Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němcová zuří kvůli Mynářovi a spol.: „Lhali veřejnosti, vykládali nesmysly.“ Nemocnici chválí

Autor: Jakub Veinlich - 
20. října 2021
05:00

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, dnes senátorka a členka Komise pro ústavu Miroslava Němcová (ODS) se pustila do hradních pracovníků. Kancléř Vratislav Mynář a další lidé podle ní lhali celé veřejnosti, když vypouštěli do světa informace o tom, jak prezident Miloš Zeman obědvá vinnou klobásu nebo buchty. Sama senátorka podporuje výzvy Andreje Babiše (ANO) i Petra Fialy (ODS/SPOLU), aby hradní kancléř rezignoval na svou funkci. V rozhovoru pro Blesk Zprávy Němcová zapochybovala, co vše v posledních dnech byla rozhodnutí prezidenta a co vše bylo v režii Mynáře.  

Paní senátorko Němcová, vy jste často kritizovala prezidenta i jeho okolí. Odešla jste dokonce i z inauguračního projevu Miloše Zemana. Co říkáte situaci, ve které se nyní nacházíme? 

Obávala jsem se, ale ta situace se pro mě v plné nahotě odkryla definitivně po tom sdělení Ústřední vojenské nemocnice. Musím říct, že jsem nedůvěřovala nikdy kancléři Vratislavu Mynářovi ani okolí prezidenta. To, co dělal mluvčí Ovčáček, je za hranicí myslitelného a ani náhodou se to nepřibližovalo profesionálnímu pojetí této funkce. Neuměla jsem si ale vůbec připustit, že týden, nebo šest dnů měli k dispozici identickou informaci, kterou dostal Senát. Tedy tu, že prezident není schopen v současné době žádných pracovních úkonů.

Čili podle vás selhali pracovníci prezidentské kanceláře – tedy nejbližší tým prezidenta?

Lhali celé veřejnosti, stále vykládali nesmysly o tom, jak obědvá buchty a vinnou klobásu, jak je zdravý, jak žertuje, jak mu nosí monitor a podepisuje listiny. Pravděpodobně i tímto, jak za ním vodili návštěvy, vytvářeli velmi nekomfortní prostředí, a mohli se tak podílet i na tom, že se zdravotní stav prezidenta mohl zhoršovat.

Vy jste měla možnost si přečíst dopis z vojenské nemocnice jako členka senátní komise pro ústavu. Překvapilo vás v něm něco?

Nebylo tam nic překvapivějšího, než co bylo sděleno už médiím. Byl to stručný dopis, který se týkal tří otázek, které Senát nemocnici směřoval. Vojenská nemocnice velmi precizně na ty otázky odpověděla a nic dalšího nebylo potřeba připisovat. Vojenská nemocnice skutečně odvedla neuvěřitelnou službu, kdybych to tak řekla. Dovolila se nám pohnout z místa.

Jak si dovedete představit, že za této situace bude probíhat oslava 28. října, kdy má prezident předávat státní vyznamenání? Letos by to navíc mělo být náročnější, protože ocenění mají přebírat i vyznamenaní v loňském roce.

Toto je v kompetenci prezidenta a jeho kanceláře. Senát ani Sněmovna nemají žádný vliv na to, jak vypadá toto uspořádání. Ukazuje se, že prezident tak skutečně s největší pravděpodobností nebude moci být. Otázka je, kdo by koho mohl tímto slavnostním aktem pověřit, když je nyní prezident v takovém stavu na JIP. Vzhledem k tomu, jak popsala vojenská nemocnice ten jeho stav, tak si nejsem schopna představit, jak by takový úkon delegovat tyto pravomoci na někoho dalšího vypadal.

Dá se nyní podle vás nějak odstavit od práce kancléře Vratislava Mynáře? Připomenu, že prací prezidentské kanceláře se nyní zabývá i Policie ČR.  

Policie by podle mého musela zahájit nějaké další úkony, kdybych to vzala do úplného extrému, tak by kancléř musel být například vzatý do vazby. Jinak mu stopku neumí vystavit nikdo. Zákon o kanceláři prezidenta republiky mluví o tom, že vedoucího Kanceláře prezidenta republiky jmenuje a odvolává prezident republiky. Do té doby, než tyto kompetence přejdou na někoho jiného, nemůžeme dělat nic.

Bude to spíše tlak a doufání, že si kancléř Mynář uvědomí svou situaci a zdrží se jakýchkoliv kroků, které by mohly ještě dál eskalovat to podezření, že možná i v některých věcech zastupoval prezidenta a že je obtížně prokazatelné, že věci, které jsou označovány jako kroky prezidenta, jimi skutečně byly.

Takže nic jiného než politický tlak dělat v tuto chvíli není možné?

Ano, politická scéna by měla apelovat na kancléře Mynáře, aby se zdržel jakýchkoliv kroků a aby byl zároveň pod nějakou veřejnou kontrolou toho, co dělá.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

UFO1 ( 28. listopadu 2021 06:06 )

Velké kydání ,velký strach

UFO1 ( 28. listopadu 2021 06:04 )

Zatím jediná osoba z politiky,která natvrdo pojmenovává věci kolem rezidenta

LuCo ( 22. října 2021 16:46 )

Místo toho, aby lozila kanálama, se nestydí kvákat na kde co! Její hejno se teď rozroste o první útok z PS Pekarovou, Kovářovou a Richterovou!Jo, to bude legrace v PS!

hejhej ( 21. října 2021 22:21 )

Slepice Němcová zuří pořád. Nejspokojenější byla v ,oni v červnu při mejdanu na Karlově mostě.

hejhej ( 21. října 2021 22:20 )

brugal:
Hlavně, že zůstali předrevoluční komunisté , nyní v jiných stranách , např. ODS, TOP09, KDUČSL

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa