Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš chce úřednickou maturitu. Studenti se vyhnou zkouškám, známky budou za celé čtyři roky

Aktualizováno -
3. března 2021
20:59
Autor: ČTK, sova - 
3. března 2021
16:43

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce pro letošní maturanty takzvanou úřední maturitu. Nemuseli by tak podle něj skládat klasickou maturitní zkoušku a na maturitním vysvědčení by mohli mít známky podle průměru za celé své studium střední školy. Premiér to řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, informoval server iDNES.cz. Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová ČTK řekla, že úřad jedná se zástupci škol o dalších možných úpravách maturit, jejich termínů nebo obsahu. Rozhodnout podle ní chce do konce příštího týdne. Proti Babišově nápadu se postavili zástupci středních škol.

Chci navrhnout udělení úřední maturitní zkoušky všem studentům ze všech typů středních škol. A to i v rámci vzdělávání dospělých, kteří si dodělávají středoškolské vzdělání,“ uvedl Babiš. „(Znamená) To, že z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia,“ řekl.

Studenti, kteří by udělení maturitní zkoušky odmítli, nebo by nesouhlasili s výslednou známkou, by si podle premiéra mohli udělat klasickou maturitu v podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo ministerstvo školství. Podle dosavadních informací úřadu se na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Babiš: Situace studentů je velmi obtížná

Po jednání vlády Babiš uvedl, že o svém plánu dnes hovořil s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). „Myslím, že i pan Plaga uznal, že je nová situace, návrat (do škol) 1. března se nekoná, nějaký další termín není znám,“ řekl premiér novinářům. Změny, které Plaga provedl ohledně závěrečných zkoušek, pokládá za nedostatečné. „Já jsem s ním dlouhodobě v rozporu,“ řekl Babiš. Studenti si podle něj možnost úřední maturity zaslouží. „Vnímám tu obrovskou psychickou zátěž a frustraci hlavně studentů na zdravotnických školách,“ dodal.

Podle Lednové ministerstvo školství kontinuálně zohledňuje aktuální vývoj epidemie a jedná se zástupci škol. „Proto i nyní reagujeme na nový vývoj a intenzivně se zabýváme i možnými úpravami maturitní zkoušky. Ve hře jsou například posuny termínů či úpravy obsahu, a to tak, aby byla zohledněna jak složitá situace studentů, tak zachována odbornost a význam maturitní zkoušky jako takové, včetně srovnatelné úrovně,“ řekla. Úřad podle ní chce o dalších možných úpravách rozhodnout do konce příštího týdne.

Premiér podle iDNES.cz uvedl, že dostal stovky e-mailů od studentů a přesvědčily ho hlavně příběhy žáků ze zdravotnických oborů, kteří kvůli epidemii vypomáhali v nemocnicích či domovech seniorů. Situaci těchto studentů označil Babiš za velmi obtížnou. Podotkl, že středoškoláci v aktuálním školním roce strávili na prezenční výuce k 1. březnu jen 26 dní. Až 20 procent studentů se podle něj přitom do výuky na dálku nezapojilo plnohodnotně.

Plaga má jiný názor

Babiš také poukázal na to, že na Slovensku měli maturanti úřední maturitu už loni. „Na Slovensku si o úřední maturitu požádalo 99 procent studentů, jen jedno procento se s výslednou známkou nespokojilo,“ řekl. Velký zájem o úřední maturitu se podle něj dá očekávat i v ČR.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má podle premiéra na maturity jiný názor. „Já jsem ale rozhodnut, že toto navrhnu, protože celý letošní rok byl pro studenty extrémně náročný a myslím si, že jiná by měla být i maturita,“ uvedl. „Kdo celé tři nebo čtyři roky pilně studoval, tak bude mít samozřejmě pěkné maturitní vysvědčení,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 5. března 2021 16:25 )

Kvůli tomu,že Babiš maturitu neskládal,ji nemusí falšovat všem okolo

krapotkin ( 4. března 2021 05:11 )

V degradaci českého školství, započaté Buzkovou přes Valachovou, zdárně pokračuje Plaga. Je vidět, že Babiš potebuje pro volby uplacené hlupáky, protože chytrých se musí bát (svědčí o tom i neustálé výměny ministrů za čím dál víc neschopné, ale o to víc poslušné ovce).

sebr ( 3. března 2021 22:17 )

Když už je úřednická maturita předstupněm na VŠ, tak by nebylo od věci, kdyby si AB otevřel co nejvíc stánků na ulicích a tam dával maturitní vysvědčení za nějaký obulus. Divím se, že na to ještě nepřišel. A vysokoškolské diplomy vydávat na základě zaplacené žádosti na ministerstvu. To bychom v té debilitě předstihli i amíky a byli první na světě!

UFO1 ( 3. března 2021 22:07 )

O co premiérovi jde ??? z ostudy má kabát po celém světě,­chytro­lin,fot­kami z návštěv si může leda hajzl vytapetovat,jak o něm smýšlí USA po jeho návštěvě

UFO1 ( 3. března 2021 22:03 )

Babiš netuší,co je maturita,nikdy ji neskládal,chce mít blbce a získat v těch 19 letech voliče,trapnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa