Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dřina, horko a stres: Takhle lékaři zachraňují na JIP a ARO životy nakažených Čechů

Autor: Kristýna Beránková - 
4. března 2021
12:50

Vedro, na ústech a nose respirátor, přes oči štít a na rukou dvoje rukavice. Při tom všem musí být schopni reagovat rychle a přesně. Tak sestry a lékaři z covidových ARO a JIP bojují o životy pacientů. Ke včerejší 8. hodině ranní jich měli v Česku v péči 1661!

Pacienti v umělém spánku klidně leží a kolem nich pípají přístroje. Televizní seriály předkládají směnu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) často jako procházku růžovým sadem. Ve skutečnosti jde o nesmírně náročnou psychickou zátěž a fyzickou dřinu. Nerozhodují minuty, ale vteřiny.

Lékaři a sestry musí reagovat na okamžité změny zdravotního stavu pacientů, jejichž život visí na vlásku. To vše často bez možnosti odskočit si nebo se napít, a to až šest hodin. I kdyby byl k dispozici někdo, kdo by sestru střídal, musí se svléknout z ochranných pomůcek, což lze udělat jen předepsaným způsobem na k tomu vyhrazeném místě. A to chvíli trvá.

Pomáhá armáda

Na oddělení je horko, protože nemocní leží na lůžkách nazí a nesmějí prochladnout. „Je potřeba mít okamžitý přístup k invazivním vstupům do těla pacienta. Proto na sobě nemůže mít ani pyžamo nebo noční košili,“ vysvětluje Petr Sulek, mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nemocní mají v hrdle trubici do průdušnice, kterou jsou připojeni k ventilátoru. Kanylou vedoucí do žíly na krku pak pacient dostává léky a infuze. Přesto je třeba pacienty opatrně polohovat, a to nejen kvůli proleženinám. Loni na jaře italští lékaři zjistili, že je lepší, aby nemocní s covidovým zápalem plic leželi na břiše. „Na plíce je pak vyvíjen menší tlak,“ potvrzuje Markéta Singerová z nemocnice v Sokolově.

Pacienti ale mají často vyšší hmotnost a manipulovat s nimi není lehké. „Velmi nám pomáhají armáda i hasiči, což jsou většinou silní chlapi,“ dodává Singerová.

Video  Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joanna5 ( 5. března 2021 09:19 )

Chceme nové vyšetřování původu viru, volají vědci v otevřeném dopise. Ano, vinik teto tragedie se musi najit a musi za toto pykat! Lidi by meli zacit podavat zaloby. Kazda rodina, ktere nekdo zemrel na covid nebo s covidem.Uz toho mame opravdu dost.

joanna5 ( 5. března 2021 09:16 )

Chceme nové vyšetřování původu viru, volají vědci v otevřeném dopise. Ano, vinik teto tragedie se musi najit a musi za toto pykat! Lidi by meli zacit podavat zaloby. Kazda rodina, ktere nekdo zemrel na covid nebo s covidem.Uz toho mame opravdu dost.

mak ( 5. března 2021 02:50 )

Pisou, ze lepsi pro ty nemocny je, kdyz lezi na brise. Proc tam tedy vsechny, az na jednu vyjimku, maji ja zadech?

deratizater ( 4. března 2021 21:54 )

Praktická lékařka z bratislavské čtvrti Petržalka Etela Janeková podává lék ivermektin téměř 80 pacientům s onemocněním COVID-19. Údajně vykazuje velmi dobré výsledky. „Lék zjednoduší a zkrátí nemoc, v mnoha případech zabrání hospitalizaci. Neočekáváme, že je na vyléčení, ale pokud bude v dostatečném množství, mohli bychom ho dávat také preventivně,“ řekla lékařka deníku Právo.


Lék ivermektin je na trhu už 40 let a obvykle se používá jako antiparazitikum. „Mám ráda staré léky, protože vím, co od nich očekávat,“ popsala praktická lékařka Etela Janeková. Ivermektin podala 80 pacientům s koronavirem, nikdo z nich zatím nemusel do nemocnice. „Nemám pacienta, jehož stav by se po podání ivermektinu nezlepšil. Všichni mi řekli, že jakmile užili první dvě, tři dávky, už se cítili mnohem lépe,“ uvedla lékařka Právu.

fico ( 4. března 2021 21:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa