Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manželé dostali covidový set s neschválenými léky a zemřeli. Dcera: Z mámy bylo pokusné morče

Autor: tsv - 
15. října 2021
19:17

Největší brazilský poskytovatel zdravotnických služeb rozesílal nakaženým seniorům „covidové soupravy“ s neschválenými léky. Manželský pár našel v krabičce i hydroxychlorochin, lék proti malárii, který si loni oblíbil americký exprezident Donald Trump.  Ani jeden z manželů nákazu koronavirem nepřežil. Informoval o tom server BBC.

Katia Castilhová v březnu přišla o oba rodiče. Norberto a Irene se nakazili zrovna v době, kdy v Brazílii umíraly i 4 tisíce lidí denně. Norberto skončil po pár dnech od nakažení na nemocničním lůžku, Irene ale měla naději, že se hospitalizaci vyhne. Měla totiž narozdíl od svého manžela přístup k poskytovateli zdravotnických služeb Prevent Senior, který se momentálně těší přízni více než půl milionu klientů.

Rodina společnost kontaktovala a během pár dní obdržela takzvanou covidovou soupravu. V krabičce ale místo řádné léčby našla antiparazitikum ivermektin, hydroxychlorochin a azithromycin. Kolem ivermektinu se loni vedly hojné debaty a ačkoli Světová zdravotnická organizace (WHO) látku ze seznamu možných léků proti covidu dávno vyškrtla, stále existuje mnoho lidí, kteří dají experimentální léčbě přednost.

Hydroxychlorochin zase padl do oka bývalému americkému prezidentovi, který lék propagoval navzdory tomu, že jeho diskutované příznivé účinky vědci velmi brzy vyvrátili.

Irenin zdravotní stav se stále zhoršoval, Katia se tak se svými dvěma sestrami rozhodla matku odvézt do jedné z nemocnic vlastněné právě společností Prevent Senior. Ženu ale lékaři okamžitě poslali domů bez prohlídky.

Přes noc se její stav ještě zhoršil a ráno Irene téměř nemohla dýchat. Rodina se rozhodla znovu zajet do nemocnice, kam tentokrát seniorku přijali. V ten stejný den nemoci podlehl Irenin manžel Norberto, který se mezitím léčil v nemocnici v São Paulu.

Horor v nemocnici

Nemocniční personál se Irene během jejího pobytu na covidové jednotce téměř nevěnoval. Podle Castilhové ji občas navštěvovaly jen dvě sestry, které střídavě kontrolovaly, zda Irene nespadla dýchací maska.

Irene strávila v nemocnici více než tři týdny. Po deseti dnech hospitalizace jí začaly selhávat orgány, za čímž podle Castilhové stála špatná léčba. Lékaři Irene podávali flutamid, což je hormon, který se využívá při léčbě rakoviny prostaty. Flutamid přitom může některým pacientům způsobit selhání jater. Zvolená léčba tak byla v  případě Irene naprosto nevhodná, jelikož si v minulosti prošla právě rakovinou jater. S její zdravotní historií byla podle Castilhové nemocnice seznámena předem.

Po necelých dvou týdnech léčby byla seniorka přesunuta na jednotku intenzivní péče. Rozvinula se u ní těžká trombóza, během které se v žilách tvoří velké krevní sraženiny, a nakazila se velmi rozšířenou nemocniční bakterií. Její tělo nápor dlouho neuneslo.

Nemusela umřít

Několik dní po matčině smrti začala Katia přemýšlet o posledních týdnech Ireniny léčby. „Začala jsem si vzpomínat. Nemohla jsem spát. Bylo to, jako bych přetáčela kazetu a uvědomovala si, co se pokazilo,“ popsala novinářům Castilhová.

První chybou, která celou věc odstartovala, byla podle Katie covidová souprava. V Brazílii svým pacientům dodnes mnoho lékařů předepisuje antiparazitika, jelikož jsou levnější než řádná léčba. „Moje máma opravdu věřila Preventu Senior. Bála se a prosila mě, abych jim zavolala a zjistila, jestli její covidová souprava dorazí,“ vzpomínala Katia.

„Nikdy by ji nenapadlo, že se stane pokusným morčetem a že brzy umře,“ dodala. Dosud v Brazílii podlehlo covidu více než 600 tisíc lidí, společnost Prevent Senior je zodpovědná za smrt několika z nich.

Katia se nyní snaží motivovat ostatní lidi k očkování. „Můj táta se měl nechat poprvé očkovat v ten den, kdy zemřel,“ řekla serveru BBC. „Ztratila jsem mámu i tátu kvůli viru, na který už existovala vakcína.“

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa