Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Muž zažaloval nemocnici kvůli odmítání ivermektinu. Lék nakonec získal, manželku nezachránil

Autor: tsv - 
4. prosince 2021
14:52

Manžel nakažené floridské rodačky zažaloval nemocnici, ve které byla jeho žena tři měsíce hospitalizovaná s těžkým covidem. Soudním řízením chtěl zdravotnický personál donutit k použití kontroverzního léku na odčervení. Ačkoli nakonec dosáhl svého, nakažená Tamara Drocková (47) boj s nemocí nepřežila. Informovala o tom agentura AP.

Učitelka a matka dvou dětí byla do nemocnice v Palm Beach přijata na konci srpna. Její zdravotní stav se navzdory lékařské péči stále zhoršoval, v září tak musela být připojena na ventilátor. Nemocnici rychle docházely způsoby, jak Tamaru léčit, a podle rodinného právníka Jaka Huxtabla „seděla na smrtelné posteli“ od té doby, co se jí na několik minut zastavilo srdce.

Zoufalý manžel Ryan Drock se snažil nemocniční personál přesvědčit o užití antiparazitika ivermektin, které podle neověřených tvrzení na internetu pomáhá s léčbou covidu. Lékaři s návrhem léčby nesouhlasili kvůli rozhodnutí Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv a Světové zdravotnické organizace (WHO), které před užíváním léku hojně užívaného jako odčervovač koní varovalo poté, co se během ani jedné studie nepodařilo potvrdit jeho diskutované „zázračné“ účinky.

Ryan byl ale odhodlaný a rozhodl se na nemocnici podat žalobu. Soudní proces soudce James Nutt na konci října ukončil ve prospěch nemocnice. Prohlásil, že pokud by svolil k tomu, aby soudnictví zamítlo rozhodnutí zkušených lékařských profesionálů, stanovil by nebezpečný precedent do budoucna.

Ivermektin si vydupal

Ačkoli pro Ryana soud nedopadl tak, jak doufal, jeden z lékařů se nakonec rozhodl ivermektin Tamaře podat. Podle rodinného právníka ale dostala moc malou dávku. „Nevíme, jestli by jí lék zachránil život. Ale mohl,“ řekl pro server Mirror právník Huxtable.

„Možná by to nic neudělalo, ale o případ se zajímáme čistě z právní perspektivy. Každý člověk má na Floridě ústavní právo rozhodovat o tom, co se bude dít s jeho tělem,“ doplnil právník. Vdovec Ryan během rozhovoru s místním tiskem vyjádřil naději, že pod Tamařiným jménem vzniknou zákony tak, aby „si tímhle nikdo jiný nemusel projít“.

Nemocnici došly možnosti

Tamara zákeřné nemoci podlehla o několik dní později. Nemocnice místní stanici WPTV přiznala, že jí ke konci docházely způsoby, jak nakaženou učitelku léčit. O tom již dříve informoval i právník Huxtable. „Nemocnice už nemá žádné možnosti,“ prohlásil asi měsíc před Tamařinou smrtí.

Drocková za sebou zanechala zdrceného manžela, 14letou dceru Emily a 12letého Parkera. Rodina založila finanční sbírku na serveru GoFundMe, vybraná částka půjde na splacení léčebných výdajů.

Video  Prezident na Nově o zdraví, covidu i nové vládě: Zeman podpořil omezení pro neočkované  - TV Nova
Video se připravuje ...

Watcheresses ( 5. prosince 2021 16:07 )

Je na čase zrušit nemocnice, polikliniky, přestat rozvíjet lékařství a učit nové doktory a sestry. V dnešní době, kdy se každý druhý léčí na internetu a ignoruje svého ošetřujícího lékaře, je to naprosto zbytečné...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa