Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Článek 66 Ústavy odstaví Zemana od moci? K čemu slouží a kdo jej může aktivovat

Aktualizováno -
19. října 2021
16:24
Autor: mah, ČTK - 
18. října 2021
17:53

V souvislosti se zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana a povolebním vyjednáváním se čím dál častěji skloňuje článek 66 Ústavy České republiky, jako způsob, jak přenést jeho pravomoci na někoho jiného. Senátoři v čele se svým předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) o něm plánují hlasovat 5. lisotpadu, Sněmovna by se jím mohla zabývat na druhé schůzi v novém složení. Co ovšem přesně zmíněný článek říká a co vše v souvislosti s ním zaznělo?

Co je článek 66 Ústavy České republiky?

Článek 66 Ústavy České republiky říká, kdo převezme pravomoci prezidenta republiky a dává Sněmovně a Senátu možnost usnést se na tom, že prezident není schopný vykonávat svůj úřad.

Článek 66 je součástí Hlavy třetí ústavy. Zabývá se případem, kdy by prezident nebyl schopný zastávat svůj úřad. Mluví se o něm především kvůli tomu, že dává Parlamentu možnost usnést se o tom, že prezident nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a vyjmenovává, kdo by po prezidentovi převzal funkce.

Přesné znění Článku 66:

„Uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky ještě není zvolen nebo nesložil slib, rovněž nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu, uvolní-li se úřad prezidenta v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěná, přísluší výkon těchto pravomocí předsedovi Senátu, kterému též přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky, výkon funkce prezidenta republiky podle čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny.“

Jak dojde k aktivaci článku 66?

K aktivaci článku 66 je třeba souhlas Sněmovny a Senátu.

O aktivaci článku 66 musí rozhodnout obě komory Parlamentu České republiky. Stačí na to, když v obou komorách pro aktivaci zvedne ruku nadpoloviční většina zákonodárců.

Jde pomocí článku 66 odvolat prezidenta?

Ne. Prezidentské pravomoci by díky němu přešly na premiéra a předsedu Poslanecké sněmovny.

Jak vyplývá z celého textu článku 66, nejde jím prezidenta odvolat. Pokud by se tak Sněmovna a Senát usnesly, že Miloš Zeman nemůže vykonávat svůj úřad, došlo by pouze k přenesení jeho pravomocí na další ústavní činitele, konkrétně na premiéra a předsedu Poslanecké sněmovny.

Prezidenta může předčasně zbavit funkce jen Ústavní soud, a to na základě žaloby Senátu pro velezradu nebo hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Tuto možnost popisuje článek 65 Ústavy České republiky. Případně se může prezident svého úřadu vzdát sám podle článku 61 Ústavy.

Může se Zeman článku 66 bránit?

Ano. Miloš Zeman může rozhodnutí napadnout u Ústavního soudu.

Miloš Zeman se může aktivaci článku 66 Ústavy ČR bránit u Ústavního soudu. Toto právo mu dává článek 87 Ústavy.

Jak se k aktivaci článku 66 staví další ústavní činitelé?

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který o stavu, který Miloši Zemanovi neumožňuje v současnosti vykonávat pracovní povinnosti spojené s funkcí prezidenta, informoval na pondělní tiskové konferenci.

Zároveň svolal dnešní schůzi s předsedy stran zastoupených ve Sněmovně, na které se řešil další společný postup obou komor Parlamentu ČR.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček

Končící šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) v reakci na nové informace uvedl, že se začíná klonit k tomu, že bude potřeba aktivovat článek 66. Rozhodnout o tom by podle něj ale neměla jím vedená Sněmovna, ale až ta v novém složení, která se sejde 8. listopadu.

Podle něj je možné, že se do té doby Zemanův stav zlepší dostatečně na to, aby nebylo nutné mu pravomoci odebrat. Situaci by podle něj pomohlo, kdyby se k ní vyjádřil sám prezident.

Aktivaci článku 66 Ústavy začne Senát

V úterý 19. října se k jednání o situaci kolem zdraví prezidenta Miloše Zemana sešla Komise pro Ústavu Senátu. Ta se usnesla na tom, že podmínky pro přenesení pravomocí prezidenta jsou dány. Vycházela přitom ze zprávy ředitele Ústřední vojenské nemocnice a ošetřujícího lékaře prezidenta Miroslava Zavorala.

Zároveň doporučila Organizačnímu výboru, aby po jednání s představiteli Poslanecké sněmovny stanovil další harmonogram kroků k přijetí usnesení Senátu o tom, že Miloš Zeman nemůže svůj úřad ze závažných zdravotních důvodů vykonávat.

Komise podle slov svého předsedy Zdeňka Hraby zároveň projednávala, zda by měl být Senát první komorou Parlamentu, která se o aktivaci článku 66 usnese. Členové komise se shodli na tom, že by článek měl skutečně první projednat Senát a to co nejblíže datu ustavující schůze Sněmovny. „Velmi pravděpodobně to bude 5. listopadu,“ dodal k tomu Hraba.

Jak situaci vidí zástupci Sněmovny?

Po úterním jednání s představiteli Senátu uvedli předsedové stran z Poslanecké sněmovny, že si před rozhodnutím o aktivaci článku 66 Ústavy ČR obě komory Parlamentu ČR vyžádají další lékařskou zprávu o zdravotním stavu Miloše Zemana.

Podle Petra Fialy (ODS) ale není pravděpodobné, že by Sněmovna o případném převodu pravomocí prezidenta rozhodla hned na své ustavující schůzi. Rozhodnutí by ovšem mohlo padnout hned na té další.

Předseda končící vlády Andrej Babiš (ANO) ještě před jednáním uvedl, že s přenosem pravomocí by radši počkal do prosince. Hnutí SPD pak již v pondělí oznámilo, že by se chtělo seznámit s s celým zněním zprávy z Ústřední vojenské nemocnice.

Video  Prezidentův lékař Zavoral: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu 
Video se připravuje ...
Video  Kubáček o volbách: Černé vysvědčení pro Hřiba a Babiš jako budoucí prezident  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 19. října 2021 19:38 )

Ano, kolem Havla bylo vždy jasno, křivácká pakáž je na Hradě až nyní.

luder ( 19. října 2021 15:58 )

Počet dnů z některých onemocnění Václava Havla

11 dní 1990 Operace břišní kýly /
9 dní 1993 Chirurgická operace /
29 dní 1994 Zánět plic - zlomenina žebra /
66 dní 1996 Virové onemocnění zánět plic /
23 dní 1997 Chřipka a zánět průdušek /
87 dní 1998 Virové onemocnění hor. cest dýchacích /
a operace tlustého střeva/

11 dní 1999 Recidiva chronické bronchitidy/
47 dní 2000 Chřipka – chronická bronchitida - odstranění břišní kýly
zánět průdušek - zápal plic/
40 dní 2001 Zánět průdušek - srdeční arytmie - zápal plic/
17 dní 2002 Zánět horních cest dýchacích

frantacizek ( 19. října 2021 04:55 )

stemiku,tak musíme něco dělat, tady soudružské agitace nepomůžou, panovník už je marod nejen s párkama, ale už aj s hlavú. Bylo by to tu s ním jak v té diverzantské Bláznivé střele s Leslie Nielsenem na státních návštěvách...

Jirik-ta ( 18. října 2021 18:18 )

to je teda zábava takovejch peněz a kde nic tu nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa