Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman to řekl jasně: Občané mají mít zprávy o zdraví prezidenta. Proč Hrad jenom mlží?

Autor: simao - 
18. října 2021
05:00

Je to situace, která budí četné spekulace. Hradní kancelář k prognózám ohledně zdraví prezident mlčí, nevyslyšela ani volání ze Senátu, aby jí prognózy sdělil. Co se týče diagnózy - tedy toho, co skutečnosti Zemanovi je - tady nedal svolení k uveřejnění sám prezident. Právě Miloš Zeman přitom ještě v roce 2019 tvrdil: „V případě prezidenta republiky je naopak jeho povinností, aby občané znali zprávu o jeho zdravotním stavu.“ Absence relevantních informací nyní vadí i dalším politikům. Jiní prosí, aby teď měl nějaký čas klid, že do 8. listopadu a začátku ustavující schůze nové Sněmovny je času dost.

Miloš Zeman pronesl slova tom, že občané mají být informováni o zdraví prezident, před dvěma lety - v říjnu 2019 na TV Barrandov. „Srdce v pořádku, ledviny v pořádku, plíce v pořádku, játra v pořádku a tak dále. Požádal jsem profesora Zavorala, aby publikoval dokumentaci - ne kompletní dokumentaci ve smyslu od narození do teďka, k čemu by to bylo - ale aby publikoval dokumentaci o mém zdravotním stavu. A to kompletní, bez jakékoliv výjimky,“ uvedl tehdy.

Právě co se jater týče, se nyní spekuluje o cirhóze. Deník N uvedl, že prezidenta trápí jaterní encefalopatie.

„Je to hyenismus. Konec konců jsem se dozvěděl z dobře informovaných zdrojů, že prý se mezi novináři šířila fáma, že z té nemocnice už neodejdu,“ tvrdil Zeman na Barrandově. „Ve zprávě je polyfunkční neuropatie, tedy nemoc bolavých nohou. Nemoc mám několik let, je na stejné úrovni. Kdyby mě nebolely, byl bych amozřejmě daleko šťastnější,“ říkal tehdy. Jenže Zeman i co se týče této nemoci strádal víc a víc. A skončil na vozíku.

„V případě prezidenta republiky je ale jeho povinností, aby občané znali zprávu o jeho zdravotním stavu,„ tvrdil přitom také u Jaromíra Soukupa v pořadu odvysílaném 24. října 2019. A dodal: „Myslím si, že každý člověk má samozřejmě právo, aby jeho dokumentace nebyla zveřejňována, ale v případě prezidenta republiky je naopak jeho povinností, aby občané znali zprávu o jeho zdravotním stavu.“ 

Zemanovi tehdy bylo 75 let, nyní mu je 77 let. A Senát usiluje o to, znát nikoli diagnózu, ale zdravotní prognózu dalšího vývoje zdraví Miloše Zemana.

Vystrčil chce znát prognózu

Od hradní kanceláře však Miloš Vystrčil (ODS) čeká na odpověď marně. A tak se obrátil dopisem právě na ředitele ÚVN Zavorala, ve kterém se ptá nemocnice i samotného profesra na to, jak je na tom Zeman z hlediska způsobilosti vykonávat úřad.

„Nechceme, aby bylo prozrazováno jakékoliv zdravotní tajemství. To nás nezajímá. Nás zajímá jediná věc: a to je, jak to vypadá v současnosti a jak je prognóza z hlediska fungování pana prezidenta jako toho, kdo zastává svůj úřad a zda je schopen ho zastávat,“ uvedl Vystrčil v pátek na tiskovce.

První místopředseda Senátu Jiří Růžička pak KPR kritizoval za „prapordivnou stínohru“, Vystrčil nikoli s narážkou na nemocnici, ale právě na hradní spolupracovníky Zemana varoval, že „prezident není v dobrých rukou“.

„V pátek ÚVN obdržela žádost předsedy Senátu České republiky a řeší ji se vší zodpovědností a naléhavostí,“ potvrdila následně mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Mynář chystá prohlášení

Podle kancléře Vratislava Mynáře se naopak šíří lži, na které chce veřejně Mynář zaeagovat na začátku příštího týdne. Poslední tiskovkou KPR toho KPR příliš neobjasnila - emotivní vystoupení Ivany Zemanové jen potvrdilo, že má o svého manžela starost.

„Neskutečná faleš! Prý jim jde o ′ochranu pana prezidenta′. Jde jim jen o to pana prezidenta zbavit možnosti rozhodovat, jeho zdraví je vůbec nezajímá. A k tomu, aby pana prezidenta zcela izolovali, potřebují odstranit z jeho blízkosti každého, kdo je usvědčí ze lži,“ rozlítil se na twitteru po prohlášení senátorů hradní mluvčí Jiří Ovčáček a postěžoval si: „Nemoc jednoho člověka odhaluje charaktery. Odkrývají se veřejně jeden za druhým. Je to věru často smutný pohled.“

Video  Vystrčil: Zeman není v dobrých rukou! Kvůli nemocnému prezidentovi šil do hradní kanceláře  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

vinke ( 18. října 2021 10:23 )

Snad tak, že nyní tolik předkládaný Havel pro srovnání, byl také prezidentem?
Na další tvoje otázky už odpovídat nebudu, a kdybys měl touhu zeptat se proč, dopředu ti to prozradí, protože jsi tupý rypák.. A vůbec s ničím to nesouvisí, prostě takový jsi.

vinke ( 18. října 2021 10:14 )

Ovšem ty nejsi ten 20letý hodný sportovec, ,abstinent, že ne?

Tak na tebe se každý, dle tvých vlastních rad, samozřejmě každý vys... . A dobře udělá, ty zbytečný tvore.

vinke ( 18. října 2021 10:11 )

Snad proto, že plat kotelníka nemohl stačit na pořízení embéčka, natož mercedesu, který byl navíc 100x nedostupnější jak embaso na pořadník ?

vinke ( 18. října 2021 10:08 )

Aha. Tak si přečtě asi 3 dny starý souhrn na Reflexu "decka piva i nabídka vlastních plic... ", jak to drhlo u Havla. A ne že ne.
Jaký s tím měla ČT problém, když Nova ukázala filmový šot nemocného Havla. Nakonec zprávy byly, vč. těch, že vlastně v úřadu nechybí a je jedno že marodí, nic důležitého k řešení nemá.
Nakonec i Havla už to štvalo a veřejnost sdělil že se odmítá se sebou zabývat veřejně a a že to soudný člověk snad pochopí....!!

bobobo ( 18. října 2021 09:11 )

noo jen zalovte v paměti,kolikých let byl v takovém stavu bývalý prezident Havel.Ale uměl ze sebe udělat chudáka dizidenta (který mimochodem v době,kdy pracoval v kotelně a kdy si občan této země šetřil na embéčko velmi dlouho),tak jezdil v Mercedesu....jeho životospráva leta nebyla "normální" ....lidská paměť je někdy krátká a ovliv­nitel­ná.Ne­souhla­sím s některými činy,výroky ...prezidenta,ale buďme spravedliví...kolik peněz stál Klaus,vysmíval se covidu a pak se nestyděl ukázat v časopise s poznámkou,že to nic není....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa