Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš chce konec Mynáře, ten se brání. „Jediný Zeman má právo mě odvolat!“ hřmí kancléř

Aktualizováno -
19. října 2021
16:10
Autor: ČTK, kal, vei - 
19. října 2021
12:40

Premiér Andrej Babiš (ANO) by s aktivací článku 66 ústavy počkal. Prezident Miloš Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci. Babiš to dnes řekl České televizi. Při aktivaci článku 66 by si se souhlasem obou komor Parlamentu rozdělili část pravomocí hlavy státu předsedové vlády a Sněmovny. Babiš zároveň zmínil, že by podle jeho názoru měl skončit hradní kancléř Vratislav Mynář. Jenže ten odvětil: Jediný Zeman má právo mě odvolat!

Předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) napsala Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá. Hlava státu je v nemocnici od 10. října. Vedení horní komory se dnes sejde se šéfy stran zastoupených v nově zvolené Sněmovně, aby probrali postup při dočasném převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Podle Babiše je potřeba, aby Zeman dostal čas se léčit. „Je tam (v nemocnici) jenom devět dní. Jeho role v této chvíli není žádná, protože i svolání Sněmovny by nastalo bez toho, že by to udělal a že to podepsal,“ řekl Babiš. „Jeho role nastane až někdy v prosinci, kdy se ustanoví Sněmovna, vláda podá demisi a potom je tady prostor řešit jeho zdravotní stav,“ dodal premiér.

Článek 66 ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory Parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda Sněmovny. Současné Sněmovně včetně jejího předsedy Radka Vondráčka (ANO) vyprší funkční období ve čtvrtek. Vondráček v pondělí řekl, že o převodu pravomocí by měla rozhodnout případně až nová Sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu.

Babiš chce Nejedlého diplomatický pas, ten ho prý nepotřebuje

Babiš se vrátil ke své schůzce se Zemanem 10. října v Lánech. Na prezidentovi podle něj bylo vidět, že je „strašně unavený“. „A hlavně měl problémy se stravou, málo jedl, byl dehydratovaný,“ uvedl. Premiér připomněl, že Zemana navštívil při jeho předešlé hospitalizaci 16. září. Tehdy podle něj byl v dobrém stavu a očekával, že i při současné hospitalizaci se jeho situace zlepší.

Předseda vlády dnes také vyzval vedoucího prezidentovy kanceláře Vratislava Mynáře k rezignaci. Pokud tak neučiní, po případné aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám, řekl serveru iDNES.cz. „Myslím, že když by pan kancléř rezignoval, a měl by, tak tu situaci uklidní,“ řekl Babiš ČT.

Mynář ale k rezignaci nakloněn není. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat. K výrokům jakýchkoliv politiků se nebudu vyjadřovat,“ uvedl v prohlášení.

Zemanův poradce Nejedlý by neměl mít diplomatický pas, řekl pak Babiš Rádiu Impuls. Aktivitu by měl vyvinout ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), ráno mu to Babiš řekl. V úterý Nejedlý dorazil na Hrad, na dotaz reportéra televize Prima, co tam teď bude dělat, opáčil, že je to hloupá otázka. Nejedlý Deníku N sdělil, že diplomatický pas nepotřebuje a pokud o to bude požádán, odevzdá ho.

Kulhánek začal konat

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) už odeslal prezidentské kanceláři žádost o vrácení diplomatického pasu Martina Nedlého. Na vrácení dostal prezidentův poradce lhůtu sedmi dnů. 

„Pokud nevrátí diplomatický pas do sedmi dnů, tak bude zneplatněný,“ řekl Kulhánek Blesk Zprávám. 

Podle šéfa české diplomacie v tuto chvíli pominuly důvody, proč má Nejedlý diplomatický pas vydaný. „Většina států má poradce s diplomatickým pasem a kdyz o to kancelář prezidenta zažádá, tak tomu musíme vyhovět. Pokud byl primární důvod pro udělení diplomatického pasu doprovod prezidenta republiky,“ doplnil Kulhánek na dotaz Blesk Zpráv. 

Vondráček skončí zřejmě bez limuzíny

Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Nejedlý Deníku N řekl, že mu diplomatický pas nikdy nepomohl k ničemu jinému, než že nemusel stát sám fronty na víza, když cestoval s prezidentem. „Odevzdám ho, když mi to napíšou, do té doby to ale dělat nebudu,“ uvedl. Kulhánek dal Nejedlému na vrácení pasu sedm dní, pokud ho neodevzdá, ministr ho zneplatní.

Babiš v ČT kritizoval také šéfa Sněmovny Radka Vondráčka za jeho čtvrteční návštěvu Zemana v nemocnici. Nebude tak asi kandidátem hnutí ANO do vedení příští Sněmovny. Tedy do funkce, kde by měl kromě příplatku nárok i na limuzínu s řidičem.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

rozez ( 19. října 2021 23:54 )

A to má málo, ještě zachraňuje vepřové o lockdownu.

rozez ( 19. října 2021 23:52 )

Je to dacan všichni kolem Zemana jsou na hradě jen vyžírkové.

rozez ( 19. října 2021 23:50 )

Kašli na ni, tady není nikdo o 1 registraci. Sama jich dnes zvládla kupu.

rozez ( 19. října 2021 23:47 )

Ty máš starosti. Zeman zmírá a ty žvatláš. Starej se o hradní poskoky, už se jim to blíží.

rozez ( 19. října 2021 23:44 )

Nech to na kontrarozvědkách. Zemanovi popřej nejméně bolest a ž mlč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa