Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Další naděje v boji s koronavirem? Vědci testují starou vakcínu proti tuberkulóze

Autor: tsv - 
4. dubna 2020
10:18

Vědci se snaží přijít s co nejúčinnějším lékem, který by vyléčil pacienty nakažené koronavirem, a zploštil tak křivku rostoucího počtu obětí. Nyní za tím účelem zkoumají účinky sto let staré vakcíny, která byla vyvinuta pro boj s tuberkulózou. Vakcína Bacillus Calmette-Guerin (BCG) se doteď zejména v rozvojových zemích hojně využívá, zabraňuje nejen mnohým příčinám smrti malých dětí, ale i zánětů dýchacího systému, píše server The New York Times.

Podle expertů vakcína trénuje náš imunitní systém k rychlému rozeznání škodlivého prvku v těle a efektivnímu boji ať už s bakteriemi, viry nebo parazity. Zatím se účinnost látky v likvidaci koronaviru neprokázala, v několika následujících měsících se však budou konat klinické testy, které by hypotézu mohly potvrdit.

„BCG vakcína se například stále využívá i k léčbě protinádorové, konkrétně při léčbě rakoviny močového měchýře. Laicky řečeno, aktivizuje nejen důstojníky imunitní reakce, nýbrž i běžné vojáky, takže z pohledu obecného zvýšení imunitní odezvy na virové infekce by to fungovat mohlo,“ sdělil serveru Lidovky.cz alergolog a klinický imunolog Petr Víšek.

Tento týden začali australští vědci v Melbourne rozdávat vakcínu tisícům různých zdravotních pracovníků - obvodním lékařům, nemocničním sestrám či specialistům na respirační systém. Polovina zúčastněných dostane placebo. Látka byla rozdělována náhodně, v příštích týdnech se bude pozorovat vývoj nemoci.

Testy zahajují i v Nizozemí a USA

„Nikdo netvrdí, že se jedná o všelék,“ upřesnil doktor Nigel Curtis, primář na oddělení infekčních onemocnění dětské nemocnice v Melbourne, který výzkum plánoval. „To, čeho chceme dosáhnout, je zkrátit dobu, po kterou se zdravotní pracovník necítí dobře, aby se mohl zotavit rychleji a dříve se vrátit do práce.“ 

Stejný výzkum byl zahájen i v Nizozemsku, kde se k účasti přihlásilo 800 zdravotníků. Zahájení procesu je plánováno i v americkém Bostonu.

Video  Nakaženému pražskému taxikáři pomohl experimentální lék Remdesivir.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa