Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vondráček připustil, že mu Mynář stav Zemana zatajil. „Doufám, že to prezident rozsekne“

Autor: vei, ČTK, mah - 
18. října 2021
18:45

Končící šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) byl za Milošem Zemanem v době, kdy měl hradní kancléř Vratislav Mynář informace o tom, že Zeman není schopný funkci prezidenta zastávat. Vyplývá to alespoň z informací, které zazněly na tiskové konferenci předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Vondráček se cítí jako součást nějakého scénáře, trvá ale stále na tom, že v době jeho návštěvy nebyl Zeman v kondici, která by nasvědčovala tomu, že by nebyl schopen funkci zastávat. Šéf Sněmovny to uvedl v České televizi.

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) si trvá na svém, že prezident Miloš Zeman byl v kondici, která nenasvědčovala tomu, že by nebyl schopen vykonávat svůj úřad. „Teď se dozvídám, že tam byly nějaké okolnosti, o kterých jsem nebyl informován,“ komentoval zprávu o prognóze léčení Miloše Zemana šéf Sněmovny v ČT. 

„Myslím, že to není férový přístup k mé osobě,“ dodal později Vondráček v televizi CNN PRima NEWS k postupu hradního kancléře Mynáře

Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„V každém případě jsem tu informaci měl mít,“ míní Vondráček. 

Pro CNN Prima NEWS Vondráček připustil, že kdyby měl všechny informace, tak návštěvu na JIP ve vojenské nemocnici zváží.

„Co mě mrzí, že se cítím jako součást nějakého scénáře. Kdybych tu informaci měl, tak tu návštěvu zvážím. Stále ještě ale věřímt tomu, že to přání, setkat se se mnou, projevil pan prezident,“ dodal předseda Sněmovny Vondráček.   

„Věděl naprosto, co podepisuje, a ještě o tom žertoval. Ten úkon považuji naprosto v pořádku,“ reagoval dál Vondráček na fakt, že měl před ním Miloš Zeman podepsat svolání zasedání nové Poslanecké sněmovny. „Učinil ústavou předpokládaný krok v mé přítomnosti,“ je přesvědčený Vondráček, který je původním povoláním právník. 

I Vondráček se začíná po zveřejnění informací klonit k možnosti, že bude potřeba aktivovat článek 66 Ústavy ČR. O přenesení pravomocí prezidenta na jiné ústavní činitele ale podle Vondráčka nerozhodne určitě stávající Sněmovna, které končí mandát 21. října.

„Stará Sněmovna už to určitě dělat nebude. Není to reálné ani žádoucí. Mělo by to příslušet už nové Sněmovně. Měli bychom s tím nakládat velmi opatrně. Týká se to nás všech, týká se to také celé České republiky a jejího působení navenek,“ míní Vondráček. 

Podle předsedy Vondráčka je ale k celé situaci také potřeba přistupovat citlivě. „Prognóza je krajně nejistá, i proto bych poprosil o diskrétnost,“ dodal předseda Sněmovny.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vondráček: Uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident 8. listopadu

Vondráček zdůraznil, že nyní je ještě několik týdnů čas, protože ustavující schůze Sněmovny se sejde 8. listopadu a několik dní potrvá. „Teprve poté bude premiér skládat demisi a při tomto úkonu uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident,“ podotkl Vondráček. Současná Sněmovna už článek 66 ústavy podle něj určitě aktivovat nebude. „Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí,“ uvedl.

Situaci by podle Vondráčka pomohlo, kdyby se k ní mohl vyjádřit samotný prezident. 

„Třeba prezident bude mít sílu a prostor a sám se k tomu vyjádří. To by bylo úplně nejlepší,“ přál si Vondráček.

Šéf Sněmovny: Vystrčil se choval velmi korektně

Hradní kancléř odpoledne na tiskové konferenci kritizoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila, který se obrátil dopisem na vedení Ústřední vojenské nemocnice s odhadem prognózy. Šéf Sněmovny se ho ale zastal. „Myslím, že pan Vystrčil se choval velmi korektně v této situaci. Nemyslím, si, že hrál nějaké hry,“ dodal Vondráček. 

„Jestli mu jeho aktuální stav nedovolí pracovat, tak doufám, že to bude pan prezident, kdo to rozsekne,“ dokončil své vyjádření Vondráček.

Video  Vondra: Lidé kolem Zemana fatálně selhávají. ÚVN je mercedes mezi českými nemocnicemi.  - Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

pindokukin ( 27. října 2021 11:27 )

brugine - jsem ti přece říkal ,že ti přizvukují jen pitomci.A honem listuj,jestli jsem to ty vole ,neopsal.

pindokukin ( 27. října 2021 11:24 )

Máňo - tvá nenávist proti prezidentovi dosahuje nebeských výšin.Není jediné zprávy ,info,které by jsi nepřekroutila.Nemáš ty náno,ucpané žlučovody?

Uživatel_5518900 ( 23. října 2021 13:26 )

Uživatel_5518900 ( 23. října 2021 13:25 )

Trochu to dle babičky vypadá, že potrestal ten Bůh asi vás.

Uživatel_5518900 ( 23. října 2021 13:24 )

Co takového jako pan Vondráček udělal? Že řekl světu pravdu o tom, že pan prezident není v kómatu, normálně komunikoval a chytrý Zeman si to ještě nechal i natočit na video, neboť tušil, co bude, a to, že byl pan Vondráček svědek a dnes už i ex prezident Klaus, který to dokonce řekl do médiií, že Zaman s ním normálně hodinu komunikoval, tak tím vlastně prasklo, že ti zmetkové, ti Vystrčikové, Fischerové a Džamily a všichni jim podobní nám vlastně sprostě lhali. Zbývá nyní úvaha, zda nemocnice nevydala papír na objednávku těchto osob. Protože dnes je již v médiích prohášení, že prezidentův stav se zlepšuje.... a to se moc nehodí.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa