Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odpůrkyni očkování postihla mrtvice, příhodu svaluje na vakcínu Pfizeru. Odborníci zuří

Autor: tsv - 
18. listopadu 2021
05:00

Australská policistka, která prodělala „minimrtvici“, na sociálních sítích ostře kritizuje vakcínu proti covidu od společnosti Pfizer/BioNTech. Její tvrzení o tom, že mozkovou příhodu zapříčinilo právě očkování, přitom lékaři vyvrátili. Experti nyní varují veřejnost, aby nevěřila všemu, na co narazí na sociálních sítích.

Chantal Urenová (37) si několik týdnů po první dávce vakcíny prošla takzvanou tranzitorní ischemickou atakou (TIA), ke které dochází podobně jako k mrtvici. Příhodu podle personálu nemocnice, kde byla hospitalizovaná, způsobilo poškození hlavní cévy vedoucí do mozku. Případ Urenové se stal věhlasným hlavně mezi odpůrci očkování, kteří souhlasili s jejími výroky. Na sociálních sítích totiž zveřejnila hned několik příspěvků, ve kterých svou zkušenost hází právě na očkování.

Chantal ihned po podání dávky vakcíny začala pociťovat standardní příznaky chřipky. „Následujícího tři a půl týdne jsem se každý den potýkala s vyrážkami, horečkami až o 39,7 stupních, bolestmi svalů, závratěmi, zvracením, průjmem, tlakem v dutinách a kašlem tak hrozným, že jsem měla pocit, že mi explodují všechny cévy,“ napsala Urenová na internet.

Povislý obličej a modřiny

Jakmile nejhorší symptomy ustoupily, Chantal se rozhodla vrátit do práce. Její fyzická zdatnost ale výrazně klesla a měla problém trávit celé dny nohou. Po několika dnech během sprchování přestala ovládat půlku svého těla.

„Moje pravá strana hrozně ztěžkla, nemohla jsem ji ovládat a cítila jsem, jako by mě bodaly jehly a špendlíky. V tu chvíli byla levá část mého obličeje naprosto paralyzovaná a moje levá ruka a noha byly extrémně slabé,“ popsala svůj hororový zážitek Urenová.

Během minimrtvice Chantal povisla polovina tváře. Během minimrtvice Chantal povisla polovina tváře. | Facebook - Chantal Urenová

Podle vlastních slov Chantal nadále trápí následky ataky. Na sociálních sítích zveřejnila fotografii, na které má jednu polovinu tváře viditelně povadlejší než tu druhou. Tělo má navíc poseté modřinami kvůli lékům na ředění krve.

Kvůli lékům na ředění krve má Chantal tělo poseté modřinami. Kvůli lékům na ředění krve má Chantal tělo poseté modřinami. | Facebook - Chantal Urenová

„Očkování je naprosté mučení“

Velké pozdvižení vyvolal jeden z jejích příspěvků, ve kterém přirovnala povinné očkování k mučení. „Ta představa, že stojím ve frontě na další dávku a čekám, jak dlouho to potrvá, než přijde další mrtvice, utrpím poškození mozku, nebo zemřu, je naprosté mučení,“ napsala. Ačkoli díky „anti-vaxerským“, tedy protiočkovacím tvrzením získala přízeň mnoha dalších odpůrců, vyvolala velkou vlnu kritiky ze strany lékařských expertů. Podle prezidenta Australské zdravotnické asociace Marka Duncan-Smitha nejsou pro spojení mezi očkováním proti covidu a mrtvicemi žádné důkazy.

To, že se nějaké zdravotní potíže projeví v době po podání dávky vakcíny, podle Duncan-Smitha automaticky neznamená, že byly vyvolány právě očkováním. „To je, jako kdybych řekl, že jsem se nechal naočkovat Pfizerem a během následujících dvou týdnů měl autonehodu, tím pádem tu nehodu zavinila vakcína,“ dodal.

Během rozhovoru se serverem West Australian v souvislosti s případem Urenové varoval před dezinformacemi na sociálních sítích: „To, že je to na internetu, neznamená, že je to fakt. Neexistuje žádný důkaz toho, že by Pfizer mohl zapříčinit mrtvice nebo TIA.“

Tvrzení pro DailyMail odmítl i mluvčí australské Administrace terapeutických prostředků (TGA): „Tranzitorní ischemická ataka není považovaná za komplikaci vyvolávanou vakcínou od Pfizeru.“

Mluvčí na závěr doplnil, že nelze spojovat očkování se zdravotní komplikací čistě na základě časové linky: „Tyto události jsou často náhodné, spíše než vyvolané vakcínou. Jakékoli snahy mezi nimi vytvářet spojení založené na časovém sledu jsou zavádějící.“

Video  Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa