Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil varuje: Zeman není v dobrých rukou! Ovčáček zuří: Neskutečná faleš

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. října 2021
20:04
Autor: ČTK, simao - 
15. října 2021
15:30

Politici si dál stěžují, že Kancelář prezidenta republiky neinformuje dostatečně ohledně hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. I šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pátek upozornil na to, že nejde vůbec o to znát přesnou diagnózu a způsob Zemanovy léčby, ale především o výhled - prognózu Zemanova dalšího zdravotního vývoje a to, kdy bude schopen úřadovat. Vystrčil míní, že kvůli představitelům Kanceláře prezidenta republiky (KPR) není Zeman v dobrých rukou.

Pražský hrad čelí za informování o zdravotním stavu hlavy státu dlouhodobé kritice. Kvůli nedostatku informací se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chtěl vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví. Odpovědi se stále nedočkal.

Vystrčil: Zeman není v dobrých rukou

Vystrčil v pátek přišel s ostrou kritikou Kanceláře prezidenta republiky (KPR). „Pokud se bavíme a pokud mluvím o zaměstnancích KPR, zejména těch nejvíce zmiňovaných, tak potom jsem přesvědčen poté, co jsem zažil a co jsem mohl sledovat, že pan prezident není v dobrých rukou, není v dobrých rukou... A nejsem si jistý, že všechny kroky, které jsou činěny KPR, jsou s panem prezidentem konzultovány a že s nimi se všemi souhlasil,“ kritizoval na páteční tiskovce Hrad Vystrčil.

„To, zda tomu tak je, nebo není, bohužel nemáme šanci se dozvědět. Ale nemyslím si, že je možné se to dozvědět osobními schůzky s vedoucími představiteli KPR. Bohužel. Bohužel nás prezident není v dobrých rukou, pokud se bavíme o KPR,“ podotkl Vystrčil.

Prezident je ve skvělých rukou, míní Babiš

Na jeho slova hned vzápětí reagoval na Frekvenci 1 i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pan prezident je z hlediska lékařské péče ve skvělých rukou,“ poznamenal s tém, že ÚVN je skvělá nemocnice. „Spolupracovníky jsem kdysi kritizoval ještě předtím, než kandidoval pan prezident, myslím, že nepotřebuji k tomu ještě víc říkat,“ uvedl Babiš. 

Vystrčil přitom ve čtvrtek večer ČTK napsal, že odpověď na svou žádost směřovanou na Hrad zatím nedostal. „Nevůle informovat o způsobilosti prezidenta vykonávat svůj úřad bohužel trvá,“ uvedl šéf Senátu. „Dopis šel v pondělí, dnes je pátek, odpověď nemáme,“ potvrdil v pátek na tiskovce Vystrčil.

Růžička: Prapodivná stínohra hradní kanceláře

Senátoři se však tomu, že odpověď z hradní kanceláře nedorazila, nediví. Z KPR zaznívají i za poslední léta mlžení, polopravdy a někdy i jasné nepravdy, pokračuje to i teď, míní první místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), podle kterého hraje KPR „prapodivnou stínohru“.

„Jedinou odpovědí bylo to, že ve středu tiskový mluvčí prezidenta republiky svolal tiskovou konferenci, kde jsme byli zvědaví, co se dozvíme. Dozvěděli jsme se jenom to, že paní Zemanová je smutná ze zdravotního stavu svého manžela, což je lidsky naprosto pochopitelné a že máme být ohleduplní,“ uvedl Růžička.

Podle Růžičky je na místě, aby KPR podala jasné informace. Ačkoliv je Miloš Zeman člověk s právem na své soukromí, je také prezidentem, což je institut, který je během některých kroků nenahraditelný, podotkl Růžička.

Zuřící Ovčáček: Neskutečná faleš!

Na tiskovku senátorů reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Neskutečná faleš! Prý jim jde o ′ochranu pana prezidenta′. Jde jim jen o to pana prezidenta zbavit možnosti rozhodovat, jeho zdraví je vůbec nezajímá. A k tomu, aby pana prezidenta zcela izolovali, potřebují odstranit z jeho blízkosti každého, kdo je usvědčí ze lži,“ napsal během salvy tweetů.

„Víte, proč je v médiích a mezi politiky takový řev kvůli návštěvě u pana prezidenta? Protože se začala hroutit pracně budovaná lež o zcela nemohoucím panu prezidentovi,“ podotkl v dalším z příspěvků.

„Vláda, která by byla jmenována za cenu v podstatě násilného sesazení prezidenta republiky podle článku 66, by možná byla legální. Ale rozhodně by nebyla legitimní,“ upozornil poté, co senátoři tvrdili, že jim nejde rozhodně o žádný puč.

Vystrčil poslal další dopis. Do ÚVN

Zatímco první Vystrčilův dopis zamířil na Hrad, druhý tentokrát do ÚVN. „Slušně - a Senát je slušnou institucí - jsme čekali, zda KPR sama od sebe nezačne normálním, klasickým a přehledným způsobem informovat o tom, zda prezident je, či není způsobilý vykonávat prezidenta republiky,“ upozornil Vystrčil na páteční tiskovce s tím, že se to však nestalo a ani veřejné výzvy nenašly odezvu.

I Vystrčil uvedl, že nejde o diagnózu a způsob léčby prezidenta, ale prognózu dalšího vývoje. Proto dnes odeslal na ředitele ÚVN Zavorala dopis, ve kterém se nemocnice jako instituce, i Zavorala jako profesora a lékaře táže, jak to s prezidentem je z hlediska jeho způsobilosti vykonávat svůj úřad. „Očekávám, že pan ředitel nemocnice bude rychlejší, než je KPR. Považuji to za zásadní. A nechceme, aby bylo prozrazováno jakékoliv zdravotní tajemství. To nás nezajímá. Nás zajímá jediná věc: a to je, jak to vypadá v současnosti a jak je prognóza z hlediska fungování pana prezidenta jako toho, kdo zastává svůj úřad a zda je schopen ho zastávat,“ podotkl Vystrčil.

Kuba: Tohle prostě není možné...

Ke komunikaci hradní kanceláře se kriticky vyjádřil i další člen ODS - jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba. „Považuji tu komunikaci ze strany Hradu za velmi nešťastnou. Samozřejmě pan prezident je člověk a já mu přeji velmi brzké uzdravení a myslím si, že každý normální člověk musíme přát člověku, který je nemocný, aby se z nemocnice co nejdříve vrátil. Ale také plní nějakou ústavní funkci a v té chvíli má vůči veřejnosti z pohledu té ústavní funkce nějakou odpovědnost a ta samozřejmě s sebou nese, že bychom měli být informováni o tom stavu. Tady nejde o nějakou klinickou diagnózu,“ uvedl pro ČT. 

„Co mě v tuto chvíli děsí, je, že se v tuto chvíli komunikací Hradu a toho, jak se to děje, dostáváme do situace, že pan prezident je zavřený za nějakými dveřmi, do nich vždycky někdo vejde a pak z nich vyjde a řekne: já jsem s ním mluvil a on vám vzkazuje tohle. Obědval tohle a tohle, tohohle jmenoval, tohohle odvolal, tohle podepsal. A mně to připadá, jako bychom byli v režimu nějakého starodávného kmene, kdy někdo odejde do hor a vrátí se, že božstva nám vzkazují toto a toto. To prostě v demokratické společnosti není možné,“ postěžoval si Kuba.

„Při respektování veškerého soukromí, na které má pan prezident jako pacient právo, tohle není možné,“ upozorňuje Kuba, podle kterého by KPR měla jasněji říct, kdy Zeman sám za sebe předstoupí a řekne, co udělal a dodal: „A ne, že někdo vejde za dveře, bude tam 10 minut a pak přijde a s nějakou pohádkou nám to převypráví.“

Video  První dáma Ivana nečekaně promluvila o zdraví Zemana!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 16. října 2021 10:34 )

vinke:

ANOrozkradanidotaci ( 15. října 2021 23:27 )

Čekali jste souboje koaličních partnerů a zatím hnis teče z Hradu.

ANOrozkradanidotaci ( 15. října 2021 23:25 )

Babiš byl na hradě u Zemana půl hodiny a hned potom jej vezli v bezvšdomí na ARO.
To musel být úderný rozhovor.

jaias ( 15. října 2021 22:36 )

Včera upozornili i na ručně dopsané datum 14. října. Na to Vondráček neuměl odpovědět. Je to podvod. http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/toh­le-neni-milosuv-podpis-rika-muz-ktery-zna-zemana-30-let-1779­89#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=kZMv3­zXDPDg-2021­101520­28&dop­_id=17­7989&s­ource­=hp&se­q_no=1­&utm_c­ampa­ign=&­utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

cervena_sedma ( 15. října 2021 22:24 )

Miloš možná jo, jen ty játra ne. Ale třeba taky odejdou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa