Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lékařka, která odhalila mutaci omikron: Pacienti měli zvláštní příznaky. O co šlo?

Autor: ula, ČTK - 
29. listopadu 2021
21:30

Byla zřejmě prvním člověkem, který upozornil autority na možnost vzniku nové varianty covidu-19. Praktická lékařka a předsedkyně jihoafrického zdravotnického svazu Angelique Coetzeeová (33) má v hlavním městě Pretoria ordinaci. V polovině listopadu jí začali do ordinace proudit mladí lidé různého původu s tím, že jsou velmi unavení. Testy u nich prokázaly nákazu koronavirem. Kvůli neobvyklým příznakům lékařka upozornila příslušné úřady, že je tu zřejmě nová varianta viru.

Lékařka řekla portálu Telegraph, že zprvu jí příznaky „nedávaly smysl a byly odlišné od těch, které dosud léčila“.

Vesměs si na problémy stěžovali mladí lidé. Ti nejvíce trpěli extrémní únavou. Někteří měli bolesti hlavy i těla, další měli bolesti v krku a kašel, ale žádný neměl ztrátu chuti nebo čichu. V případě nákaz variantou delta mají pacienti zvýšený tep, sníženou hladinu kyslíku a ztrátu čichu a chuti. Ta ostatně provázela koronavirus od začátku.

Nejhůře na tom byla sedmiletá dívka. „Měla horečky a extrémně zrychlený tep. Nasadila jsem léčbu a do dvou dnů se její stav zlepšil,“ popsala lékařka.

Lékařka okamžitě informovala poradní radu vlády a laboratoře s tím, že dvě desítky jejích pacientů měly pozitivní testy na covid-19 a mají zvláštní příznaky. Většinou se jednalo o mladé a zdravé muže, polovina z nich nebyla očkována. O týden později se potvrdilo, že se jedná o novou variantu původního viru.

Lékařka: Obávám se o starší pacienty

Lékařka se tak domnívá, že mladí či očkovaní lidé by mohli novou variantu omikron zvládnout bez příznaků nebo s mírným průběhem, vyjádřila však obavy o starší lidi s přidruženými onemocněními, jako je diabetes nebo srdeční choroby.

„Skutečně se obávám, že pokud se starší neočkovaní lidé nakazí novou variantou, budou mít těžký průběh onemocnění,“ varovala praktická lékařka.

Pozitivní test dnes vyšel i jednomu jejímu pacientovi (66), u nějž se ale nemoc projevila jenom mírnými symptomy.

Omikron vyřadil fotbalový tým

Rakousko oznámilo podezření na výskyt omikronu již v sobotu, podle rakouského ministerstva zdravotnictví nyní dodatečné testy potvrdily, že se skutečně jedná o variantu označovanou vědci jako B.1.1.529. Nakažený pacient se podle úřadů nedávno vrátil z JAR a v současnosti nevykazuje žádné příznaky nemoci covid-19.

Fotbalisté Belenenses kvůli nedostatečnému počtu hráčů nedohráli sobotní zápas portugalské ligy s týmem Benfica Lisabon. Belenenses kvůli koronaviru přišel o 17 fotbalistů a členů realizačního týmu, s žádostí o odložení utkání však neuspěl. U týmu se dnes podle portugalského zdravotnického úřadu potvrdila nákaza variantou omikron.

Ve Skotsku odhalili omikron u čtyř lidí v hrabství Lanarkshire a dalších dvou v oblasti města Glasgow. Někteří z nakažených však podle úřadů v nedávné době nikam necestovali a museli se podle zdravotníků nakazit komunitně.

Celkem už je v Británii devět případů této varianty. Právě první tři případy zachycené během víkendu přiměly Británii ke zpřísnění pravidel pro cestování do země a k zavedení povinného nošení roušek v obchodech a hromadné dopravě.

Podezření na osm případů nové varianty má také Francie, kde se však ještě čeká na potvrzení dalšími laboratorními testy. Jsou mezi nimi i lidé, kteří nedávno přicestovali z JAR. U všech osmi se prokázal koronavirus, nicméně to nebyla žádná z doposud sledovaných variant.

Varianta omikron již byla potvrzena i v Česku, u šedesátileté ženy z Liberce, jež nedávno přicestovala z JAR. Je očkovaná a má mírný průběh.

new era ( 30. listopadu 2021 19:53 )

😂🤣😂🤣😂🤣👍

klara23_ ( 30. listopadu 2021 14:20 )

ta závrať je na místě především z inteligence redaktorů Blesku, kteří ani neumí bezchybně převzít zahraniční článek....když už nevidí že tvář jaksi neodpovídá "jejich výtvoru"....v originale se píše Angelique Coetzee, 33 let lékařkou...vypada tedy naopak velmi dobre..

trintin ( 30. listopadu 2021 13:45 )

Když vidím ten 33letý obličej, vzpomenu na vtip. Jaký je rozdíl mezi provazochodcem, který jde po laně přes 65 metrů hlubokou propast a mužem, kterému 65ti letá žena provádí orální uspokojení? Žádný. Oba se při tom nesmí dívat dolů (mohli by dostat závrať).

milan59 ( 30. listopadu 2021 12:33 )

Aha tak proto češi jezdí na dovolenou na jih Afriky

frantaczek ( 30. listopadu 2021 10:29 )

2021 od: Matthew Davis

Mezi zdroje patří:

Brighteon.com

Ameri­canFron­tline­Nurses­.com

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa