Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po Sputniku neschválená vakcína z Číny? Zeman na popud Babiše domluvil Sinopharm

Autor: mach, CTK - 
3. března 2021
21:43

Prezident Miloš Zeman požádal na popud premiéra Andreje Babiše (za ANO) Čínu o dodávku čínské vakcíny Sinopharm proti nemoci covid-19. Na twitteru to dnes oznámil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Čína žádosti podle něj okamžitě vyhoví.

„Předseda vlády požádal prezidenta republiky, aby se obrátil na prezidenta ČLR (Čínské lidové republiky) s žádostí o dodání čínské vakcíny Sinopharm. Pan prezident této žádosti vyhověl a napsal prezidentu ČLR,“ sdělil mluvčí Hradu. „Podle zprávy velvyslanectví ČR v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět,“ doplnil.

Zeman v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné právě také o čínské vakcíně. Prezident již dříve požádal Rusko o tamní vakcínu Sputnik V. Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou schváleny pro použití v zemích Evropské unie.

Účastníci schůzky mluvili i o čínské vakcíně. Zástupci firmy podle Mynáře informovali prezidenta, že všichni zaměstnanci CITIC absolvovali obě dávky očkování čínskou vakcínou Sinopharm. „Mohou říct, že kdokoli z jejích známých a okolí ze CITIC byl očkován, tak nebyl nakažen covidem, což je důkazem toho, že Sinopharm funguje,“ řekl Mynář.

Čínský prezident Si Ťin-pching na summitu 17+1 podle Mynáře řekl, že kdokoli ze zúčastněných zemí projeví zájem o vakcínu, Čína se mu bude snažit vyhovět. Zda by o ni měla Česká republika zájem, je podle kancléře otázkou na premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes ve Sněmovně uvedl, že není důvod shánět vakcíny neregistrované v EU, protože pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet. Doplnil, že Rusko by mohlo požádat Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení své vakcíny Sputnik V tento týden. Jestliže ruská vakcína souhlas získá, ministr bude její použití podporovat tak jako u dosud schválených vakcín.

Čínské úřady zatím schválily několik vakcín vyrobených na domácí půdě. Jako první stát Evropské unie začalo očkovací přípravek od čínským státem vlastněné společnosti Sinopharm používat Maďarsko, přestože tato vakcína zatím neprošla unijním schvalovacím procesem. Maďarsko rovněž používá ruskou vakcínu Sputnik V, která také nemá unijní registraci.

Odborný časopis Lancet na začátku února zveřejnil studii, podle níž účinnost ruské vakcíny Sputnik V ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Vědci v minulosti kritizovali malou transparentnost vývoje a testování této ruské očkovací látky, nedávno zveřejněná studie to podle agentury Reuters částečně napravila.

Video  VIDEO: Vláda nařídila pracovní povinnost pro ambulantní lékaře ve vysílených nemocnicích  - ĆTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kenny99 ( 4. března 2021 09:44 )

Ti šmejdi pokrytečtí se už nechali naočkovat vakcínou od Pfizeru a nám by chtěli narvat Sputnik a čínský satrajt!!!🤮🤮🤮

Covid_19 ( 4. března 2021 07:53 )

Brazílie očkuje čínskou vakcínou, stav je tam dnes nejhorší za dobu epidemie. Srbsko očkuje čínskou a ruskou vakcínou, stav se tam zhoršuje, kde se očkuje masivně západními vakcínami jako je Velká Británie a USA, tam tak tragický stav není

panda82 ( 4. března 2021 07:52 )

už tě napadl covid, nebo zoufalství

Covid_19 ( 4. března 2021 07:48 )

Čína očkuje svojí vakcínou lidi 18-59 let, koupila licenci na Pfizer. K 28. únoru Čína naočkovala jen necelá čtyři procenta populace, zatímco Izrael přes 90 %, Británie přes 30 % a USA přes 22 %. Nějak nevidím ty stamiliony očkovaných a seniory neočkují vůbec

panda82 ( 4. března 2021 07:47 )

nebuzeruj, mluv za sebe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa