Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trestný čin proti republice? Mynář a spol. jsou po tiskovce o Zemanově zdraví v hledáčku policie

Autor: ČTK, vei - 
19. října 2021
09:55

Policie zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Uvedla to dnes na twitteru v souvislosti s informacemi, které zazněly na pondělní tiskové konferenci Senátu. Doplnila, že další informace nyní nemůže sdělit. Nicméně z dopisu Ústřední vojenské nemocnice je jasné, že ten, kdo věděl o stavu prezidenta Miloše Zemana od středy 13. října, ale místo informování veřejnosti mlžil, je hradní kancléř Vratislav Mynář. Premiér Andrej Babiš proto vyzval kancléře k rezignaci. 

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ řekl premiér Babiš pro iDnes.cz a vyzval kancléře k rezignaci.  

Fiala i Babiš: Mynář by měl skončit

Výzvu k rezignaci zopakoval Andrej Babiš také pro Blesk Zprávy. „Ano je to tak,“ napsal v sms zprávě. 

K Babišovi se připojil také šéf ODS a kandidát na premiéra koalice SPOLU Petr Fiala. 

„Kancléř Mynář by si měl uvědomit neudržitelnost současné situace a ze své funkce odejit. Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost čl. 66, měl by premiér - at už současný, nebo budoucí - kancléře odvolat. Jsme ve vážné a neudržitelné situaci, musíme z ní najít důstojnou cestu a vrátit důvěru v základní funkce a instituce státu,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv Fiala. Informaci zveřejnil také na svém twitterovém účtu. 

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pro Deník N uvedl, že prezidenta v nemocnici nenavštívil. „Máte špatné informace. V ÚVN jsem po dobu hospitalizace pana prezidenta nikdy nebyl,“ reagoval tak na zahájení policejního vyšetřování. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí uvedl, že podle Ústřední vojenské nemocnice není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. O tomto stanovisku nemocnice podle něj věděl od 13. října vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli podpisu rozhodnutí o zasedání Sněmovny.

Trestní zákoník řadí mezi trestné činy proti České republice mimo jiné vlastizradu, sabotáž nebo rozvracení republiky. Vlastizrady se dopustí český občan, který „ve spojení s cizí mocností nebo s cizím činitelem“ spáchá rozvracení republiky, teroristický útok, teror nebo sabotáž.

Rozvracení republiky spáchá ten, kdo se „v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost“ účastní násilných akcí proti ČR nebo jejím orgánům. K sabotáži naopak použití násilí není nutné - dopustí se jí ten, kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost ČR zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce k tomu, aby mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu například orgánu veřejné moci.

Za sabotáž hrozí v základní sazbě tři až deset let vězení, případně též propadnutí majetku. Za vlastizradu lze uložit 15 až 20 let vězení, propadnutí majetku nebo i výjimečný trest.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

 

Levsalonu ( 20. října 2021 00:16 )

Policajti by jeste mohli zauvazovat o paragrafu z TZ “ neposkytnuti pomoci cloveku v nouzi ci ohrozeni zivota”. To ma u soudu vetsi sanci na uspech nez dokazovat vlastizradu, rozvraceni republiky nebo sabotaz. Drzte se pri zemi, poldove. Nemusi prset, jen kdyz kape.

jajas ( 19. října 2021 20:54 )

A Ovčáčka přemístit do kláštera, tam se může modlit od rána do večera.....

byvalyvoliccssd4 ( 19. října 2021 19:44 )

Mynáře a Nejedlého nevyhazovat, ale rovnou zavřít.

Stano1963 ( 19. října 2021 18:45 )

reaguji na přímou volbu prezidenta, není tak snadné ji prosadit

arolf ( 19. října 2021 18:31 )

Jaká změna Ústavy, co to meleš?? Ty vůbec nevíš o čem píši. V Ústavě je žaloba na prezidneta dávno vyřešená .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa