Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otevření saun a bazénů s negativním testem: Nepomůže nám to, komentují provozovatelé

Autor: ČTK - 
22. ledna 2021
22:17

Někteří provozovatelé bazénů otevřou své bazény s podmínkou negativních testů na covid-19 pro návštěvníky. Mnoho z nich se ale domnívá, že jim tento způsob fungování nepomůže, a navíc ztratí nárok na kompenzace. ČTK to dnes řekl viceprezident České unie cestovního ruchu (ČUCR) Martin Plachý. 

Vláda by podle dostupných informací mohla povolit provoz bazénů, wellness center nebo saun už ve čtvrtém stupni rizika v pětiškálovém protiepidemickém systému (PES). Platil by limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních, lidé by se ale při vstupu museli prokázat negativním testem na koronavirus starým maximálně 48 hodin.

Podle Plachého by se tak naskytla šance některé provozy otevřít. A takové možnosti by využila například bazénová a wellness centra v lázních, která jsou schopna na místě zajistit antigenní testování, uvedl.

Další provozovatelé bazénů ale podle Plachého upozorňují, že na mnoha místech republiky jsou antigenní odběrová centra dostupná až třeba po týdenní čekací lhůtě. Někteří provozovatelé se také podle Plachého obávají, že testování klienty odradí.

„Do tohoto vstupuje reálná obava, že umožněním takového hybridního provozu ztratí provozovatelé nárok na kompenzace, které se týkají jenom zavřených provozů. Jde především o příspěvek na mzdy Antivirus A Plus,“ dodal Plachý.

Aktualizaci opatření systému PES, která by měla začít platit od 1. února, na dnešním mimořádném jednání vláda z časových důvodů neprojednala. Vrátí se k ní podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí. Premiér Andrej Babiš (ANO) později novinářům řekl, že debatě na vládě by mělo předcházet i projednání materiálu v radě pro zdravotní rizika. Kabinet by se tak podle něj mohl materiálem zabývat až na chystaném mimořádném jednání ve středu.

Vnitřní bazény, fitness centra nebo posilovny byly od 9. října do 10. ledna uzavřeny 79 dní. Kvůli špatné epidemiologické situaci jim ani nyní není provoz umožněn.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Není třeba vykupovat FFP2. Pro lidi to nesmí být extrémní zátěž  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Omasta ( 23. března 2021 22:27 )

My se nebudeme testovat, je to protiústavní diskriminace slušných lidí pře osobami, které mohou již zítra být nakažené. Hlavně je to lumpárna určená k vydělávání Babišovi ve střetu zájmů.

Každému je jasné, že vstupenka do sauny by stála 2-3 krát tolik. Já korupčníky živit nebudu!

Josef124 ( 28. února 2021 14:59 )

Já jsem chodil každý týden do sauny. Byl to pro mě úžasný odpočinek a i na imunitu je to super . Když na podzim všechno zavřeli, tak jsem byl dost naštvaný, ale nakonec jak se říká, všechno zlé, je pro něco dobré. Objednal jsem si tak vlastní saunu z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/zah­radni-technika/domaci-wellness/ , takže teď do ní můžu chodit, kdy se mi zachce .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa