Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulhánek do boje o Sněmovnu nepůjde: Chci chránit zahraniční politiku, tvrdí

Autor: ČTK - 
27. června 2021
08:21

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) nebude kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Chce zahraniční politiku uchránit před vyostřenou předvolební kampaní. Jakožto viditelný člen sociální demokracie ale stranu podpoří v kampani, řekl v rozhovoru ČTK. Ministrem se Kulhánek stal teprve letos v dubnu poté, co ve funkci skončil Tomáš Petříček.

„Jako ministr zahraničí bych chtěl pokud možno trochu uchránit zahraniční politiku před vyhrocenou atmosférou volební kampaně. Zahraniční politika je oblast, kde bychom spíše měli hledat shodu napříč politickým spektrem. Proto bych zahraniční politiku chtěl trochu uchránit předvolební vřavě,“ poznamenal. V oblasti je podle něj potřeba udržet jistou nadstranickost a národní zájem.

Na své členství v sociální demokracii je hrdý. „Vstupoval jsem do sociální demokracie, když byla mimo jakékoli vládní angažmá. Jsem řadový člen, nikdy jsem nebyl v žádné volené funkci, ale sociálním demokratem zůstanu a chystám se sociální demokracii ve volbách volit,“ řekl.

Definitivní podobu kandidátek do říjnových voleb bude schvalovat celostátní předsednictvo ČSSD. Jednat bude pravděpodobně v polovině července. V poslední době se řešila zejména pražská kandidátní listina, ze které odstoupil bývalý ministr zahraničí Petříček poté, co ČSSD v hlavním městě požádala stranické vedení, aby na první místo obsadilo ministryni práci a sociálních věcí Janu Maláčovou. Do čela kandidátky ji ve čtvrtek navrhla i pražská krajská konference.

Postup pražské organizace kritizovali její bývalý šéf Petr Pavlík či poslanec Petr Dolínek. Upozornili na to, že obvodní organizace v Praze měly kandidáty navrhovat do poloviny března. Maláčovou, ale i bývalého šéfa Zelených Matěje Stropnického či někdejšího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka však navrhla Praha 4 až po dubnovém sjezdu, na kterém proti Petříčkovi obhájil funkci šéfa ČSSD Jan Hamáček. Podle Pavlíka byl návrh na jejich kandidaturu v hlavním městě v rozporu s řádem přípravy voleb.

Video  TK ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD) k zahájení letní turistické sezony  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa