Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanová o manželovi ve špitálu: Velký krok Ivany a malé uklidnění, míní Forejt

Autor: Vera Renovica, J. Kopřiva - 
15. října 2021
05:00

Po dlouhých týdnech kritiky, že o zdraví Miloše Zemana (77) neinformuje dostatečně, sáhl Hrad po silné zbrani: po emocích! A ty včera na tiskovém brífinku předvedla první dáma Ivana Zemanová (56), když apelovala na veřejnost: buďte tolerantní a dejte mému muži čas!

Čtvrtek odpoledne, Rothmayerův sál na Pražském hradě. Celá v černém, s elegantní šňůrou šedých perel kolem krku a vážným výrazem, předstupuje Zemanová před novináře. Za ní stojí dcera Kateřina (27) v kostkovaném sáčku a s nasazeným respirátorem. „Prezident republiky, ale také téměř 30 let můj manžel a otec mé dcery, kterého miluji, jak jistě víte, je v nemocnici,“ čte první dáma předem připravený projev.

Video  Ivana Zemanová o zdraví prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Musí nabrat sílu

V ani ne dvouminutovém vystoupení, po němž nebylo dovoleno pokládat dotazy, řekla ke zdravotnímu stavu Zemana jen toto: „Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si žádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické.“ Poprosila pak média, veřejnost, a aniž by je jmenovala jistě i politické odpůrce, aby dali jejímu muži čas a dovolili mu „nabrat sílu“. Slíbila také, že bude informovat o dalším vývoji, pak sklapla desky, z nichž předčítala a odešla.

Exředitel protokolu Forejt: Neřekla nic!

„Myslím si, že od Ivany Zemanové, která nerada vystupuje na veřejnosti, to byl velký krok. Pokud má být veřejnost uklidněna, tak to ale účel moc nesplnilo. Paní Zemanová vyjádřila to, co cítíme všichni. Ale právě to, co cítíme my všichni, přispívá k té nervozitě. Nebyla tam žádná fakta. Že je pan prezident v nemocnici ve vážném stavu, už všichni víme. Ale my se teď bavíme o tom, jestli je schopen vykonávat svoji funkci. A to jsme se nedozvěděli,“ okomentoval bývalý protokolář Hradu Jindřich Forejt pro Blesk Zprávy proslov Ivany Zemanové. 

Co je prezidentovi?

Veřejnost doteď nezná víc než spekulace – ty poukazují na problémy s játry dané dlouholetou zálibou v pití alkoholu. Že na tom minimálně o víkendu hlava státu nebyla dobře, potvrzují i záběry, jak ho bezvládného vynášejí ze sanitky (Blesk z etických důvodu nepublikoval). Ošetřující lékař a šéf Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde je Zeman od neděle podruhé hospitalizovaný, Miroslav Zavoral (57), pak diagnózu sdělit nechtěl s ohledem na lékařské tajemství. A o nic blíže odpovědi nejsme ani po včerejším vystoupení první dámy.

Svolal Sněmovnu

Zeman z nemocnice svolal zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu. Jde o krok symbolický – i bez Zemanova zásahu by se totiž noví poslanci sešli 30 dní po výsledku voleb, což také připadá na 8. listopad. Tento krok ale může fungovat jako důkaz, že navzdory zdravotním komplikací je hlava státu schopna vykonávat svůj mandát.

 

clovekdobry ( 15. října 2021 13:43 )

Rozkradenému Česku vévodí prezident s tvrdými játry, propáleným kotlem a stařeckou demencí.
Ještě, že nemáme jaderné zbraně

xiioma ( 15. října 2021 12:12 )

Ať si myslíme o Zemanovi, cokoliv tohle je naprosto nedůstojné. Myslela jsem, že už níže klesnout nejde, Mynář a spol. mě každý den přesvědčují o opaku.

PPP150W ( 15. října 2021 11:35 )

Děkuji.

clovekdobry ( 15. října 2021 11:27 )

Pak jsou na tom stejně blbě jako ty.

clovekdobry ( 15. října 2021 11:26 )

To se Vráťa zapotí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa