Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdá zpráva o Zemanově zdraví: Babiše překvapila, Fiala chce hledat shodu, co další politici?

  • Autor: ČTK - 
    Aktualizováno -
    18. 10. 2021
    20:00
    18. 10. 2021
    18:00

    Informace pražské Ústřední vojenské nemocnice, že prezident Miloš Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je značně nejistá, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapivá. Není to dobrá zpráva, řekl dnes Babiš Radiožurnálu krátce poté, co tyto informace zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Předseda ODS Petr Fiala považuje zprávu o stavu prezidenta za velmi závažnou. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem, uvedl.  

  • 1.Andrej Babiš (ANO): Je otázka, zda je to trvalý stav

    Předseda dosluhující vlády je připraven jednat o dalším postupu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli, Senátem i se zástupci nově se formující vládní koalice Spolu s Piráty a STAN.

    „Je to samozřejmě překvapivá informace, určitě to není dobrá zpráva. Je otázka, zda je to trvalý stav, nebo je tam nějaká šance na zlepšení, to nemohu posoudit,“ uvedl Babiš. Na tahu je teď podle něj hlavně Senát, současné Sněmovně a jejímu předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) totiž vyprší mandát tento čtvrtek a nově zvolení poslanci se sejdou 8. listopadu.

    Zda tato situace povede k převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice na ostatní nejvyšší ústavní činitele, nechtěl premiér předjímat. „Zatím nejsem schopen říct, co se stane,“ dodal Babiš.

    Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 2.Petr Fiala (ODS): Je potřeba hledat shodu napříč spektrem

    Zprávu o neschopnosti hospitalizovaného Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti považuje za velmi vážnou i předseda ODS a lídr koalice Spolu na premiéra Petr Fiala. Podle něj je nutné na dalším postupu najít shodu napříč politickým spektrem.

    „Přeji prezidentu Miloši Zemanovi hodně sil a brzké uzdravení. Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem,“ uvedl Fiala.

  • 3.Jurečka a Adamová: Článku 66 se nevyhneme

    Obdobně mluví i další předsedové dalších stran koalice Spolu Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Markéta Pekarová Adamová.

    „Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. Zítra (v úterý) budeme mít více informací,“ uvedl k situaci předseda lidovců Marian Jurečka. Také předsedkyně TOP 09 článek o převodu pravomocí zmínila. „Slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s ústavou,“ uvedla Adamová.

    Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci  - Blesk - Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 4.Bartoš a Rakušan: Je nutné situaci řešit

    O nutnosti okamžitě řešit situaci mluví na sociálních sítích i představitelé druhé koalice. Předseda Pirátů Ivan Bartoš napsal, že se kvůli Zemanově neschopnosti vykonávat pracovní povinnosti spojené s úřadem prezidenta chystá na zítřejší ohlášenou schůzi předsedů sněmovních stran v Senátu. „Budeme probírat další postup a aktivaci článku 66,“ napsal na twitter.

    Předseda STAN Vít Rakušan pak podobně jako Petr Fiala volal po hledání shody napříč politickým spektrem. Země se podle něj nachází ve vážné situaci. Tu je ovšem podle něj nutné řešit „citlivě a s důrazem na zájmy našich občanů“.

  • 5.Kalousek: Mynář je zločinec

    Situaci komentoval i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Ten se tvrdě vyjádřil především o hradním kancléři. „Už nikdy se nedozvíme, jak dlouho nikým nevolený Vr. Mynář fakticky vykonával pravomoce prezidenta za nemocného M. Zemana,“ tweetoval.

    Podle Kalouska je pouze jasné, že Mynář se Zemanových pravomocí nechtěl vzdát až do poslední chvíle, když jen tajil informace a útočil na Senát. „Ten pán je zločinec a mělo by s ním být tak nakládáno,“ rozohnil se bývalý ministr.

    Nad chováním Mynáře se pozastavoval i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který na twitteru napsal, že jednáním Mynáře, Vondráčka a Babiše by se měla zabývat policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 19. října 2021 12:19 )

jeho diriguje Stanjura)))) A jinak jsou to všechno "pedagogové" ti si budou rozumět. Vystrčil, Gazdík, Rakušan i Fiala.....

zada ( 19. října 2021 11:26 )

Tady něco nehraje!!!! Prezident musí komunikovat když za ním chodí návštěvy!!!!! Vystrčile co je to za zprávu od lékařůl na objed­návku!­!!!"ci­tát z dnešního článku . „Byl to pomalu průchodový pokoj.“ Popisujeme, proč nemocnici došla trpělivost ( i s Minářem).
Takže přátelé co je to za divadlo, prezident musí komunikovat. Kdyby byl v "paralýze" tak kdo by tma za ním chodil?!?!? Kdo tady lže?!? Doktoři jenom nechtějí aby se jim tam někdo promenádoval!!!!
denik­n.cz­/72759­7/von­drac­ka-ze-zemanova-pokoje-vykazal-lekar-popisujeme-proc-nemocnici-dosla-s-mynarem-trpe­livos­t/?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu#­dop_ab­_vari­ant=6­32401&­dop_sou­rce_zo­ne_na­me=hpf­eed.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=dda2Y­ObJotH-2021­101909­09&dop­_id=13­947039, o so tu tedy skutenč jde?!?

fido2 ( 19. října 2021 09:39 )

Dana Horakova ( 19. října 2021 08:19 )

Když se nad tím zamyslím, tak snad každý musí vědět, že když je někdo v nemocnici, není schopen vykonávat momentálně svou praci,pokud to není důchodce, nebo dítě, má nemocenskou,nebo to je dneska jinak?

Levsalonu ( 18. října 2021 22:13 )

Uz u Hradu stoji stehovaky na odvoz vsech tech krasnych antikvariatnich kousku, porcelanu, kristalu, stribrnych priboru a perskych srarozitnych kobercu a jinych cennosti?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa