Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívenka (9) ohrožená mrtvicí kvůli covidu? Vojtěch: Očkování pro děti by mohlo být do konce roku

Autor: Nikola Forejtová - 
16. listopadu 2021
05:00

Vakcinace je v plném proudu. V USA i v rakouské Vídni už se očkují i děti mladší 12 let, což by mohlo být brzy realitou také v Česku. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) by posvěcení očkování pro děti od 5 do 12 let mohlo od Evropské lékové agentury přijít ještě do konce roku, jak řekl Blesk Zprávám. Dodal, že jsou i objednány vakcíny, které by případnou dětskou poptávku pokryly. Na očkování nejmenších má ale odlišný názor exministr a epidemiolog Roman Prymula. Podle něj bychom se měli zaměřit na kritičtější skupiny. 

Pandemie koronaviru nadále sílí. V posledních týdnech opětovně roste počet nakažených i hospitalizovaných. Očkování nicméně brzdí počet vážných a kritických případů. V nemocnicích se nicméně objevují i nakažené děti, jak upozorňují experti. A to dokonce i ty nejmenší. 

„Byla u nás devítiletá dívenka ohrožená mrtvicí, což je raritní záležitost,“ prozradil Miloslav Ludvík (ČSSD), šéf FN Motol, v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum. Ludvík o kauze mluvil i v pořadu Partie na TV Prima, kde zmínil, že měla dívenka další doprovodné znaky onemocnění covid-19 a byla dezorientovaná. 

Očkování pro nejmenší? Vojtěch nastínil datum

Jak dodal Ludvík pro Blesk Zprávy, děti se s fatálním průběhem potýkají jenom sporadicky - není ale vyloučené, že by je setkání s onemocněním mohlo stát život. „Případy covid-19 u dětí mohou vést k hospitalizacím, úmrtím, MIS-C (zánětlivým syndromům) a dlouhodobým komplikacím, jako je „dlouhý COVID“, kdy příznaky mohou přetrvávat měsíce,“ upozorňuje vedle českých expertů také Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) na svých stránkách.

Podle dat z ministerstva zdravotnictví v Česku kvůli nákaze zemřely čtyři děti ve věkové kategorii 0-14 let. V tomto věkovém rozmezí se také od počátku epidemie nakazilo 233 tisíc lidí. 

O tom, že se mohou nakazit i děti, odborníci mluví od počátku epidemie. Nyní se dostávají na povrch první výsledky jednání o povolení očkování proti covid-19 i dětí 5-12 let. CDC už své kladné doporučení dodala a v USA se tak rozšířila možnost vakcinace pro 28 milionů dětí. Očkovací látka je od firmy Pfizer. Dítě přitom dostává třetinovou dávku než dospělý. 

A povolení by mohlo brzy přijít i od Evropské lékové agentury (EMA), a to už do konce roku, jak nastínil Vojtěch pro Blesk Zprávy. „Mám informace, díky kterým se domnívám, že by to mohla být otázka týdnů. Mohlo by to být schválené už do konce roku,“ řekl šéf resortu zdravotnictví v demisi.

„Co je důležité říci, je to, že máme předobjednány vakcíny. Jakmile to bude schváleno, jsme připraveni,“ dodal Vojtěch. Podle informací iRozhlas.cz se jedná o vakcíny, které by měly vyjít pro 700 tisíc dětí.

Prymula má jasno

Podle Vojtěcha je očkování i nejmenších dětí na místě, i když na to panuje místy odlišný názor. „Je nutné mít co nejvyšší proočkovanost,“ podotkl s tím, že obdobný názor mají i světové odborné společnosti. „Není to stanovisko takové, jaké mají někteří odborníci, čímž je nechci zpochybňovat,“ dodal.  

Fanouškem očkování u nejmenších není například exministr zdravotnictví a hradní poradce Roman Prymula. „Ten důvod je čistě epidemiologický, tedy snížení cirkulace viru v populaci a je otázkou, jak se k tomu jednotlivé země budou stavět. My jsme doporučili očkování ve vyšší věkové kategorii (…) Já jsem striktní zastánce očkování v kategorii nad 12 let, ale nemyslím si, že by ostatní bylo nutné plošně očkovat. Pokud jsou to osoby v riziku, tak ano, ale myslím si, že se musíme zaměřit na více rizikové a silnější skupiny,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pediatrovi a členovi České vakcinologické společnosti Danielu Dražanovi spíše vadí vakcinace off-label, tedy očkování bez posvěcení po rozhodnutí rodičů a ošetřujícího lékaře. K 24. říjnu totiž byla látka aplikována podle iRozhlas více jak 150 dětem mladším 12 let. Blesk Zprávy opakovaně žádaly ministerstvo zdravotnictví o poskytnutí aktuálních čísel, prozatím ale bez odezvy. 

Podle Dražana navíc mladší 12 let nejsou nemocí covid-19 urgentně ohroženi na životě, tudíž off-label podání není na místě. Prymula Blesk Zprávám dodává, že pokud se už látka off-label aplikuje, plnou zodpovědnost pak přebírá ošetřující lékař. Pro úplnost je nutné také dodat, že děti mohou být očkovány jen se souhlasem zákonného zástupce. 

Vojtěch nicméně zmiňuje, že případy očkování u dětí mladších 12 let sledují. „V některých případech, co mám informace, se to dělo na základě toho, že šlo o velmi nemocné dítě, o chronicky nemocné, kdy by nákaza znamenala riziko, že by dítě mohlo zemřít,“ reagoval závěrem na dotaz, jak off-label vakcinace hodnotí. 

yokky ( 17. listopadu 2021 00:33 )

yokky ( 17. listopadu 2021 00:32 )

yokky ( 17. listopadu 2021 00:31 )

jedine Slivo­vice🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🆒🆒🆒🆒­😁😁😁😁😁

yokky ( 17. listopadu 2021 00:30 )

vsechno spat­ne😒😒😒😒­😒😒😒👶👶👶­👶👶👶👶👶👶­👶👶👶

viho ( 16. listopadu 2021 20:19 )

Ano, jedná se stále pouze o klinickou studii vakcín a výrobci za nic neručí. O tom se teď ostatně přesvědčují ti, kteří se nechali zlákat na jednodávkovou vakcínu Janssen a mysleli si, že tím to pro ně končí. Rakousko ji od ledna 2022 už nebude uznávat a přeočkovat se jinou vakcínou se tady v ČR může až po 6 měsících. Dle studií je účinnost vakcíny Janssen už po dvou měsících blízká nule, takže si její příjemci užijí minimálně 4 experimentální měsíce nechráněni v době vrcholu současné vlny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa