Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš: Nabídku Zemana na pověření sestavit vládu nepřijmu. Fiala bude premiérem

Aktualizováno -
15. října 2021
21:32
Autor: simao, ČTK - 
15. října 2021
18:46

Premiér Andrej Babiš (ANO) nepřijme nabídku od prezidenta Miloše Zemana, aby jako lídr strany s nejpočetnějším poslaneckým klubem jednal o sestavení vládního kabinetu. Je připraven předat vládu bloku pěti stran a být v opozici, řekl Frekvenci 1, kde zkritizoval i Radka Vondráčka (ANO) za jeho návštěvu v ÚVN. Svůj záměr potvrdil Babiš i na twitteru.

Dosavadní premiér a šéf ANO Andrej Babiš nepřijme pověření od prezidenta Miloše Zemana, aby jako lídr nejsilnější strany jednal o sestavení kabinetu.

V rozhovoru pro Frekvenci 1 dnes prohlásil, že je se svým hnutím připraven předat bez obstrukcí vládu vznikající koalici pěti stran a přejít do opozice. Babiš už dřív naznačoval, že se zřejmě nepokusí složit vládu vzhledem k tomu, že pět dosud opozičních stran má v nové Sněmovně většinu 108 hlasů a s ANO nechtějí o vládním uspořádání jednat.

„Protibabišovský“ pětiblok je podle předsedy dosluhující vlády pevný, proto by pověření od Zemana nepřijal. „Předáme to nové koalici a my budeme v opozici,“ řekl Frekvenci 1. První pokus o sestavení vlády by tak měl připadnout skutečně lídrovi Spolu a šéfovi ODS Petrovi Fialovi.

„Nabídku pana prezidenta na pověření sestavit vládu nepřijmu. Půjdeme do opozice bez jediného pokusu. Nelpíme na žádných funkcích, nebudeme nic blokovat. Záleží mi na tom, aby naše země prosperovala jako za naší vlády,“ napsal později Babiš na twitteru.

Babišův boj o Hrad?

„Já vím, že pětikoalice má pocit, že se mě zbavila, ale tak rychle se mě nezbaví. Jedu dál,“ uvedl Babiš na Frekvenci 1 s tím, že je připraven usednout v opozici. Tento záměr přitom avizoval již v nedělním Čau lidi, kde ODS na jednu stranu vyčítal, že tu do roku 2013 kradli, vzápětí však mluvil o tom, že chce s ODS vyjednávat o vládě. Fiala se s ním však setkat odmítl.

Babiš nyní odmítl spekulace, že by po sněmovním neúspěchu usiloval o to, stát se prezidentem. „Ne, ne, neusiluju,“ reagoval Babiš v rádiu na dotaz posluchačky. „Já prosím vás neusiluju o prezidenta, nevím, kde jste to slyšela,“ podotkl. „Já to nebudu komentovat. Teďka skutečně máme jiné starosti,“ řekl moderátorovi.

„Až do nástupu nového premiéra, předsedy ODS Fialy, budeme pracovat, až do poslední chvíle,“ slíbil Babiš. Zopakoval, že Zeman mu potvrdil svůj závazek, že pověří jednáním o vládě jeho jako lídra strany s největším poslaneckým klubem, v neděli den po volbách, krátce před jeho převozem z lánského zámku do Ústřední vojenské nemocnice.

Považoval za slušnost to jako prvnímu sdělit až přímo prezidentovi, ale vzhledem k Zemanově pobytu na jednotce intenzivní péče se jejich schůzka odložila do doby, než se zdravotní stav hlavy státu zlepší.

Vondráček na kobereček

Babiš komentoval i aktuální dění z ÚVN, kam kancléř Vratislav Mynář vzal za prezidentem šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), ovšem bez souhlasu ošetřujícího lékaře. Navíc se rozhořel spor mezi Policií ČR a Vondráčkem, který tvrdí, že jej doprovázela policie - ta se ale od jeho vyjádření distancovala.

„Já si myslím, že to bylo úplně zbytečné,“ uvedl Babiš k Vondráčkově schůzce se Zemanem. „Nechápu, proč tam šel, vznikly z toho úplně šílené spekulace, je to velice nešťastné a je to zbytečné. Škoda, že se mě nezeptal, protože já čekám na schůzku u pana prezidenta,“ podotkl.

O tom, že Vondráček tvrdí, že šel do nemocnice v doprovodu policie a Policie ČR to popírá, Babiš uvedl: „To nám bude muset pan Vondráček vysvětlit na našem klubu. Musí se přece zeptat ředitele nemocnice. Nechápu to, proč tam šel, bylo to úplně zbytečné. Já říkám, že to není dobře a že to skutečně vrhá negativní stín na něho a já jsem mu i řekl, že to není dobře.“

Babiš: Zeman je ve skvělých rukou

„Pan prezident je z hlediska lékařské péče ve skvělých rukou,“ poznamenal Babiš k pátečním slovům šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Ten však vůbec nemluvil o střešovické ÚVN, ale o Zemanových spolupracovnících. „Pokud se bavíme a pokud mluvím o zaměstnancích Kanceláře prezidenta republiky (KPR), zejména těch nejvíce zmiňovaných, tak potom jsem přesvědčen poté, co jsem zažil a co jsem mohl sledovat, že pan prezident není v dobrých rukou, není v dobrých rukou... A nejsem si jistý, že všechny kroky, které jsou činěny KPR, jsou s panem prezidentem konzultovány a že s nimi se všemi souhlasil,“ uvedl Vystrčil na páteční tiskovce v Senátu.

Babiš však Mynáře a spol. komentovat nechtěl. „Spolupracovníky jsem kdysi kritizoval ještě předtím, než kandidoval pan prezident, myslím, že nepotřebuji k tomu ještě víc říkat,“ řekl na Frekvenci 1 Babiš. „Je potřeba počkat na to období, kdy pan prezident bude skutečně mít aktivní roli, v této chvíli ji nemá,“ podotkl premiér. „Samozřejmě on je nemocný, starají se o něj a uvidíme jak se to vyvine, zda se stav zlepší a jak to bude pokračovat dál,“ pokračoval.

Vrátil se i k neděli, kdy Zemana viděl naposledy. „Bylo to plánované, já jsem věděl, že ve 12 tam přijede záchranka a že ho odvezou,“ tvrdí Babiš, který odmítá, že by Zemanovi volal záchranku on. „Hlavní problém jeho je, že nejí, je oslabenej. To hlavně řeší doktoři, pokud vím. Ale já nejsem oprávněnej,“ dodal k Zemanovi Babiš.

Video  Babiš po návratu od Zemana točil Čau lidi: Mám špatnou zprávu... Ve Sněmovně zůstane  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bilakonvalinka ( 16. října 2021 06:45 )

V opozici bude Babiš dobrý. Jen at těm slepencům dá zabrat. Ono to otevře oči dalším lidem, co volili dnešní "vítěze" !

padrino ( 16. října 2021 00:14 )

Zklamal,neměl jim uhejbat.

qtek ( 15. října 2021 22:25 )

Nikdy nabídku nepřijmu, nikdy! Nech si to všichni zapamatují.

1917 ( 15. října 2021 20:26 )

Jsme nepoučitelní. Koalice koalic, to nejhorší co mohlo tuto republiku potkat. Nedohodli se spolu tři a potom ani dva tak co očekáváte od pěti. Je málo koryt pro zástup korytářů. Už se vymýšlí další ministerstva pro Piráty, no co na to říct. Zdredovaná banda která má parlamentu čtyři poslance by chtěla dokonce tři ministry! Úděsné, ale máme to co si zasloužíme!!!!!

vinke ( 15. října 2021 20:20 )

Tohle rozhodnutí je od Babiše jediné možné a správné . Už si musí "vítězové voleb" poradit sami. Nějak ztichli, už nás ani neinformují jak si rozumí a jako pět mušketýrů stojí při sobě. Resp. možná jen 4 , Piráti mlčí také, asi pořád ještě horečně uvažují jestli mají být hrdí a jít do opozice nebo se lísat k rukám, které si je pečlivě před volbama ohlídaly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa