Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S koronavirem „zatočí“ lék na parazity? Naděje už dříve vzbudil proti viru Zika

Autor: tsv - 
5. dubna 2020
21:13

Celosvětově používaný lék Ivermektin, který je primárně určen k léčbě při napadení parazity (nejčastěji hlístic), se v Petriho misce australských vědců prokázal jako efektivní bojovník s koronavirem. Do 48 hodin zastavil šíření viru v buňce. Odborníci nyní spekulují, zda by jej bylo možné použít k léčbě nakažených pacientů, informuje server The Sun.

„Zjistili jsme, že jediná dávka Ivermektinu je schopná během 48 hodin zabránit viru v replikaci,“ sdělila lékařka Kylie Wagstaffová z Biomedicínského institutu Monash.

Tým zatím neví jistě, jak přesně lék při kontaktu s koronavirem funguje. Myslí si ale, že podobně jako při boji s jinými viry a parazity látka zvlhčí buňku a zvýší tak její schopnost škodlivou částici zlikvidovat.

Vědci rovněž zatím nevědí, zda doporučovaným množstvím, ve kterém je lék obvykle podáván, lze dosáhnout stejných výsledků. Tímto směrem se nyní vědci vydají, odhalila Wagstaffová. Zkouška léku na lidech ještě plánovaná není.

Ivermektin se již dříve ukázal v laboratorních podmínkách jako efektivní při boji s víry, jako je HIV, horečka Dengue, chřipka a Zika virus.

Bleskoska ( 6. dubna 2020 00:09 )

Prý v boji s vííííry Snad v boji s viry, ne? Prymula se prý vyjádřil, že změnil názor a nově doporučuje populaci promořit. Tak aby bylo jasno, čím tu populaci pak přeléčíme. To jsme se nemuseli s tím 3 týdny tak ondit. S chutí do toho, půl je hotovo, roušky odhazujem v dál.

offline ( 5. dubna 2020 21:53 )

Dokud nebudou všichni nakažení, tak se bude stále testovat. Pak už to bude jedno a budou léků stovky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa