Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První vláda po volbách: Hamáček a spol. zůstávají, Zeman dostane na stůl povýšení vojáků

Aktualizováno -
11. října 2021
20:23
Autor: ČTK - 
11. října 2021
09:45

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) dovládne ve stejném složení, ministři za ČSSD v ní nadále zůstanou. Premiér to řekl televizi Nova. Spolupráci s ČSSD označil Babiš za dobrou. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po dnešním jednání vlády uvedl, že se kabinet vůbec nezabýval výsledkem voleb a pracoval stejně jako dosud. Žádná diskuse se podle něj nevedla o tom, že by sociální demokraté ve vládě nepokračovali poté, co se nedostali do nové Sněmovny. Totéž potvrdil Blesk Zprávám i vicepremiér Jan Hamáček, který složil post předsedy.

Babiš na dotaz televize, zda ČSSD zůstane i nadále ve vládě, odpověděl „ano, zůstane“. „My jsme spolu mluvili a myslím, že v globále ta spolupráce byla dobrá. Myslím, že by to ani nebylo důstojné, že bych to takhle řešil,“ řekl Babiš televizi Nova. Vláda podle něj dovládne ve stejném složení.

Žádná diskuse se podle Havlíčka nevedla o tom, že by sociální demokraté ve vládě nepokračovali poté, co se jejich strana nedostala do nové Poslanecké sněmovny. Havlíček by upřednostnil, aby vláda dokončila mandát v nynějším složení bez rekonstrukce. „Atmosféra byla pracovní a věcná. V podstatě jsme neřešili vůbec výsledky voleb. Nebyla k tomu žádná diskuse, nepadlo ani téma, jak kdo bude, nebo nebude ve vládě. Jednoduše řečeno jedeme v režimu, v jakém jsme jeli před volbami,“ uvedl Havlíček. Kabinet se sejde i příští pondělí, doplnil. „Předpokládám, že v tomto režimu se bude pokračovat nadále,“ uvedl.

Dnešního jednání se zúčastnili z ministrů ČSSD vicepremiér Jan Hamáček, ministr kultury Lubomír Zaorálek a zemědělství Miroslav Toman, dodal Havlíček. „Jak vláda vždy začínala a končila, tak to bylo i tentokrát,“ řekl. Podle Havlíčka nemá rekonstrukce vlády smysl ve chvíli, kdy není jasné, jak dlouho tu kabinet ještě bude. „Domnívám se, že by se to mělo dohrát v této sestavě,“ konstatoval.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vládě předložil návrh, aby náčelník Vojenské policie brigádní generál Murček získal hodnost generálmajora. Do hodnosti brigádních generálů vláda navrhla pětici dosavadních plukovníků. Povýšeni by mohli být vedle Míky a Rebilase také ředitel Agentury logistiky Jaroslav Jírů, ředitel Agentury personalistiky Armády ČR David Klement a velitel 22. základny vrtulníkového letectva Rudolf Straka.

„Bez výjimky jsou všichni navrhovaní vojáci příkladnými profesionály, kteří se významně podílejí na plnění úkolů Armády České republiky. Precizně plní své úkoly a výrazně tak přispívají k předávání zkušeností dalším vojákům a zkvalitňování úrovně ozbrojených sil,“ uvedl Metnar.

Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Loňské květnové jmenování generálů se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo. Pražský hrad nakonec kvůli aktuálnímu vývoji pandemie rozhodl i o odložení slavnostního aktu jmenování generálů loni v říjnu. Zeman ale jmenovací rozkazy a rozhodnutí podepsal, a generálům tak vyšší hodnost udělil. Jakou variantu letos prezident, který je v Ústřední vojenské nemocnici, zvolí, zatím není známé.

Vláda také schválila, že Státní fond dopravní infrastruktury bude v příštím roce hospodařit se 130,5 miliardy korun. To je meziročně je to asi o tři miliardy více.

Vláda naopak zamítla investiční pobídky společností GSP-High Tech Saws a Avicentra. Obě se týkaly rozšíření výroby a slibovaly přinést nová pracovní místa ve státem podporovaných regionech. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) ale firmy nesplňovaly kritérium, které vláda požaduje, a to je produkce s vyšší přidanou hodnotou. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval Havlíček.

Video  Babiš po návratu od Zemana točil Čau lidi: Mám špatnou zprávu... Ve Sněmovně zůstane.  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 12. října 2021 17:47 )

Tak první vláda po volbách, je vidět že to berete s humorem.

Jirik-ta ( 12. října 2021 08:58 )

kupředu pravá, zpátky ni krok

Jirik-ta ( 12. října 2021 03:44 )

Jirik-ta ( 12. října 2021 03:38 )

Jirik-ta ( 12. října 2021 03:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa