Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voňavka mi smrdí a kávu necítím: Lidé se obrací na lékaře kvůli ztrátě čichu po covidu

Autor: mat, ČTK - 
27. dubna 2021
11:45

Přes 250 pacientů prozatím využilo poradnu pro poruchy čichu a chuti pro pacienty po nemoci covid-19, kterou koncem loňského roku zřídila Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Ztráta čichu je jedním z příznaků koronaviru.

Poradna vznikla na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. V první fázi funguje online, lékaři komunikují s pacienty e-mailem. „Na e-mail covid.poruchycichu@fnusa.cz mohou napsat o svých potížích lidé, kteří prodělali nemoc covid-19 a mají i po čtyřech až šesti týdnech po nemoci stále poruchy čichu,“ upozornila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Cítí kouř i bez cigaret

Podle primářky kliniky Pavly Urbánkové elektronicky oslovilo poradnu přes 250 pacientů. „Z toho jsme nakonec k endoskopickým a dalším vyšetřením pozvali přes 60 z nich,“ uvedla primářka.

Na poradnu se nejčastěji obracejí lidé, kteří ztratili čich zcela, případně téměř úplně. Některým se ale změnilo i vnímání čichových vjemů. „Často je uváděna káva, setkáváme se také se změnou vnímání cigaretového kouře. Lidé cítí spáleninu a kouř, i když nemají ve svém okolí žádný zdroj tohoto pachu. Jako velký problém také udávají, že nevnímají své tělesné pachy a nelibě nesou některé umělé vůně typu parfémy, nerozeznají zápach zkaženého jídla a podobně,“ popisuje Urbánková.

Čichový trénink a trpělivost

Největší části pacientů se po covidu vrací čich do dvou až tří týdnů. Další skupině potom do dvou měsíců a zhruba pěti procentům se nevrací čich dlouhodobě nebo jen na velmi nízké úrovni. „Bohužel v léčbě ztráty čichu nemají lékaři ORL žádné nové možnosti a veškerá opatření jsou pouze podpůrná,“ podotkla mluvčí. Zmínila například čichový trénink, užívání vitaminů nebo minerálů a podobně.

„Například ale pravidelný čichový trénink, který pacienty učíme, má na návrat čichu po covidu poměrně velký vliv. Chce to sice trpělivost, ale výsledky se postupně dostaví,“ dodala primářka Pavla Urbánková.

VIDEO: Brňan Luděk (77) po aplikaci léku Regeneron

Video  Brňan Luděk (77) s covidem-19 podstoupil léčbu lékem Regeneronem.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa