Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Experti radí, jak porazit covid doma. Vědu ani moč v tom nehledejte. A co alkohol?

Autor: Nikola Forejtová - 
5. března 2021
05:30

Na domácí léčbě s covidem-19 je drtivá většina pozitivních Čechů. Přesněji 150 tisíc. Těm nepomáhají lékaři v nemocnicích, ale musí si vystačit sami. Zvládnout lehčí průběh koronaviru ale není podle oslovených expertů nic těžkého. Člověk si totiž léčí symptomy, které byl zvyklý léčit i předtím - tedy kašel, horečku či třeba průjem. Experti sborově radí, aby se člověk vždy zkontaktoval s praktikem, ale přidávají i další poučky a varování. Především před alkoholem. 

Aktuálně je v Česku 158 568 nakažených, z toho 8 231 je v nemocnicích ve vážném nebo kritickém stavu. Zbytek se ale s covidem-19 léčí doma a Blesk Zprávy tak pro vás znovu zjišťují, jak koronavirus doma překonat. Většina oslovených expertů se shoduje na jednom - vždy nejlépe poradí praktický lékař. 

„Alkoholem leda tak čistit povrchy“

Přesto je pár základních rad, jak se s nákazou vypořádat. A protože Češi rádi léčí čajem s rumem, hodí se prvně upozornit na to, že na alkohol byste při léčbě měli zapomenout. „Alkohol je vhodný pouze jako dezinfekční prostředek zevních povrchů,“ podotýká pro Blesk Zprávy mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková. 

A přidává se i praktická lékařka Irena Moravíková. Ta naráží v souvislosti s alkoholem především na to, že je nebezpečné jej kombinovat s léky. „V kombinaci s alkoholem mohou být i nízké dávky paracetamolu toxické pro játra, proto není nikdy vhodné léčbu kombinovat s alkoholem,“ vysvětluje Blesk Zprávám. Paracetamol se běžně nachází v „klasických“ lécích, tedy v analgetikách, jako je paralen.

Klasická mantra: Čaj, klid a kapky

Člověk s onemocněním covid-19 - ale i pacient s běžnou nákazou - doma léčí především symptomy. V koronapřípadě tedy bolest hlavy a kloubů, horečku, kašel, nevolnost, rýmu či třeba i průjem. Covid-19 pak nepředstavuje výjimku v běžné symptomatické léčbě. Podle primářky z Nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí má člověk prostě sáhnout po tom, co mu nejlépe vyhovuje a co mu doporučí praktický lékař. 

„Pokud je průběh nemoci lehký, tedy člověk má nějaké obtíže, ale má nízkou teplotu a chřipkovité potíže, dá se to zvládnout doma  - a těchto pacientů je naprosté maximum. Poradíme si s tím jako s jakoukoliv nákazou,“ řekla Blesk Zprávám. „Jde tedy opravdu o užívání běžných léků, kapek do nosu a o zachovávání klidového režimu,“ doplňuje.

Video  Blatný: Zátěž nemocnic je nesmírná, leží v nich naši příbuzní a přátelé. Nejze uvažovat o uvolňování opatření  - Blesk Zprávy / ČTK / Foto FN Ostrava
Video se připravuje ...

Moravíková ze Sdružení praktických lékařů k tomu doplňuje, že si ale musí člověk ohlídat, jaké léky kombinuje a zdali si jich nedávkuje příliš. „Léky je vhodné užívat v doporučených dávkách a nemá valný smysl tato doporučení překračovat. Pozor si pacienti musí dát také na to, že paracetamol i ibuprofen se v lékárnách může prodávat pod různými názvy a mohlo by tak při kombinaci dojít velmi snadno k předávkování,“ zdůrazňuje a varuje i před spreji do nosu, které by se měly užívat 7-10 dnů, jinak by mohlo dojít k poškození sliznice.

Vždy volejte praktikovi

Ačkoliv jsou tedy rady jak přečkat doma covid „běžného ražení“, vždy se nabízí primárně zavolat svému praktickému lékaři, který nejlépe zná náš zdravotní stav. „Praktický lékař zná jejich anamnézu, případně  jak u něj probíhala v minulosti jiná virová onemocnění a co konkrétnímu pacientovi může pomoci,“ uvádí Moravíková. 

Moravíková doplňuje, že onemocnění covid-19 je často doprovázeno úzkostí a nespavostí. „I zde je možné se poradit o léčbě těchto příznaků se svým praktickým lékařem,“ zdůrazňuje. 

Doláková za Státní zdravotní ústav Blesk Zprávám dodává, že je navíc ve hře i možnost, že se člověk nakazí i jiným onemocněním s podobnými příznaky. Co se týče klasických symptomů covidu, jedná se o kašel, obtíže s dýcháním, bolest v krku, ztráta čichu a chuti, únava, nevolnost a průjem. U dětí se ještě objevují „covidové prsty“. 

WHO radí, na kolik stupňů prát

Vzhledem k infekčnosti viru experti opakují i doporučení Světové zdravotnické organizace, aby se člověk na domácím léčení zcela vyhýbal ostatním členům domácnosti. „Případně by se měla určit jedna osoba, která se o nemocného bude starat,“ uvádí WHO v oficiální zprávě o domácím léčení. Během jakéhokoliv kontaktu v domácnosti je nadále nutné také dodržovat odstup, nosit roušku a rukavice. 

Podle WHO je také nutné - pokud jste doma s marodem - často větrat, zcela omezit návštěvy a pravidelně drhnout koupelnu či třeba kuchyň, pokud tyto místnosti nemocný využívá. A dokonce radí i jak používat pračku. Viry by totiž mělo zničit praní na 60 stupňů a následně doběla rozžhavená žehlička.

Kdy volat sanitku?

Vzhledem k přetíženým nemocnicím, kterým dochází lůžka a řada krajů již přistoupila i k vyhlášení stavu hromadného postižení osob (Pardubický, Karlovarský a zčásti i Středočeský kraj), měl by člověk samozřejmě i přemýšlet, kdy je vhodné zavolat sanitku. 

A i zde opětovně přichází na řadu praktický lékař, jak uvádí Roháčová Blesk Zprávám. „Ten je tu jakožto lékař prvního kontaktu od toho, aby poradil svému pacientovi, co dělat. Vícedenní horečka nemusí být důvodem pro zavolání sanitky, protože klinický stav může být dobrý... nelze ale lidem vyčítat, že se bojí a sanitku volají,“ uvádí. 

Nutno podotknout, že je velice individuální, jaké příznaky jsou již za hranou. Záleží totiž na zdravotním stavu nemocného, tedy zdali nemá například problémy se srdcem, plícemi či ledvinami.

Video  Koronahrdinové  - Úřad Vlády SRN
Video se připravuje ...

Podle Moravíkové je pak na místě vyhledat odbornou pomoc v případě, že příznaky onemocnění nemizí po 5-7 dnech - či se i horší. „Vysoké horečky nereagující na podání léků, dušnost, náhlá slabost či kolaps - pak je jistě na místě vyhledat odbornou pomoc nebo zavolat RZP,“ komentuje Blesk Zprávám praktička.

Pomůže moč nebo pomerančová kůra?

A stejně jako i u jiných onemocnění, i u covidu-19 se objevují „zaručené léčebné metody“, které ale s léčbou nemají nic společného. Příkladem za vše může být pití vlastní moči. O jednom z případů informoval i server The Sun

Příběh mluví o ženě s dítětem, která sobě i dítěti dávala moč po dobu čtyř dnů. Naletěla přitom na hromadnou zprávu šířící se po whatsup, která mluvila o urinoterapii jako o zázraku. Účinnost této terapie popřelo několik expertů, včetně generální ředitelky Healthcenter Olivie Clymerové, která podobné zprávy označila za  „falešné alternativní léčby, které nemají vědecké ani empirické pozadí.“

Podobnou zázračnou metodou je pálení pomeranče na plotně, dokud mu zcela nezčerná kůrka - tu pak máte spolu se šťávou pozřít. Tato šílenost běžela na platformě Tic Toc - lidé, kteří to dobrovolně vyzkoušeli, povětšinou psali o tom, že se jim trošku vrátila chuť na sladké. Covid to ale zázračně nevyléčilo. 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 5. března 2021 23:49 )

To je přece pro vládu eštébáka žádoucí.

krapotkin ( 5. března 2021 11:51 )

Zlikviduje Ivermektin také komunistické parazity ?

krapotkin ( 5. března 2021 11:50 )

Kdybys tam nešel, asi by se unudil.

krapotkin ( 5. března 2021 11:49 )

Tak si vakcínu kup taky. Na netu je spousta inzerátů.

krapotkin ( 5. března 2021 11:48 )

Já tedy čistím povrch alkoholem - pečlivě promývám zažívací trubici rumem (pardon, kvůli pitomcům z EU máme Tuzemák 40%).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa