Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil po zprávě z nemocnice: Zeman není schopen vykonávat úřad. Mynář to věděl od středy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. října 2021
19:20
Autor: ČTK, Mii, ula, kal, vei - 
18. října 2021
10:26

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ÚVN) uvedl, že podle názoru Ústřední vojenské nemocnice není prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Citoval z odpovědi ÚVN, prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice krajně nejistá, možnost návratu k pracovním povinnostem málo pravděpodobná. Vystrčil proto svolal na úterý na 14:00 schůzku vedení Senátu i všech politických stran zastoupených v nové Sněmovně k dalšímu postupu. Někteří senátoři rovnou zmínili to, že bude potřeba aktivovat článek 66 Ústavy. ÚVN ještě uvedla, že Mynář vše věděl od středy 13. října.

„Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ řekl Vystrčil.

Předseda Senátu rovněž sdělil, že podle názoru ÚVN je vzhledem k charakteru Zemanova základního onemocnění dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu „hodnocena jako krajně nejistá“. „A tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná,“ dodal Vystrčil s odkazem na Zavoralovo vyjádření.

Vystrčil: Musíme se bavit, kdy a jak aktivovat článek 66

Zástupci senátorských klubů kvůli zdravotnímu stavu Zemana tedy nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a předsedu Sněmovny, s čímž musí souhlasit obě parlamentní komory. „Jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, než že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 ústavy,“ řekl Vystrčil.

 

Podle předsedy senátorů STAN Petra Holečka pro převod není relevantnější důkaz než dopis ředitele ÚVN a ošetřujícího lékaře prezidenta. „Je jasné, že aktivace článku 66 je a bude velmi aktuální,“ souhlasil Jaroslav Větrovský (ANO), který vede společný senátorský klub ANO a ČSSD. Podle předsedy klubu Senátor 21 a Pirátů Václava Lásky nebude převod pravomocí prezidenta ničím jiným než zopakováním lékařské zprávy o stavu prezidenta právní cestou. Vystrčil uvedl, že v Zavoralově dopisu nebyla uvedena Zemanova diagnóza, Senát o ni ani nežádal.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů zdůraznil, že převod prezidentských pravomocí neznamená odvolání Zemana z funkce hlavy státu. Z této snahy Senát obvinili někteří jeho kritici včetně prezidentova mluvčího.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Mynář o Zemanově stavu věděl od středy 13. října 8:00

Předseda Senátu také řekl, že se stanoviskem ÚVN k Zemanovu stavu byl už ve středu 13. října ráno informován hradní kancléř Vratislav Mynář, který to dostal i písemně. Přesto o den později Mynář zprostředkoval setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který se o Zemanově kondici vyjadřoval pozitivně. Zeman podle Mynáře podepsal během schůzky rozhodnutí, jímž svolal zasedání Sněmovny v povolebním složení na 8. listopadu. Pravost podpisu je předmětem policejního prověřování.

Mynář na Vystrčila zaútočil a vinil ho z pokrytectví

Mynář ani v pondělí odpoledne ke zdravotnímu stavu prezidenta nic nesdělil, naopak Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví kvůli žádosti ohledně Zemanova stavu a schopnosti zastávat prezidentský úřad. Vystrčil k tomu uvedl, že nemá žádný smysl, aby to komentoval.

Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Oprávněnost Senátu žádat informace o stavu prezidenta v neděli zpochybnil také dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO). „Proč Senát chce nějakou zprávu? Proč někdo potřebuje okamžitě vědět, jaký je zdravotní stav pana prezidenta? Bylo by dobré, aby tyhle nechutnosti skončily,“ prohlásil Babiš ve svém pořadu na sociálních sítích. Vystrčil na to sdělil, že je namístě otázka, z jakého zdroje měl Babiš a další činovníci ANO informace o Zemanově stavu.

Dvě důležité schůzky v Senátu

Úterní schůzce v Senátu, na kterou budou pozváni předsedové stran zastoupených v povolební Sněmovně, bude předcházet schůze senátní ústavní komise k možnostem převodu prezidentských pravomocí.

Senát původně minulý týden o informace ke stavu Zemana žádal prezidentskou kancelář, avšak neúspěšně. V pátek se proto obrátil na ÚVN, kam byl Zeman minulou neděli převezen na oddělení intenzivní medicíny. Zavoral týž den zdůvodnil hospitalizaci prezidenta komplikacemi, které provázejí jeho chronické onemocnění. Přesnou diagnózu médiím nesdělil, protože k tomu neměl Zemanův souhlas.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 19. října 2021 19:41 )

Tech Unanovu je vic, u Znojma to je elitni obec

deratizater ( 19. října 2021 04:38 )

Nemocně vypadající Vystrčil sám vypadá jako adept na brzkou léčbu pomocí tepla ve Strašnickém krematoriu čili trochu pokory by mu neškodilo .Občani mají jiné starosti jak třeba ufinancovat ceny energií po tom majetkovém převratu kdy jsme ropu a plyn nakupovali dlouhodobě z Ruska za stabilní ceny a nyní je nakupujeme ze západu oklikou spekulačně nesmírně předražené .A elektřinu nemusíme zdražovat vyrábíme ji dostatek pro vlastní spotřebu .Na burzu kde se spekuluje s cenami má ČEZ prodávat jen přebytky .

deratizater ( 19. října 2021 04:22 )

Mstiví senátoři nemohou vydýchat to že Zeman označil senát za zbytečnou instituci a chtějí těmito podpásovými údery na prezidenta dokázat jak jsou důležití pro chod státu. Byl Havel schopen vykonávat svou funkci když byl třeba na operaci plic či tlustého střeva? Havel strávil po nemocnicích mnoho měsíců a Zeman je hospitalizován teprve druhý týden a už senátorští supi krouží kolem Vojenské nemocnice.

sidneyfoster ( 19. října 2021 03:05 )

To je divné. Leží v nemocnici a není schopen pracovat. Všichni ostatní přece ráno odcházíme do zaměstnání a večer se do nemocnic vracíme.

oltec ( 19. října 2021 02:10 )

hloupě žvaníte nedůstojný hrad z toho udělal váš idol Havel když tam chodil v uniformě vojáka s mečem a byl pomalu namol a Štěpánová tam jezdila na koloběžce do půl pasu nahá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa