Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala plošný lockdown odmítá a chce přesvědčit neočkované seniory. Co řekl na Válka?

Autor: ČTK - 
31. října 2021
12:24

Předseda ODS Petr Fiala nechce rušit koronavirová opatření zavedená současnou vládou Andreje Babiše (ANO) „bezhlavě“, tedy bez předchozího vyhodnocení toho, zda fungují. Plošný lockdown odmítl. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře. Uvedl to dnes v diskuzním pořadu Partie v televizi CNN Prima News.

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala nechce rušit koronavirová opatření zavedená současnou vládou Andreje Babiše (ANO) „bezhlavě“, tedy bez předchozího vyhodnocení toho, zda fungují. Nenaočkované seniory by chtěl k očkování přesvědčit adresným oslovením přes pojišťovny a praktické lékaře. Uvedl to dnes v diskuzním pořadu Partie v televizi CNN Prima News.

Přemlouvání k očkování

Fiala zopakoval, že jediným řešením problematiky covidu-19 je co největší proočkovanost, protože „nikdo nic lepšího nevymyslel“. „Kdybych měl příležitost, jako první krok bych zadal ministru zdravotnictví soustředit se na rizikové skupiny, které ještě nejsou dostatečně očkované,“ řekl.

V této souvislosti zmínil právě nevakcinované seniory. „Musíme zkusit přesvědčit každého z nich, aby se nechal naočkovat, a umožnit mu to,“ zdůraznil.

Fiala také řekl, že nevítal zrušení bezplatných testů, ale že když už to vláda zavedla, není možné „jít ode zdi ke zdi“ a opatření hned zrušit. Podle něj je zapotřebí nejprve vyhodnotit, zda nefunguje a nevede k většímu zájmu o očkování.

Válka jako nového ministra nepotvrdil

Fiala dále ujistil, že nechce plošný lockdown. Vyjádřil se tak ke slovům Vlastimila Válka (TOP 09), který je podle médií kandidátem na post ministra zdravotnictví ve Fialově vládě. Válek dříve prohlásil, že senioři se musí buď naočkovat, nebo budou v lockdownu, takže nevakcinovaní lidé nad 60 let by například nemohli chodit do práce a měli by vyhrazené časy pro nakupování. „Nemá to být plošný lockdown, v žádném případě. Nechceme je,“ podotkl Fiala.

Zároveň na dotaz moderátorky nepotvrdil, že se Válek skutečně má ministrem zdravotnictví stát. „Veřejnost si zaslouží vědět jméno, až to ten člověk bude mít šanci řešit,“ řekl.

Testy v ČR v sobotu potvrdily 5057 případů onemocnění covid-19. Bylo to o 2300 více než před týdnem a zároveň nejvíce za první víkendový den od 20. března. V nemocnicích je 1417 lidí, z toho 192 v těžkém stavu. Zdravotníci v sobotu aplikovali přes 8100 dávek vakcíny proti covidu-19. Nejhorší epidemická situace je na severu Moravy a ve Slezsku.

Video  Veselí ve štábu Spolu: Už je to tady! Petr do Strakovky! A pusa Pekarové a jejího muže.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

sarina ( 1. listopadu 2021 15:33 )

Komentář: Fialova vláda vypadá, že se jí ani moc vládnout nechce. Naděje na ZMĚNU dostává ránu. Politici 5 stran nepůsobí zrovna hladově, dalo by se předpokládat že se budou moci přetrhnout v tom aby realizovali svou vizi politiky. Pětikoalice a budoucí premiér vypadají jako by byli stále v opozici, cokoliv končící vláda udělá-covid, nebo energetická krize je podle nových představitelů špatně! Jak by to udělali oni? Recept se veřejnost nedozví, prý uvidíme až se chopí ministerstev.

sarina ( 1. listopadu 2021 12:17 )

Jestli lžu tak lže i Fiala, protože to říkal na Primě
.

Jirik-ta ( 31. října 2021 21:25 )

Tohle je lepší: "Podstatné informace k situaci ohledně „pandemie“ – MUDr. Soňa Peková a profesor MUDr. Jan Žaloudík (VIDEO CZ, 51min)"

sarina ( 31. října 2021 21:21 )

Na Primě říkal že hlasovala celá sněmovna za zmrazení platů politiků, on nic on muzikant, rozhodli se senátoři kteří hlasovali proti zmrazení platů politiků. Určitě mu to rozhodnutí senátorů přišlo vhod, taky možná že se na tom předem domluvila celá opozice ještě před volbami.

Jirik-ta ( 31. října 2021 20:12 )

Hodně pozitivních, málo mrtvých, očekává Krčméry. Vývoj covidu zatím odhadoval přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa