Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úplný zákaz vycházení v Česku? Babiš zuří kvůli „mladé dámě“ a „vylhané zprávě“

Aktualizováno -
21. března 2020
15:40
Autor: tsv, ČTK, simao - 
20. března 2020
10:13

Pokud budou lidé karanténu obcházet, přijde na řadu úplný zákaz vycházení. Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula to řekl sobotnímu Právu. Doufá ale, že k tomu Česko nebude muset přikročit. Premiéra Andreje Babiše (ANO) však naštvala zpráva o tom, že vláda tento krok skutečně chystá. Objevila se v nahrávce, kolující po internetu. Její obsah pro podezření na šíření poplašné zprávy řeší i policie.

Úplný zákaz vycházení by byl nařízen, pokud by se naplnil scénář, kdyby se nedařilo zastavit rostoucí křivku nakažených v Česku ani přes přísná restriktivní opatření, nastínil Roman Prymula v sobotním Právu. Ovšem pouze jako možnost pro případ, že lidé nebudou opatření, jako je karanténa, dodržovat. „Ale je to hodně daleko a já doufám, že se k tomu nedostaneme,“ poznamenal.

Prymula: Je to jen model. Nemyslím, že nastane

Zákaz by pak zřejmě naprosto omezil pohyb s výjimkou fungování kritické infrastruktury, elektrárny by musely fungovat dál. Obavy z jeho uvedení v platnost vzbudily rozruch i na sociálních sítích.

A sám Prymula později svá slova raději vysvětloval. „To je model, který byl v Číně po určitou dobu, aby se zastabilizovala situace, kdy už padá i výroba, už se ani nechodí do práce, nejezdí se městskou hromadnou dopravou, která se vypne, a lidé jsou doma s výjimkou toho, že si dojdou třeba jednou za týden na nákup. Ale já si opravdu nemyslím, že to nastane,“ uvedl v pátek po jednání Ústředního krizového štábu, který Prymula vede.

Policie řeší nahrávku o zákazu vycházení

Policie se však nyní zabývá zvukovou nahrávkou ze sociálních sítí, podle níž má být zaveden zákaz vycházení v Česku již v noci na pondělí nebo po dosažení tisícovky nakažených. Policie to uvedla na twitteru.

Nahrávka namluvená hlasem mladé ženy se odkazuje na informace od kamarádčiny matky, která pracuje na ministerstvu. Policie se nahrávkou zabývá od pátečního večera, oznámila.

„Obsah nese známky šíření poplašné zprávy,“ uvedla policie na twitteru. Upozornila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení.

Nesmysl, zuří Babiš

„Je to nesmysl,“ napsal premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru k obsahu nahrávky. „Nic takového nikdy nebylo na stole,“ dodal. Je to podle něj podobně vylhaná zpráva jako informace o karanténě pro Prahu. „Prosím vás, nedělejte to, neděste lidi, není k tomu důvod. Nebuďte zlí. Děkuju moc,“ dodal předseda vlády.

„Pokud se k vám dostala po internetu nahrávka, na které jakási mladá žena varuje před dalším zpřísněním vládních opatření, tak policie to šetří jako šíření poplašné zprávy, a té mladé ženě hrozí, že z vězení vyjde až ve středním věku...,“ uvedl k nahrávce šířené po sociálních sítích vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na twitteru.

Video  Do Česka dorazily respirátory z Číny: Babiš mluvil o válce a děkoval i Zemanovi s Tvrdíkem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš kritizuje pachatelku

Babiš se k nahrávce vrátil i v sobotu odpoledne při rozhovoru pro ČT. „Naše opatření jsou na doporučení epidemiologů a chci apelovat na lidi, aby nevytvářeli a nešířili různé poplašné zprávy. Ta mladá dáma, která rozšířila tu poplašnou zprávu na sítích, spáchala trestný čin. A policie je na dobré cestě ji zadržet, hrozí jí až 8 let vězení,“ uvedl Babiš.

„Jsme ve válce s virem, tady v Evropě umírají stovky lidí a my tohle nechceme dopustit. Ale není možné, aby tady někdo šířil poplašné zprávy, to jsou nesmysly. Určitě to neuděláme. Opakovaně jsem to dementoval. Není to pravda. Není to pravda. Jsme v nouzi a je špatně, že takové zprávy vznikají. Jsou nepravdivé a vylhané. Chci lidi uklidnit a poprosit je, aby dodržovali naše opatření. Buďme disciplinovaní a solidární. Děláme vše pro to, abychom tu situaci zvládli,“ dodal Babiš.

Přijde úprava strategie?

Omezení pohybu osob bylo na základě právních norem vyhlášeno zatím na týden - co bude dál, to se teprve uvidí. Další vývoj epidemie se odhaduje jen těžko. Epidemiolog Prymula, ve kterého Babiš vkládá velkou důvěru, však předpokládá, že dojde k prodlužování stávajícího režimu.

„Přijali jsme řadu razantních opatření a projekce křivky by se měla logicky projevit zhruba sedm dní po jejich přijetí. Lidé, o kterých dnes víme, se nakazili před pěti až sedmi dny. Počty v Evropě opravdu nejsou optimistické, exponenciální nárůst vidíme téměř všude. Strategii budou měnit zřejmě i ty státy, které ke koronaviru od začátku přistupovaly jinak,“ řekl Právu Prymula.

Černý scénář

„Je to běh na delší trať a nikdo nemůže očekávat, že to zvládneme za týden. Koronavirus se chová skutečně zákeřně,“ varoval Prymula ohledně boje s koronavirem.

„Scénářů je celá řada a je to matematicky modelováno do velkých detailů. V tuto chvíli nejvíc záleží na dodržování opatření. Pokud budou ignorována, nemáme šanci růst nákazy zastavit. Pokud se nám ale nepodaří křivku zploštit do čtrnácti dnů, je zvažován scénář, o kterém se dnes hovoří v Bavorsku, a sice úplný zákaz vycházení,“ připustil.

Bavorsko na české cestě zákazů

Právě Bavorsko vyhlásilo režim katastrofy. Bavorský premiér Markus Söder ve čtvrtek varoval, že pokud lidé nezačnou dobrovolně dodržovat preventivní opatření proti koronaviru, vyhlásí zákaz vycházení.

Od soboty zahájilo Bavorsko další rozsáhlé zákazy a vycházení omezilo. „Nezavíráme Bavorsko, ale omezujeme prakticky úplně veřejný život,“ prohlásil Söder. „Nemůžeme dělat polovičaté kroky,“ uvedl a následně oznámil zatím nejdalekosáhlejší opatření, jaká některá ze 16 německých spolkových zemí přijala.

Kopírují však do jisté míry ta česká. Ven by nově měli lidé chodit jen v případě, že k tomu budou mít pádný důvod. Tím je například cesta do práce, k lékaři, na nutný nákup nebo kvůli pomoci ostatním. Možná je i procházka v přírodě nebo sport, ale jen individuálně, popřípadě s lidmi z jedné domácnosti. Skupinové aktivity jsou zakázané. Na zákaz bude dohlížet policie.

Přitvrdit můžeme, vzkázal Babiš

„Já jsem optimista,“ uvedl ve čtvrtek večer ohledně další prognózy premiér Babiš, který věří, že „všichni pochopí, že je důležité, aby následovali naše doporučení“.

Počet nakažených přitom stoupá dál. „Ano, bude to stoupat, to je jasné, my rychleji testujeme (...), to se ještě nějak projeví, ale když se podíváte, co se děje v jiných státech, v Bavorsku, v Itálii, to je absolutní katastrofa, tam je mrtvých víc než v Číně, tak si myslím, že jsme na tom obstojně,“ míní premiér a varuje: „Samozřejmě můžeme vždycky přitvrdit.“

Porušování karantény kritizoval i Hamáček. A to dosti emotivně. „Těm lidem hrozí to, že někoho nakazí, on pak umře a jim to bude celý život líto,“ uvedl v roušce a červeném svetru 16. března po jednání vlády.

Karanténa Prahy? Hamáček i Hřib ji odmítli

Řada lidí se přitom obává, že může dojít i k jinému přísnému opatření - karanténě samotné Prahy.

Babiš ji však odmítl při dotazu Blesk Zpráv již 13. března. „Není na stole. A já jsem jasně řekl, že pokud bychom dospěli k názoru nějaké větší karantény v rámci ČR, tak vyhlásíme karanténu pro celou ČR. Ale vyhlašovat karanténu pro Prahu je nesmysl, takže určitě ne,“ reagoval premiér. A nyní tuto variantu odmítl opět.

Od té doby však v izolaci skončilo na 22 obcí v Česku. A téma karantény hlavního města se opět objevilo mezi spekulacemi, co bude dál. „Celé dopoledne mi zvoní telefony s tím, že prý se chystáme uzavřít Prahu. Je to NESMYSL! Nevěřte fámám,“ vzkázal ve čtvrtek na twitteru Hamáček.

„Opět internetem koluje fáma, že se bude zavírat Praha. Pražský krizový štáb ani já ale nic takového nechystáme,“ vzkázal primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Video  Zeman bez roušky o koronaviru: Opozice ať raději mlčí a herci ať jdou do důchoďáků  - TV Prima
Video se připravuje ...

olympic ( 25. března 2020 08:35 )

Ty jsi hodně blbá Moravanda. Viz názory, viz gramatika. Mimochodem Praha je nacpaná Moraváky, kteří jen na Prahu nadávají. Prostě Moravák, to je diagnóza pro zakomplexovaného pitomce

Jaroslav Beenei ( 22. března 2020 15:37 )

Jj, přejde to. Pořád čtu jak přiletěly speciály z Číny a už to rozvážejí do krajů. Jestli pak se to dostane ke všem lidem? Zatím jsem na tom ,zdravotně dobře. Co se týče rukavic,tak už mi dochází a kde je v této době koupit? Volal jsem dnes do všech lékáren v Plzni a nic nemají .

Pavel Laubr ( 22. března 2020 07:40 )

V souladu s naší tradicí řešíme samozřejmě :KDO TO ŘEK, než příčinu v chuti něco takového vůbec pustit na veřejnost. A pokud to měl někdo ze zaměstnanců ministerstva vynést na světlo Boží, pak je nespíš chyba v systému samotném.

jannepodoli ( 22. března 2020 03:43 )

Prahu zavřít nechcou ale to že prazaci a Brna i jezdí na Moravu no jezdí spíš utíkají a je jim jedno ze to nakazí to mu je ukradený... Ja jsem ráda že to tu není. Mám malé dítě a rozhodně nechci aby tihle nezodpovědni imbecilove to tady nakazili!! Tak ať s tím něco vláda udělá!!! 😠😠😠😠

nemocna ( 21. března 2020 21:51 )

To nemáte doma zásoby potravin na pár týdnů? mouku, kvasnice, mléko, vejce apod. aby si každý mohl upéci pečivo doma? špatná domácnost, léky mají také lidi na nějaký čas, klidně at je všeho zákaz nám to nevadí a se psem se může před barák, na dvůr, zahradu, nestýkat se s ostatními lidmi, do práce budou chodit jen ty nezbytně nutné lékaři, hasiči, policie, do elektráren a vodohospodáři, plynaři, bez ostatního se všichni tři týdny obejdou neříkejte že ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa