Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus pro Blesk: Zeman je vážně nemocen, ale funkce schopen. Vystrčilovi radí diskrétnost

Autor: vr - 
17. října 2021
14:40

Exprezident Václav Klaus se v rozhovoru pro Blesk pozastavil nad současnou situací kolem prezidenta Miloše Zemana, nadále hospitalizovaného v Ústřední vojenské nemocnici. Zeman je dle Klause „mimo jakoukoli pochybnost aktuálně vážně nemocen“, ale výkonu prezidentské funkce schopen je. Klaus reagoval i na aktivty šéfa Senátu Miloše Vystrčila.

Blesk: Jsou podle Vás důvody pochybovat o tom, že je Miloš Zeman teď způsobilý vykonávat svůj mandát?

Václav Klaus: Nedělejme ze sebe samozvané lékařské kapacity. Laicky posuzovat tyto věci je chybou. Prezident Zeman je mimo jakoukoli pochybnost aktuálně vážně nemocen a nemůže úřadovat standardním způsobem.

Něco jiného je však výkon prezidentské funkce – v daném případě schopnost svolání první schůze nové Sněmovny, přijetí demise staré vlády, pověření sestavit vládu novou či i ní jednat – to jistě schopen je. V této chvíli není důstojné naší země, aby si s prezidentem vyřizovali účty ti, kteří ho nikdy nevolili.

Dostáváte Vy nějaké informace o tom, jak mu je?

Žádné speciální informace nedostávám, nemám na ně nárok a ani o ně neusiluji. K udělání si vlastního názoru stačí zdravý selský rozum a do očí bijící iracionalita, účelovost a osobní ambice těch, kteří se kauzou nemoci prezidenta politicky živí.

To bohatě stačí. A věřím, že to stačí spoustě dalších lidí, kteří umí odlišit autentickou starost o zdraví prezidenta od bezohledných politických soubojů. Jestli to pana Vystrčila opravdu tolik zajímá, nemá jednat přes média, ale diskrétně. Pak by možná nějakou odpověď dostal.

Je důvodná kritika hradní „garnitury“, jak z hlediska špatné komunikace s médii a veřejností, tak třeba z důvodu zanedbání prezidentova stavu?

Úřad prezidenta by mohl a měl komunikovat lépe, ale nemyslím, že zanedbává prezidentovo zdraví. Z vlastní zkušenosti vím, že o těchto věcech rozhoduje prezident sám. To je a má být jeho rozhodnutí. Může více nebo méně naslouchat svému okolí, ale konec konců je to stejně na něm.

Video  Vystrčil: Zeman není v dobrých rukou! Kvůli nemocnému prezidentovi šil do hradní kanceláře  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Klaus se vrátil do nemocnice: Kontrola tlaku a návštěva Zemana  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Danela ( 18. října 2021 18:36 )

Komu tenhle šmejd chce radit. Kuponová privatizace, "prodej" zlatého pokladu, opoziční smlouva, propojení kmotrů-lobistů-podnikatelů s politiky. To je jen malý výčet dobrodiní tohohle kašpara. Pevně věřím, že těmhle prasat*m to historie spočítá a jako o prasatech se o nich budou děti učit.

blamal ( 18. října 2021 17:52 )

Koukam, ze je Klaus i lepsi znalec Zemanova stavu nez reditel UVN. Kikino v upnutych kalhotkach, radsi uz zalez a nech si svy moudra pro sebe. Uz fakt stacilo. Trapaku.

pindokukin ( 18. října 2021 13:22 )

3x Jan - ty jsi ale h.o.v.e.d.o boží.Klidně vynech tuto diskusi.

sarina ( 18. října 2021 13:22 )

Prezident JE NEMOCEN A MÁ NA TO NÁROK JAKO KAŽDÝ!!! Havel byl víc nemocen jak byl v úřadě, taky nebyl schopen fungovat-toho nebylo třeba nahradit?

rozez ( 18. října 2021 13:11 )

Odkudpak to dnes Klaus ví že hlásá a posuzuje. Má své známosti a špehy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa