Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled pro 2 miliony zaměstnanců: Jak se bude jíst, pracovat a testovat

Autor: Jakub Tomek, David Polák, L. Ješátková - 
3. března 2021
05:00

Podniky s 250 a více zaměstnanci musí mít do pátku 12. března otestované pracovníky na covid-19. Ty menší to musí stihnout do 15. března. Dá se to vůbec zvládnout? Podle ministra obchodu Karla Havlíčka (51, za ANO) totiž jde o 10 tisíc firem a 2,1 miliony pracovníků. Jak to bude vypadat? A jak to bude se stravováním v práci? Nejen na to vám Blesk přináší odpovědi!

1. Je testování povinné pro zaměstnavatele?

Ano, testování ve firmách s 250 a více zaměstnanci je povinné od středy 3. března a všichni musí být otestováni nejpozději do 12. března. Od pátku 5. března se pak povinnost začne vztahovat i pro podniky s 50 až 249 zaměstnanci. Ti musí být otestováni nejpozději do 15. března. Pokud tak firma neučiní, hrozí jí pokuta až 500 tisíc korun, kterou může stát udělit opakovaně.

2. Vztahuje se povinnost i na zaměstnance?

Podle správkyně státní kasy Aleny Schillerové (56, za ANO) ano, a to podle pandemického zákona. „Zaměstnavatelé to musí zajistit a zaměstnanci se tomu musí podrobit,“ prohlásila ministryně financí pro Právo s tím, že za porušení či netestování hrozí pracovníkovi sankce až 50 tisíc korun.

3. Jak postupovat při testování zaměstnanců?

Resort průmyslu ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravil pro firmy průvodce samotestováním bez zdravotníků, který má deset kroků. Zveřejněn je na webových stránkách www.mpo.cz.

4. Jaké testy firmy musí pořídit?

Jde o antigenní testy, které se dají zakoupit od 37 společností, které mají posvěcení od resortu zdravotnictví. Každý den se tento seznam rozšiřuje, jsou tedy také uvedeny kontakty pro případné objednání. Společnost by neměla vyhazovat fakturu za nákup, tu si totiž může vyžádat ke kontrole zdravotní pojišťovna.

5. Pokud společnost testy nesežene, co má dělat?

Podle ministerstva průmyslu platí, že firma má možnost poslat zaměstnance také do antigenních center, kterých je po Česku až 250. Tam je vyšetření plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění třikrát do týdne a je stejně zaznamenáváno do informačního systému.

6. Kdo hradí povinné testování?

Hrazeno je z veřejného zdravotního pojištění a zaměstnavatelem. Tomu stát přispěje 4x měsíčně 60 korunami na jednoho zaměstnance a jeden test.

7. Jak často budou muset pracovníci test podstupovat?

Povinnost nechat se otestovat před prací má každý zaměstnanec vždy jednou za sedm dní.

8. Pracuji pro velkou společnost, ale na pobočce je nás jenom pět. Musím také na test?

V případě firem, které mají více poboček, se počet jejich zaměstnanců sčítá. Pokud jejich součet překročí 50 pracovníků, musí se povinného testování zúčastnit.

9. Pracuji jenom doma a na pracoviště nedocházím, musím se nechat také otestovat?

Lidé pracující výhradně z domova, tedy na tzv. home office, se testovat nemusí. Tato povinnost se vztahuje jenom na pracovníky chodící na pracoviště, byť jen třeba občas.

10. Onemocnění jsem již prodělal před měsícem, musím na test?

Testování se neprovádí u osob, které prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula doba jejich izolace, nejeví žádné příznaky a od prvního pozitivního PCR či antigenního testu neuplynulo více než 90 dní. Tyto skutečnosti se prokazují lékařskou zprávou. Dále se povinnost netýká osob, jež doloží negativní výsledek testu, který není starší než 48 hodin před dnem testování ve firmě.

11. Budu testován na vrátnici nebo před vstupem do kanceláře či fabriky?

Zaměstnavatel by podle pravidel resortů zdravotnictví a průmyslu měl na pracovišti vyčlenit vhodný prostor k testování, například nevyužívanou místnost, kde se zaměstnanci neshlukují. Lidé, kteří testy budou provádět – může to být podnikový lékař či jiní vyčlenění pracovníci – musejí být vybaveni ochrannými pomůckami (respirátor FFP2, ochranné brýle a rukavice).

12. Test mi vyšel negativní. Mohu jít do práce?

V případě, že se zaměstnanec testuje doma, udělá to před odchodem do zaměstnání. O výsledku testu informuje svého nadřízeného a zaměstnavatel tuto informaci zaznamená.

13. Výsledek testu je pozitivní. Co mám dělat?

V případě pozitivního výsledku samotestu doma je zaměstnanec povinen telefonicky sdělit tuto skutečnost zaměstnavateli. V žádném případě nechodí na pracoviště. Pokud se to stane v práci, musí zaměstnanec bezodkladně opustit firmu a omezit kontakt na minimum. Musí informovat svého praktického lékaře (pokud ho nemá, tak příslušný orgán ochrany veřejného zdraví – tedy hygienickou stanici), jenž mu vystaví žádanku na PCR test. Na něj se musí dostavit. V případě potvrzení pozitivity se zaměstnanci nařídí karanténa.

14. Jak je to s likvidací testů? Mohu ho hodit do koše?

Likvidaci testů stanovuje metodický pokyn ministerstva životního prostředí. Použité testy lze při dodržení přesného postupu (použití vhodného černého pytle, jehož povrch je postříkán dezinfekcí a manipuluje s ním pouze osoba v rukavicích) normálně dát do směsného odpadu.

ZMATEK KOLEM ZÁVODNÍHO STRAVOVÁNÍ: Vládní zákaz trval jen 16,5 hodiny!

Zakázat a zase povolit. Kabinet změnil usnesení ohledně zaměstnaneckého stravování. Ministři ho v pondělí večer zakázali, ale včera nakonec nařídili jen přísný režim sezení u stolů. Lidé si tedy nebudou muset, jako tomu bylo včera, oběd z jídelny odnášet a jíst ho někde jinde. „Rozhodnutí jsme upravili po diskuzi se zaměstnavatelskými svazy. Bylo to původně podpořeno epidemiology, ale nedomníváme se, že to bylo šťastně formulované. Byla tam celá řada nejasností, nemocnice s tím měly problémy. Bylo to pod tlakem, špatně se to formulovalo. Takže jsme to celé přeformulovali,“ sdělil včera Radiožurnálu vicepremiér Havlíček. Opatřením totiž vláda původně zakázala i zdravotníkům stravovat se v nemocničních jídelnách.

Co nakonec platí?

● U stolu může být pouze jeden strávník.

● U dlouhého stolu musí být rozestupy 2 metry, případně mechanické přepážky, které mají bránit šíření kapének (například plexiskla).

ODBOROVÝ PŘEDÁK STŘEDULA: Teď přijde i zákaz umývání?

Vládní rozhodnutí o zákazu stravování v závodních jídelnách pořádně nadzvedl ze židle odborového předáka z Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu (53). „Napadá mě jenom jedno. Ještě by měl přijít zákaz umývání, protože členové vlády asi ještě netuší, že v továrnách jsou hromadné sprchy a šatny,“ rozčílil se.

Podle něj vláda vůbec netuší, jak už rok funguje závodní stravování, že v jídelnách jsou plexiskla a jsou dodržována hygienická pravidla. Poté, co kabinet opatření změnil, uklidnil se i Středula. „Ukazuje se tady, že asi některá rozhodnutí jsou přijímána na základě aktuálního počasí Strakovy akademie. Kdyby to bylo jinak, tak takové nesmyslné opatření nemůže nikdy vzniknout. Já jsem rád, že vláda udělala nápravu, a věřím, že je to poučení pro příště,“ dodal pro Blesk.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR RAFAJ: Cena testů je vysoká, příspěvek nestačí!

Vláda v pondělí nařídila firmám nad 50 zaměstnanců povinné testování. Jenže cena samotestů hned ten večer vyletěla skoro na dvojnásobek. Místo běžných 70 korun nyní firmy zaplatí i 130 korun za jeden. „Kvůli omezené nabídce ceny výrazně stoupají. Tuto situaci musí vláda vzhledem k povinnému testování rychle vyřešit,“ napsal Blesku viceprezident Jan Rafaj (43). Samotesty si musí firmy nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. Momentálně jich je k dispozici 37. To ale podle svazu nestačí.

„Schvalovat by se mohly testy samotné, ne jejich distributoři. To by zvýšilo nabídku testů na trhu, snížilo cenu a pomohlo zajistit jejich dostatek pro všechny zaměstnance v tak krátkém čase,“ upřesnil Rafaj. U samotestování má stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění, a to čtyřikrát do měsíce na jednoho zaměstnance.

„Podle nového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR s takto nízkou kompenzací není spokojeno 84 procent firem,“ doplnil viceprezident. Nízký státní příspěvek kritizují i opoziční Starostové. Podle nich by měl stát firmám přispívat alespoň 80 nebo 100 korun na test. Firmy podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (51, za ANO) nemusí využívat jen samotesty.

Mohou zvolit i antigenní testování, které bude provádět například závodní lékař nebo externí firma. Jednou z možností je i pravidelná návštěva garantovaného odběrového místa. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně. Povinný přitom bude jeden test za týden.

Ve Sněmovně krabičky, v Senátu jen sendviče

A jak to chodí v Parlamentu ČR? I tam totiž museli přijmout tvrdší opatření. Například sněmovní restaurace je také zřízena jako závodní jídelna. „Poslanec nebo zaměstnanec si musí odnést jídlo někam k sobě. Teď se to zase upraví. Sněmovna musí postupovat podle vládních nařízení,“ řekl Blesku šéf tiskového odboru dolní komory Roman Žamboch. Vedle v horní komoře zase vsadili na studenou kuchyni.

„V Senátu od pondělí vaření teplé stravy neprobíhá. Přistoupili jsme tak k tomu nejpřísnějšímu řešení. Většina zaměstnanců pracuje stejně z domova. Omezenému počtu zaměstnanců se připravují sendviče, které si nosí do kanceláří,“ sdělila Blesku mluvčí horní komory Sue Nguyenová s tím, že ani po zmírnění opatření návrat zaměstnanců, a tedy ani teplých jídel, nepřipravují.

Škodovka přešla k výdeji jídla

Přísnější podmínky stravování v jídelnách už v minulém roce nastolila i společnost ŠKODA AUTO. „Zavedli jsme maximálně bezpečnou formu stravování, kdy mezi zaměstnanci byly zajištěny rozestupy, oddělovací stěny a průběžná dezinfekce,“ napsala Blesku mluvčí podniku Martina Gillichová.

Zdravotníci jídelny nevyužívají

Zdravotníci a další zaměstnanci se v mnohých nemocnicích už delší dobu stravují individuálně na svých pracovištích. „Lidé si v jídelně vyzvedávají jídlo, které je jim připraveno ve formě balíčku. Jídelna funguje na principu otevřeného výdejního okénka, kdy platí povinnost dodržovat rozestupy a podobně,“ řekla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Podobně je tomu i ve Fakultní Thomayerově nemocnici, v Nemocnici Na Homolce a ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Pošta už prověřuje

Česká pošta dnes začíná testovat ve všech krajích. „Přípravou testování našich zaměstnanců se zabýváme delší dobu, proto můžeme začít testovat hned ve středu. Jednáme s firmami, které po odborné stránce mohou testování provést. Česká pošta nečekala, až jí někdo něco nařídí,“ uvedl mluvčí Matyáš Vitík s tím, že státní podnik aktuálně zaměstnává okolo 28 tisíc lidí. Počítá i se zapojením samotestů. Na testování jsou rovněž připraveni i všichni velcí telekomunikační operátoři. Například O2 své pražské pracovníky prověřuje již třetí týden.

Jak to probíhá u sousedů?

Na rozdíl od Česka se cestou povinného testování zaměstnanců nevydalo například sousední Slovensko. Některé místní podniky to ale dělají dobrovolně, jako například jeden z největších zaměstnavatelů v zemi – slovenská divize automobilky Volkswagen. Stát jim pak na testy přispívá.

„Při počtu 11 500 zaměstnanců to bylo organizačně velmi náročné, protože jsme potřebovali mimořádné nasazení personálu a hledali dobrovolníky z řad zaměstnanců. Přineslo to i zvýšené náklady,“ řekla mluvčí slovenské divize automobilky Volkswagen Lucia Kovarovič Makayová s tím, že testování ve firmě je spíše doplňkem k jiným možnostem testu.

Slovenská vláda v lednu schválila pravidla pro podporu firem s alespoň 250 pracovníky. Podnik si zajistí zdravotníky a administrativní personál a stát sežene testy a dotaci v přepočtu 91 korun za každou otestovanou osobu. Ve firmách se navíc mohou kromě zaměstnanců nechat otestovat i jejich rodinní příslušníci.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rapid15 ( 3. března 2021 10:41 )

V případě pozitivního samotestu dostává zaměstnanec přes obvoďáka nebo hygienu žádanku na PCR test. Tento test na žádanku mají pak zadarmo.
Jak je to v případě pozitivního testu provedeného na pracovišti?? Jde na PCR test nebo nejde??

protože t,i co chodí na bezplatné testy (možnost každé 3 dny) a jsou zachyceni jako pozitní, PCR testy nepodstupují. Pouze mají povinnost informovat lékaře/ hygienu, že jsou pozitivní, tedy nemocní. Pokud by PCR test chtěli, musí ho zaplatit.

xiioma ( 3. března 2021 09:12 )

Naše neschopná vláda není schopna udělat masívní očkování. Raději utrácí peníze za testy které jsou k ničemu a kdo asi na tom bohatne?

UFO1 ( 3. března 2021 07:31 )

To na úpravu stravování přišli po roce

Je fakt ,když hlava musí vytvářet blbosti typu ZIFCAK+včerejší vyhrožování Babisovi ,tak šíření viru v jídelnách trvá rok

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa