Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocnice z celé republiky "bombardují" Brno: Chtějí ivermektin pro léčbu pacientů s covidem

Autor: Hynek Zdeněk, ČTK - 
4. března 2021
11:11

Pomyslné světlo na konci tunelu začínají tušit zdravotníci napříč Českou republikou. Naději v nich vyvolala zpráva, že Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) získala 10 tisíc balení léku Ivermektin a je ochotna se o něj podělit. Přípravek se ukazuje jako vysoce účinný proti covidu-19.

„Zájem o lék projevilo už 20 nemocnic z celé republiky. Nebudou si pro něj jezdit, ale bude oficiální distributor, který ho rozveze zdravotnickým zařízením po celé České republice,“ uvedla mluvčí FNUSA Dana Lipovská. Nemocnice získala lék z Bulharska.

Za lék dostali Nobelovu cenu

Nemocnice používá lék od loňského listopadu, kdy ho dala zhruba 30 pacientům. „Jejich stav ivermektin ve spojení s další léčbou výrazně zlepšil,“ vysvětlila Lipovská.

Ivermektin je přípravek, který vznikl původně proti parazitům u zvířat. Objevili ho vědci William C. Campbell a Satoši Ómura, kteří za něj v roce 2015 získali Nobelovu cenu v kategorii Fyziologie nebo lékařství. Nyní se ukazuje jako vysoce účinný i proti covidu-19.

U nás bez registrace

V České republice není lék zatím registrovaný. Vhodnost jeho podání zpochybnil například ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová uvedla, že většina studií k léku není úplná.

Na druhou stranu, z celého světa na lék zatím chodí velmi pozitivní reakce. Australští vědci například zjistili, že v boji proti covidu-19 dokáže ivermektin během pouhých 48 hodin redukovat počet nakažených buněk na pouhou jednu pětitisícinu. Medikament rozhodně neslouží jako prevence, lékařům se osvědčil vždy až u léčby nakažených.

VIDEO: Brno bojuje s covidem-19 i tak, že mobilní týmy objíždí seniory a očkuje je vakcínou přímo u nich v bytě.

Video  Brno jako první město v republice očkuje seniory i doma.  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

vaber ( 4. března 2021 15:10 )

to jsou informace na blití,
jasná informace by byla, podali jsme lék deseti pacientům v těžkém stavu a do týdne byli zdraví ,jen jeden umřel
raději se mlží a mluví se o snížení rizika, slibném léku a jiné reči
,podobné neurčité bláboly vydávají různé věštkyně ,každý si pak může vybrat co se mu líbí

dodo ( 4. března 2021 13:57 )

Andrej hentým lieči ošípané

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa