Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Jeden člověk může nakazit až 59 tisíc dalších,“ šokuje vědec. Zůstaňte doma, prosí

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2020
14:12

Profesor z Londýnské univerzity UCL Hugh Montgomery v rozhovoru pro stanici Channel 4 vysvětlil, jak moc nakažlivý je nový koronavirus způsobující nemoc Covid-19, které v Británii podlehlo už 422 osob. „Podívejte se, když máte chřipku, můžete nakazit tak 14 lidí, když máte Covid-19, tak až 59 tisíc lidí,“ řekl Montgomery, jehož specializací je intenzivní medicína.

„Při normální chřipce člověk nakazí asi 1,3 nebo 1,4 dalších lidí,“ prohlásil Montgomery v pořadu Koronavirus: Jak se izolovat od ostatních. Vysokoškolského profesora zpovídal lékař Xand van Tulleken. Montgomery prostřednictvím televize vyzval Brity, aby všechna omezení brali vážně a dodržovali preventivní karanténu.

„Pokud tito 1,3–1,4 přenesou virus dál, řekněme desetkrát, jste tak zodpovědní za dalších 14 nakažených. Koronavirus je ale mnohonásobně nakažlivější než běžná chřipka, jeden infikovaný, který nedbá na bezpečnostní opatření, by tak mohl nakazit dalších až 59 tisíc osob,“ upozornil Montgomery.

„Bude ještě hůř.“ 

„Tento fakt nemůže nikdo popřít, koronavirus je velmi, opakuji velmi nakažlivý. Jeden člověk to předá třem dalším, což na první pohled nevypadá tak katastrofálně, ale tito tři to předají dalším třem a ti dalším, provedeme-li zase přenos desetkrát, dostaneme obrovské číslo. Od prvního nakažené se lze skutečně dostat až 59 tisícům nových případů,“ poukázal expert.

„Omezení vycházení a společenského života je naše největší šance, jak předejít dalšímu šíření a jak pomoct těm, kteří už se nakazili. Nesnažím se to zveličovat ani zlehčovat. Musíme přijmout to, že nastalá situace ještě není to nejhorší, co nás čeká. Bude hůř,“ varoval Montgomery.

Koronavirus v Británii: Mnoho lidí porušuje omezení vycházení, (25.03.2020). Koronavirus v Británii: Mnoho lidí porušuje omezení vycházení, (25.03.2020). | Reuters

„Ale při dodržování opatření jen malá skupina lidí bude trpět vážnými symptomy nemoci a ještě menší procento bude vyžadovat hospitalizace na jednotkách intenzivní péče. Pamatujte na to, že při omezení vycházení a bez zbytečného riskování nákazy rovněž přispíváte k tomu, aby nemocniční lůžka zůstala volná pro ty, kteří je skutečně potřebují,“ apeloval Montgomery.

Expert: Nejde o vás, ale o ostatní

„Pokud jste nezodpovědní a nezáleží vám na tom, jestli se nakazíte chřipkou nebo koronavirem, pamatujte, nejde o vás, ale o všechny ostatní,“ prohlásil lékař z UCL. Doplnil, že nakažení někdy nepociťují žádné příznaky, a když už, tak velmi slabé, a pokud se neizolují od ostatních, virus dál šíří.

Montgomery připomněl, že vážnější symptomy se někdy projeví až za 10-14 dní. „Takoví lidé pak přijdou do nemocnice a čerpají energii a čas zdravotníků a také prostředky, které mohly pomoct skutečně potřebným. Přitom stačilo, aby dodržovali omezení vycházení a shromažďování,“ Montgomery zmínil i fakt, že ještě tento týden, kdy už je v Británii situace skutečně závažná, policisté zasahovali při venkovním grilování, na kterém se sešly desítky Britů.

Britové nerespektují restrikce

„Prosím vás, jděte domů, nemáme prázdniny, ale karanténu. To znamená, že sem nemůžete jen tak přijít a opalovat se a dělat barbecue. Prosím, odejděte, jděte domů a zůstaňte tam,“ žádali policisté lidi shromážděné v parku v londýnské čtvrti Shepherd's Bush.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény  - Česká televize
Video se připravuje ...

 

Co jíst na posílení imunity čtěte ZDE

dfghjk ( 26. března 2020 15:43 )

Poslední slovo je k o k o t e

dfghjk ( 26. března 2020 15:42 )

Že píšeš, blesku, jen samé p í č o v i n y to víme, ale tahleta je super. Abys ji trumfnul, příště budeš muset napsat, že milióny! ***e.

pav747 ( 26. března 2020 15:18 )

Nech ho byt, je to hulvat a dobytek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa