zatím tomu nic nenasvědčuje. Může být více infekční, ale zatím nebyly zaznamenány nějaké neobvyklé příznaky. Jihoafrický národní institut již informoval jak o asymptomatických pacientech, tak o mladších pacientech se středním a těžkým průběhem nemoci.

    Jihoafrická lékařka Angelique Coetzeeová, jež poprvé zaznamenala novou variantu u svých pacientů, informovala, že omikron má tendenci vyvolávat spíše mírnější příznaky. Pacienti měli horečku a bolesti hlavy, ale žádný netrpěl ztrátou čichu nebo chuti. Nejtěžším případem byla podle lékařky sedmiletá dívka, která měla vysokou horečku a zrychlený srdeční tep. Po dvou dnech se pacientka zlepšila.

    Lékařka se však obává, jak omikron zasáhne seniory, zejména ty neočkované.

    Dobrá zpráva je, že zatím nebylo hlášeno žádné úmrtí v souvislosti s omikronem. Pravdou také je, že na nějaké závěry, jaké způsobuje nová mutace komplikace, je příliš brzy.

    Na letišti testovali cestující, kteří přiletěli z JAR. Na letišti testovali cestující, kteří přiletěli z JAR. | Reuters

  • 6.Budou proti nové variantě fungovat vakcíny?

    Vakcíny fungují tak, že „trénují“ imunitní systém těla, aby rozpoznal vrcholový protein viru SARS-CoV-2. Pokud je ale těchto mutací 30, budou vakcíny fungovat? Na závěry je ještě brzy, nicméně výrobci vakcín již reagují. Zatím uvedli, že jsou schopni vyrobit nové vakcíny do 100 dnů. Přesto si experti myslí, že vakcíny nás stále budou chránit před těžším průběhem onemocnění a smrtí i v případě nakažení omikronem. Dva lidé z Austrálie, u nichž byla varianta odhalena, byli plně očkováni a měli mírný průběh.

    Nakažená žena z Česka, která byla také očkována, má podle prvních zpráv také mírný průběh.

    WHO již apelovala na všechny země, aby urychlily očkování zranitelných skupin, včetně posilující třetí dávky.

    Koronavirus v Jihoafrické republice (25. 11. 2021) Koronavirus v Jihoafrické republice (25. 11. 2021) | Reuters

  • 7.Bude fungovat dosavadní léčba?

    To zatím vědci netuší, to se ukáže za několik týdnů.

    Antivirotika jako molnupiravir a remdesivir zabraňují v těle šíření viru, nepůsobí však přímo na spike proteiny viru. Jiné je to u monoklonálních protilátek, tam zatím probíhají studie, jak moc budou proti této variantě účinné.

    Lidé na Mezinárodním letišti Olivera Tamba v jihoafrickém Johannesburgu (26. 11. 2021) Lidé na Mezinárodním letišti Olivera Tamba v jihoafrickém Johannesburgu (26. 11. 2021) | Reuters

  • 8.Zaberou proti šíření omikronu opatření?

    Na zprávu o nové variantě reagovala řada zemí, včetně Česka, tím, že uzavřela hranice pro cestující z Jihoafrické republiky a některých dalších afrických zemí. Bude to však stačit? Když se objevila varianta delta, státy také omezily příjezdy z Indie, ale bylo už příliš pozdě.

    Omikron byl už objeven na mnoha místech včetně Česka, Rakouska, Německa, Velké Británie, Belgie a dalších evropských zemí.

    Vše záleží na tom, jak moc je nová varianta infekčnější. Zda opatření zabrala, se dozvíme za pár týdnů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janek490 ( 30. listopadu 2021 13:49 )

A taky se rika, ze lepsi je mlceti a za blbce byti, nez promluviti a toto potvrditi.
Proste ti radim , ale to asi bude zbytecne, ty to nemas cim pochopit

janek490 ( 30. listopadu 2021 13:30 )

Tak uz se uklidni, VYHRALS

janek490 ( 30. listopadu 2021 13:19 )

vyhrals, jak se rika s blbcem nemuze nikdo vyhrat spor.

janek490 ( 30. listopadu 2021 13:11 )

a ty zajdi do nemocnice, libovolnea
zeptej se. A nebojse ty mozkovou dostat nemuzes.

janek490 ( 30. listopadu 2021 13:05 )

Ty asi nebudes moc chytrej, ty si pletes tenis s penisem.
Ale mas manipulovat diskuzi, tak makas jak umis, ze jo.
Tam uz si byt bida u tajnejch , kdyz uz vzali i tebe,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa