Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

O ruských agentech se „šuškalo“ měsíc, šokuje analytik. Hamáčkovi vytknul nezodpovědnost

Video se připravuje ...
Autor: for, Pavlína Horáková - 
18. dubna 2021
15:56

Za vyhoštění skoro dvou desítek zaměstnanců ruské ambasády přijde odveta. Informace o tom, že na výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku měly podíl ruské tajné služby, se podle analytika Pavla Havlíčka z Asociace pro národní otázky mluvilo v kuloárech asi měsíc. Podle něj je tak nemožné, aby vláda o skandálu nevěděla ještě předtím, než v pátek získala definitivní zprávu od Bezpečnostní informační agentury. V pořadu Blesku Epicentrum se také obul do vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který si podle něj mohl chtít získat plusové body. 

„Šuškanda kolovala 4 týdny. Hrozilo, že by to uniklo přes novináře do médií. Vládní představitelé s tím museli jít ven. Bylo potřeba, aby kolem toho udělali jasno v okamžiku, kdy měli nashromážděné všechny důkazy,“ uvedl analytik na dotaz, proč se s informací vyrukovalo právě v sobotu. 

Kauzu přitom příliš nespojuje s událostmi posledních týdnů. „Tohle je nějaká naše paralýza. V poslední době proběhlo mnoho politických turbulencí a v očích zahraničních partnerů nás to poškodilo,“ komentoval současný stav vlády bez ustáleného ministra zahraničích věcí, jehož roli dočasně převzal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), než bude ve středu do úřadu povolán Jakub Kulhánek (ČSSD).

Havlíček: Hamáček chtěl sbírat body

Podle analytika Pavla Havlíčka se museli vládní představitelé informaci o Vrběticích dozvědět již dříve. „Myslím si, že je vyloučené, aby se k nim dostala teprve v pátek,“ konstatoval v pořadu Epicentrum s poznámkou, že on osobně za tím vidí i jistou snahu Hamáčka nasbírat politické body - což se mu moc nepovedlo. 

„Já osobně si to vykládám tak, že pan vicepremiér vlády Hamáček se zkrátka na tomto tématu snažil získat politické body (...) Myslím si, že je to velmi nezodpovědné chování, které nás mohlo stát více než pár procent pro sociální demokracii,“ uvedl. 

Zeman je zdrženlivý, otázkou je co řekne za týden

Analytik okomentoval i chování prezidenta Miloše Zemana, který prostřednictvím svého mluvčího Jířího Ovčáčka oznámil, že svůj komentář poskytne příští neděli. „Myslím si, že Zemanův postoj je konstruktivně zdrženlivý,“ uvedl analytik Havlíček. 

Připomněl, že Zeman se mnohdy obouval do bezpečnostních složek a choval se „protichůdně proti národním českým zájmům,“. Jeho současný postoj, kdy tak vezme situaci „na vědomí“ je tak podle experta prozatím správný. 

Připomněl, že Zeman se mnohdy obouval do bezpečnostních složek a tento postoj, kdy v podstatě oznámil, že bere situaci na vědomí, je prozatím správný. „Na druhou stranu nevíme, co za týden vlastně prohlásí a jak se k tomu postaví, ale neumím si představit, že by se ztotožnil s ruským výkladem událostí,“ konstatoval Havlíček.

Ruslan Boširov (vlevo) a Alexandr Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizní rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. Ruslan Boširov (vlevo) a Alexandr Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizní rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. | Reuters

Podle analytika je nyní klíčové, jaká se nastaví strategická komunikace Česka s Unií a s Ruskem. Podotkl také, že můžeme očekávat reciprocitu. Té se nejspíše dočkáme poměrně brzy. Podle vyjádření z Moskvy můžeme očekávat vyhoštění českých diplomatů z moskevského velvyslanectví. 

„Pevně doufám, že to vyřadí ze hry i vakcíny Sputnik V,“ dodal závěrem na dotaz, jaký další vliv může tato kauza mít. 

Video  Epicentrum - Pavel Havlíček a Petr Pavel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

bizon_pepa ( 19. dubna 2021 07:57 )

Tak jsme se dozvěděli, ze Rusko má na všechnu špinavou práci dva chlapi. A ještě k tomu jsou to Pat a Mat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa