Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hádka i podaná ruka Vojtěcha a adepta Válka u Moravce! Který ministr zkusí zkrotit covid?

Autor: simao, ČTK - 
31. října 2021
13:27

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), možný kandidát koalice Spolu na jeho křeslo Vlastimil Válek (TOP 09) a exministr Miloslav Ludvík (ČSSD) - k Václavu Moravcovi dorazili v neděli diskutovat o covidu i dalších opatřeních v Česku tři diskutující. Válek vysvětloval svá slova o lockdownu neočkovaných lidí 60+, s Vojtěchem narazili na několik třecích ploch. Podali si však i ruce. Proč?

„Z praktického hlediska je několik kandidátů určitě na ministra zdravotnictví. Já osobně bych byl vůbec nejradši, kdyby to byla ministryně, protože ženy to většinou řídí daleko lépe, než muži, alespoň to je moje zkušenost,“ uvedl v OVM Vlastimil Válek (TOP 09). Upozornil na to, že on sám není součástí jednání koalic Spolu a PirSTAN o přesné podobně nového kabinetu. Je na předsedech stran, aby se domluvili na složení vlády, podotkl.

Lockdown neočkovaných 60+ prý Válek nechce

Válek přitom v poslední době vzbudil kontroverze a pochybnosti výroky o lockdownu pro nenaočkované seniory 60+ či vyhrazených nákupních hodinách pro ně.

„Slyšel jsem samozřejmě výtky v tom smyslu, že je to naprosto nešťastná formulace. Ale já nic takového nikdy neřekl,“ bránil se v ČT Válek. „Vím, jaká je struktura pacientů s covidem: jsou to většinou z dramatické většiny seniorní pacienti, kteří nejsou naočkovaní. (…) Takže buď se musí naočkovat, anebo holt budou v lockdownu, aby se nenakazili,“ uvedl přitom pro novinky.cz.

„Já jsem to takhle neřekl, já jsem jasně řekl to, že je potřeba seniory chránit. Že je potřeba nenaočkované seniory ze všech sil chránit a paní redaktorka stále používala termín lockdown. Termín lockdown je velmi nešťastný termín a já osobně nemám rád jakékoliv restrikce včetně lockdownu. Myslím si, že zavírání čehokoliv je poslední zoufalý krok. Je řada jiných možností, jak chránit seniory a ty je potřeba využívat,“ upozornil Válek.

Ludvík o neočkovaných seniorech: Sbalte si pyžamo a kartáček...

Exministr a šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD) upozornil, že neočkovaní senioři jsou skutečně velký problém. „Já bych se velmi koncentroval na těch zhruba čtvrt milionu lidí nad 65 let, kteří nejsou očkovaní. To je ta nejhorší bomba, která tady je, která tiká, která nás může přivést do problémů, protože covid není problém nakaženosti, covid je problém zatíženosti nemocnic. A tohle se musí řešit,“ upozornil v OVM.

„Pravdou je, že ta situace je dramatičtější, než jsme původně mysleli,“ podotkl Ludvík, že si v Motole udělali model, že by se k 15. listopadu měli dostat k 36 pacientům, které však mají již dnes. „Situace není jednoduchá, delta se evidentně nevyhne skoro nikomu, to je typ tak extrémmně nakažlivý, že bude běhat tou populací ve velkém,“ varoval.

„Komu je nad 65 let a je nenaočkovaným, tak já osobně bych mu doporučil, aby si sbalil kartáček na zuby a pyžamo a byl připraven na to, že dost možná stráví Vánoce pod kyslíkem, protože fakt je, že ta populace nad 65 je prostě tímhle dramaticky ohrožena,“ uvedl Ludvík. Lidí v tomto věku, kteří nedostali vakcínu a nemoc ani prokazatelně neprodělali, je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) asi 400 000.

Válek by rád do čela ministryni

Zda bude Válek nakonec skutečně dalším ministrem zdravotnictví, tak jisté není. „Jediným, kdo je jistý, je premiér Petr Fiala,“ podotkl Válek, podle kterého nemusí být ministr z TOP 09 a určitě jsou odborníci i v jiných stranách. Jmenoval senátora a někdejšího ředitele FN Brno Romana Krause (ODS) či poslance Toma Phillipa a Víta Kaňkovského (oba KDU-ČSL).

„My nejsme personálně vyprahlí, ani odborně vyprahlí. Máme řadu špičkových odborníků a teď jde o to, abychom sestavili tým, který bude co nejlépe fungovat. Pokud se předsedové stran dohodnou na tom, že já jsem nejlepší kandidát na ministra zdravotnictví, tak budu dělat ministra zdravotnictví. Já od své odpovědnosti nikdy neuhybám. Pokud dostanu úkol, tak se ho snažím splnit co nejlépe,“ poznamenal Válek.

Válek kritizoval týdenní zpoždění testů ve školách

S ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) se v přímém přenosu střetli několikrát. V případě opatření během pandemie covidu se rozcházeli.

Válek kritizoval mj. to, že o okresech, kde se budou děti testovat ve školách, se rozhoduje podle týden starých dat o incidenci. V pondělí 1. listopadu se bude testovat v okresech, které dosáhly minulou osobu 300 případů na 100.000 obyvatel za týden. Dalších více než 20 hranici překročilo tuto sobotu.

Testovat se tam bude ale až v druhém kole v pondělí 8. listopadu. Podle ministra Vojtěcha byla pravidla nastavená při jednáním s ministerstvem školství, zrychlení s ním probere.

„Podle křivky vývoje epidemie v okrese dokážeme předpovídat, které okresy se tam za týden dostanou,“ řekl Válek. Ministerstvo školství ale podle Vojtěch deklarovalo, že na přípravu testování včetně rozvezení testů do škol potřebuje týden. Podle Válka kraje nabídly, že jejich hasiči rozvezou testy za 24 hodin.

Toto pondělí se budou testovat žáci na Českobudějovicku, Prachaticku, Přerovsku, Prostějovsku, Opavsku, Karvinsku, v okrese Brno-venkov a v Ostravě. Kritérium více než 300 nových případů covidu v přepočtu na 100 000 obyvatel podle aktuálních dat splňuje 31 ze 77 okresů.

Video  Vojtěch opět odmítl lockdown: Vůči očkovaným by byl morálně špatně!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Toto byla dohoda s MŠMT, kterou my respektujeme. Ministerstvo školství nám jasně řeklo, že potřebuje 7 dní na to, aby připravilo školy na to testování. Pobavím se o tom s panem ministrem, jestli není možné tu lhůtu zkrátit,“ uvedl v ČT Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví vedle toho jedná i s armádou o prodloužení smlouvy na pomoc s řešením pandemie o další dva měsíce. V současné době je smlouva na zapojení armády do projektu Chytrá karanténa do konce listopadu.

„Počítáme s tím, že by se měla spolupráce prodloužit minimálně o další dva měsíce. Řešíme to s ministrem obrany,“ uvedl Vojtěch. Podle Válka by ukončení spolupráce s armádou byla katastrofa. Vojtěch minulý týden uvedl, že rozhodnutí bude už na nové vládě.

„Prosím za novou vládu: prodlužte to na co nejdéle, protože bez armády a bez hasičů by to vůbec nefungovalo,“ podotkl v OVM Válek.

Kdy půjde Vojtěch do Finska? Ministr neví

Na dotaz, zda Andrej Babiš (ANO) seznámil Vojtěcha se záměrem odvolat ho k 31. říjnu, tedy k dnešku, ministr v ČT odpověděl: „My jsme diskutovali, jak to bude. Samozřejmě asi do jisté míry to byla nadsázka, možná výzva k jednání ze strany pana premiéra, abychom společně řešili tu situaci. Já si myslím, že je to naprosto legitimní. Ano, jestli se změní ministr, a nebo nezmění - já klidně to předám zítra. Ale důležitá věc je už dneska komunikovat o tom, co bude, jak ta opatření nastavit, jaký je plán. To si myslím, že je naprosto legitimní.“

Kdy nastoupí coby velvyslanec ve Finsku, to Vojtěch netuší. „Nevím, teď jsem na ministerstvu, plním úkoly tak, jak je potřeba na tomto resortu. Skutečně teď není doba na to, dát nohy na stůl a nevěnovat se řízení resortu, takže já se věnuji naplno a co bude poté, to se uvidí podle vývoje situace.“

Vojtěch a Válek si podali ruku

S Válkem si Vojtěch nakonec podali i ruce. Místopředseda TOP 09 uvedl: „Já vám tady nabízím ruku: kdykoliv, když mě pozvete, tak si s vámi povykládám na ministerstvu. A odborníci Anticovid týmu.“ Válka kritizoval i premiér Babiš, že se odmítl zúčastnit rady vlády pro zdravotní rizika, Válek již dříve oponoval, že není členem kabinetu.

„Ale bylo by lepší komunikovat méně bez twitteru,“ poznamenal Vojtěch s tím, že Válek dostal od ministerstva data a následně psal, že koalice Spolu žádná data nemá. 

Válek upozorňoval, že se nedozvěděl např. to, kolik je v hmotných rezervách antigenních testů a od jakého výrobce. „Máme asi 2 600 000 testů, které jsou k doispozici,“ vedl Vojtěch. „A takhle jsem chtěl řadu dalších dat,“ poznamenal profesor Válek s tím, že řadu dat potřebuje, aby se mohli seriózně rozhodnout.

Otázky Václava Moravce: Adam Vojtěch a Vlastimil Válek si podali ruce (31.10.2021) Otázky Václava Moravce: Adam Vojtěch a Vlastimil Válek si podali ruce (31.10.2021) | Reprofoto ČT

Jirik-ta ( 1. listopadu 2021 18:50 )

Jirik-ta ( 1. listopadu 2021 15:44 )

"Keď vakcíny zlyhali, zaviedli Japonci Ivermektín a za mesiac porazili pandémiu"

Jirik-ta ( 1. listopadu 2021 15:43 )

jsou ještě lepší.

Jirik-ta ( 1. listopadu 2021 15:36 )

"Vojtěch půjde znovu zpívat …. Ale před soud!
Covid a logika soudruha Kubka"

jajas ( 1. listopadu 2021 05:14 )

Chápu pointu a říkám, že v tom případě bychom museli chodit s rouškama a rikavicema celý den. Ale již je to vše rozvolněné. Takže ......? Pokud by nerovolňovali, bylo by zle, pokud rozvolní, je zle....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa