Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší očkovací centrum skončilo, Babiš se navezl do ČT. Kde se lidé mohou nechat naočkovat?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. září 2021
13:35
Autor: ČTK, sova - 
10. září 2021
18:21

Největší očkovací centrum v pražské hale O2 Universum v pátek odpoledne ukončilo provoz. Poslední očkovaní ho opustili krátce po 17:00. Dál se očkuje v nemocnicích a v ordinacích praktických lékařů, řekl v pátek novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že očkovacích míst je dál asi 300 a očkují i bez registrace. Očkovací centrum v pražské hale předseda vlády označil za „nejlepší na světě“. A přímo na místě se pustil i do sporu s redaktorkou České televize, přičemž další zástupkyni média veřejné služby označil za „aktivistku“, která ho „přepadla“.

Babiš řekl, že jednu etapu má největší tuzemské vakcinační centrum za sebou a vyjádřil přání, aby jeho služby už Česko nepotřebovalo.

Když se novinářka z ČT během tiskové konference ptala premiéra na jeho názor v otázce fungování vlády v pandemii a původních cílů v očkování, Babiš se vůči médiu veřejné služby ostře ohradil.

V odpovědi mimo jiné označil kolegyni tazatelky, reportérku pořadu ČT 168 hodin, za „aktivistku“, která ho „přepadla“, když šel v doprovodu ochranky a dalších médií do očkovacího centra.

Zmiňovaná reportérka Zuzana Černá se k výroku šéfa vlády vrátila ve svém vyjádření na sociální síti twitter.

„Chci jen říct, že svou práci budu dělat dál. Tedy, že se budu ptát,“ napsala novinářka, která se podílí na reportážním pořadu 168 hodin.

Babiš: ČT si zvala šarlatány a rozeštvávala lidi

„To je přesně to, co jste dělali celou pandemii. Nikdy jste vládě nepomohli, zvali jste do vašich pořadů různé Pekové a Flégry, kteří tam vykládali nesmysly. Dělali jste to celé léto a akorát jste znejisťovali populaci,“ řekl Babiš a dodal, že je podle něj škoda, když média v době trvání pandemie nebyla na straně občanů.

Šéf kabinetu dále obvinil Českou televizi, že „rozeštvávala lidi“ a „zvala si do pořadů různé šarlatány“. Na adresu opozice uvedl, že podle něj zneužívala krizovou situaci k prosazování politických cílů.

„K výroku premiéra o roli České televize v době pandemie stačí dodat pár slov: UčíTelka, ČT edu, ČT3, Epicentrum, Daniel Stach. Tisíce hodin informací na ČT24, tlumočení všeho důležitého do znakového jazyka, sbírka pro samoživitele, přenosy bohoslužeb, koncertů… musíme ještě pokračovat?“ uvedla Česká televize v reakci na twitteru.

Obratem se ale ozval komentátor Petr Honzejk, který se premiéra částečně zastal. „Ale s tím mašíblem (magoři, šílenci, blbci), kterej je v zájmu „vyváženosti“ zván do některých diskusních pořadů, má Andrej Babiš pravdu,“ uvedl.

Vojtěch napsal dopis všem praktickým lékařům

V nemocnicích se bude nadále očkovat ve všech. Komunikujeme s praktickými lékaři, aby se maximálně zapojili. Lidé zdravotníkům věří, pokud je budou nabádat a vysvětlovat jim to, tak se lidé budou očkovat,“ uvedl ministr. Napsal proto všem více než 5500 praktickým lékařům v Česku dopis. Premiér dodal, že také všichni pojištěnci dostali dopis o očkování od svých zdravotních pojišťoven.

Další motivací pro praktické lékaře má být 380 korun navíc k platbě od pojišťovny za každého naočkovaného seniora. „My jsme žádnou jinou motivaci nevymysleli, ani nikdo jiný na světě ji nevymyslel. Na Slovensku byla loterie fiasko,“ řekl k tomu Babiš. Také v Česku byla krátce očkovací loterie. Lidé, kteří se v červenci nechali očkovat v nově otevřených centrech, například na nádražích nebo v obchodních domech, mohli vyhrát tenisky nebo mobilní telefon. Po měsíci ale losování skončilo.

Tento typ očkovacích center, kam se lidé nemusí předem registrovat přes internet, ale zatím pokračuje, podle ministra minimálně do října. Neregistrovaní ale mohou ve vyhrazených časech chodit i do ostatních očkovacích center.

V tom největším, jehož provoz v pátek skončil, bylo od začátku května podáno více než 680 000 dávek vakcíny. Denně to bylo maximálně 7000 dávek, kapacita ale mohla být i dvojnásobná. Za den se vystřídalo 26 farmaceutů a farmaceutických asistentů, 15 lékařů, 19 sester, tři záchranáři a sedmdesát vojáků nebo příslušníků aktivních záloh. Pronájem Ústřední vojenské nemocnici, která centrum provozovala, končí v neděli. Poté se hala v Libni vrátí ke svému běžnému provozu, kdy hostí koncerty nebo sportovní akce.

Video  Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. září 2021 18:52 )

vsdejte se, nyc se vám nestane

Jirik-ta ( 11. září 2021 15:06 )

Jirik-ta ( 11. září 2021 15:06 )

já jen že chtěji vyhubit zdravou populaci. Těm co imunitní systém už tak nešlape, těm vakcinace neublíží. Někomu stačí před očkováním pár jednotek protilátek a po očkování jich má třeba 2800.

Jirik-ta ( 10. září 2021 20:44 )

Koronavirus je všude, ohniska už nejsou, míní imunolog Jiří Šinkora. Řekl, jak nejčastěji dochází k přenosu zivotvcesku. Před první dávkou doporučuje podstoupit test na protilátky a PCR test.
"Když se očkují lidé během infekce, kterou procházejí, nebo těsně po ní, tak dochází k emboliím, myokartitidám a podobně. Imunitní systém po infekci ještě neusnul a jinou cestou je do něj narvaná silná vakcína, která vyvolá bouři imunitního systému. Tam dochází ke sraženinám, ucpávání cév, zánětu srdce, to vše u lidí, kteří byli očkováni příliš brzy. Je to šílená věc, ale provádí se, protože stát neřekl lidem, že před očkováním si mají udělat PCR test a test na protilátky," dodal Jiří Šinkora pro ŽivotvČesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa