Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš odklepl návrhy vyznamenání, obsahovaly razítko Zemana. Ceremoniál zřejmě se odloží

Aktualizováno -
21. října 2021
15:42
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, kal, Mii - 
20. října 2021
10:20

Loni překazila oslavy 28. října pandemie koronaviru. Letos covid sílí na podzim zase, do toho ale leží prezident Miloš Zeman v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Hradní kancléř Vratislav Mynář proto na své tiskové konferenci ve čtvrtek 21. října oznámil, že se ceremoniál zřejmě odloží, pokud si prezident nebude přát jinak. To o dříve navrhoval i premiér Andrej Babiš (ANO) proto navrhl. Seznam oceněných, který obdrží od prezidentské kanceláře, ale Babiš už ve středu kontrasignoval, uvedla Česká televize. Na vládní tiskovce pak uvedl, že na dokumentech bylo razítko Zemana, nikoliv vlastnoruční podpis.

Předávání státních vyznamenání bude z 28. října odloženo na pozdější termín, pokud prezident Miloš Zeman nerozhodne jinak. Na dnešním tiskovém briefingu na Pražském hradě to řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Briefing byl opět bez dotazů novinářů.

„Ceremoniál bude odložen na pozdější termín, pokud pan prezident nerozhodne jinak,“ řekl Mynář.

Babiš ve středu odmítl, že by vyznamenání předával místo Zemana

„Určitě žádné vyznamenání nebudu předávat, nebylo by to vhodné. Mělo by se to odložit,“ uvedl Babiš. Za nevhodné považuje také to, aby vyznamenání předával hradní kancléř Vratislav Mynář. „Po tom, co všechno předvedl,“ řekl premiér.

Video  Ústavní právník: Mynář by mohl přijít o veškerý majetek. Zmínil zneužití prezidentovy situace. 
Video se připravuje ...

Předávání vyznamenání může být i jiný den

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš pro Blesk Zprávy řekl, že čeká na rozhodnutí prezidenta Zemana, zda se ceremoniál uskuteční, případně jakou formou budou vyznamenání předána. Aby bylo možné ceremoniál uspořádat, muselo by rozhodnutí padnout v řádu dnů. Právě kvůli oslavám 28. října vyjel ve středu dopoledne za prezidentem do nemocnice kancléř Vratislav Mynář, uvedl iDNES.cz.

Způsob předání ocenění záleží na rozhodnutí prezidenta. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, rozhodnout se také může ceremonii odložit. Konat by se pak mohla i v jiný den než 28. října. Vyznamenání mohou být také odeslána poštou.

Záhadné podpisové razítko

Ve středu odpoledne Babiš na vládní tiskovce dodal, že podepsal asi třicet (neví přesně) návrhů na udělení státních vyznamenání. Dekrety mají ale jen razítko s podpisem prezidenta, ne vlastnoruční podpis.

„Je to návrh pana prezidenta. Ta jména si to zaslouží. Je tam vícero lidí in memoriam. Je to dojemné gesto. Kolik jich bylo? Možná třicet. Nepočítal jsem to,“ řekl Babiš k návrhům. „Je tam razítko pana prezidenta,“ doplnil premiér na dotaz, zda mají dekrety vlastnoruční podpis hlavy státu.

Dosud neexistovaly zprávy, že by Zeman používal speciální razítko. Mohlo mu být ale v tichosti vyrobeno. Jak uvádí iROZHLAS.cz, podobné měl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, když kvůli nemoci přestal ovládal svou pravou ruku. Místo podpisů dával razítko, na listiny už tak jen symbolicky pokládal ruku.

Nejasností je ale více. Ovčáček 6.10. na twitteru uvedl, že Zeman dokumenty před volbami podepsal, ne že dával razítko. „Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ napsal tehdy mluvčí.

Prymula: Pozvánku mám jen ústní. Gottová a Schillerová zatím žádnou

Epidemiolog Roman Prymula, který má dostat vyznamenání za loňské zvládnutí první vlny covidu, oficiální pozvání na ceremoniál nemá. „Jen ústní,“ řekl ve středu dopoledne Blesk Zprávám. Nemá podle svých slov ani informace o tom, jak by mohlo předávání metálů popřípadě probíhat. „Nemám,“ zareagoval jen.

„Pozvánka zatím nedorazila, termín je v kalendáři rezervován,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) Michal Žurovec. „Nemám zatím žádné informace o formátu 28. 10.,“ doplnil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk Zprávy.

Vyznamenání za svého manžela má s ročním odstupem převzít také Ivana Gottová. Ani ona neví, zda má na Hrad při státním svátku přijít. „Paní Gottová žádnou pozvánku nedostala,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Gottovy rodiny Aneta Stolzová.

Pozvánku na Hrad nemá na 28. října zatím ani ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Pozvánku nemám, zkusím to dnes zvednout na vládě,“ napsal Blesk Zprávám.

Vondráček po návštěvě tvrdil, že přípravy na ceremoniál probíhají

Předseda končící Sněmovny Radek Vondráček (ANO) před týdnem po návštěvě prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici uvedl, že s prezidentovým kancléřem Mynářem mluvil o předávání státních vyznamenání 28. října. Uvedl tehdy, že Hrad připravuje ceremoniál v podobné podobě jako dříve. Konstatoval také, že ceremonii by mohly ovlivnit dva faktory, vedle Zemanova zdravotního stavu také narůstající počet případů covidu-19. Od té doby epidemie výrazně zesílila.

Přestože se epidemická situace zhoršuje, platná opatření by na rozdíl od loňského roku konání umožňovala. Omezují konání hromadných akcí na maximálně 1000 lidí ve vnitřních prostorách. Pořadatelé mají povinnost u všech účastníků zkontrolovat bezinfekčnost, tedy potvrzení o očkování, prodělané nákaze nebo negativním testu.

Vondráčkova návštěva hospitalizovaného prezidenta vyvolala kritiku i pochyby o jejím průběhu. ÚVN se distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče přivedl hradní kancléř bez vědomí ošetřujícího lékaře. Vondráček reagoval, že byl přesvědčen o tom, že návštěva byla s nemocnicí konzultována. Mynáře vyzval Babiš k rezignaci. Ten to odmítá, odvolat ho může podle jeho názoru pouze prezident.

Metály in memoriam pro Kellnera a praporčici Tichou

Pražský hrad tradičně do slavnostního ceremoniálu tají, koho se chystá prezident k 28. říjnu vyznamenat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve oznámil, že Zeman in memoriam udělí medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku. Oceněn bude i další tragicky zesnulý, nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva, Zeman slíbil in memoriam udělit tehdejšímu většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi.

Prezident také zmínil, že pokud někdo navrhne vyznamenání pro zesnulého režiséra Františka Filipa, pak mu ho „zcela určitě“ udělí. Premiér Babiš avizoval, že navrhne, aby byl v souvislosti s řešením pandemie oceněn vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Vláda také navrhla na vyznamenání velitele jednotky Vojenské policie KAMBA, který se podílel na evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. Za tuto evakuaci Zeman slíbil ocenit i velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Šéf Senátu Vystrčil bude na pietě na Vítkově i na Hradčanském náměstí

„Program předsedy Senátu 28. října bude probíhat v podobném duchu jako v minulých letech,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí horní komory Sue Nguyenová.

„Den vzniku samostatného československého státu si pan předseda připomene na pietních aktech na Vítkově a na Hradčanském náměstí, kde může případně pronést několik slov. Udělování státních vyznamenání je v kompetenci prezidenta republiky a předsedy vlády. Projev k národu pan předseda Senátu nechystá,“ uvedla Nguyenová.

sarina ( 21. října 2021 15:24 )

Thajvanský ministr zahraničí míří do Prahy, to bude mít "náš" thajvanec radost aspoň si pokecají!!!

sarina ( 21. října 2021 12:27 )

Ještě by mě zajímalo rozez, kdo hodnotí výherce a jestli se mohou stát výherci i z oponentů, nebo mají šanci vyhrávat jen příznivci trpaslíků jako např. brugal?

Ruda_uderka ( 21. října 2021 12:26 )

My zloději a ostatní levácká pakáž jsme také znechuceni odchodem našeho soudruha Babiše z funkce. Přichází na nás horší časy.
Čest práci!

jajas ( 21. října 2021 12:15 )

Dík, ale brugal je velice zaměstnaný člověk, nemyslím, že by zdrhl ...ale teď aspoň od rozez vím, že to tady někteří berou jako soutěž. Takže to by mne také zajímalo, co tedy, podle rozez, vyhrál za cenu, třeba se budu příště více snažit!

sarina ( 21. října 2021 12:07 )

rozez mohl bys napsat jak jsi přišel na to že je brugal VÍTĚZEM DISKUSE vždyť zdrhl ani nepočkal až jajas odpoví. Ještě bys mohl prozradit jaká ta výhra byla jestli věcná nebo dostal prachy???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa