Organizátoři ze spolku Piána na ulici vyzývají, aby se lidé v domácnostech, obchodech, fungujících podnicích nebo na ulicích na chvíli zastavili, vzali do ruky hudební nástroj a společně zazpívali.

Lidé sedí ve svých obývácích, sledují zprávy o počtu mrtvých a nakažených. Chtěli bychom vykřesat vlnu jedné velké kolektivní energie, kdy v jeden moment bude třeba milion lidí zpívat jednu píseň. Pro radost, pro povzbuzení a pro ty tam venku, kteří se starají,“ uvedl za pořadatele Ondřej Kobza.

Inspirací pro akci s názvem Není nutno nezpívat! byly informace z Itálie o sousedech zpívajících z balkonů a Španělska, kde policisté na ulicích hráli na kytary pod balkony rodičů a dětí v karanténě. „Tak jsem si říkal, proč se ve svízelných dobách uchylujeme k písničkám. Jiné národy se posilují bojovým pokřikem, my Češi ve čtrnáctém století zpíváme, aby nás pánbůh ochránil, ve dvacátém, ať mír zůstává s touto krajinou. Pojďme tu tradici oživit,“ vyzval Zdeněk Svěrák.

Není nutno je píseň ze stejnojmenného alba Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka z televizního pořadu Hodina zpěvu. Zlidověla především díky filmu Tři veteráni. Organizátoři akce zajišťují vysílání i pro obecní a městské rozhlasy, ale také pro interní rádia supermarketů. Živý stream bude pro všechny zájemce připravený na webových stránkách projektu Nenínutno.cz.

Fotogalerie
14 fotografií