Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš s Hřibem znovu ve sporu kvůli vakcínám. Starejte se o svá očkovací centra, vzkázal premiér

Aktualizováno -
9. března 2021
15:50
Autor: ČTK - 
9. března 2021
11:49

Ve skladech pražských státních nemocnic se nyní nachází zhruba 28 000 neaplikovaných dávek vakcíny Pfizer proti covidu-19. Z nich zhruba 7000 je určeno pro potřeby Prahy. Nejvíc neaplikovaných ampulek je uskladněno v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). ČTK to dnes sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který na jednání Asociace krajů ČR s vládou a Centrálním řídícím týmem žádal, aby byly co nejdříve rozvezeny do krajů. Magistrát má vliv pouze na rozdělování vakcín AstraZeneca a Moderna. Podle Chytré karantény, která se o očkování stará, bylo v pondělí večer v Praze 12 189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Čísla k dnešnímu dopoledni neuvedla.

Jsem si vědom, že situace v jiných krajích ČR je odlišná a často i horší než v Praze. Záleží mi na tom, aby byly očkovací látky distribuovány rovnoměrně a spravedlivě. Apeloval jsem na premiéra (Andreje Babiše), aby zajistil neprodlený rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží zbytečně v pražských státních nemocnicích,“ uvedl Hřib.

Krajům zároveň nabídl pomoc v podobě bezplatného open source systému pro přehledné rozdělování vakcín do jednotlivých nemocnic, který vyvinula pražská městská firma Operátor ICT. „V Praze ho používáme na rozdělování vakcín Moderna a Astra Zeneca,“ sdělil Hřib.

Podle tabulky, kterou magistrát ČTK zaslal, je nejvíc neaplikovaných ampulek vakcín Pfizer v ÚVN, a to 2574. Fakultní nemocnice Bulovka má dosud neaplikovaných ampulek 678 a Všeobecná fakultní nemocnice 585. Z jedné lahvičky lze získat až šest dávek vakcíny. „Do Česka dnes dorazí další závoz očkovací látky Pfizer a za pár dnů další dávky zapůjčené z EU. Dnes by tedy v ideálním případě měly být ve státních nemocnicích skladem maximálně nízké stovky dávek a rozhodně ne desítky tisíc dávek vakcín,“ dodal Hřib.

Manipulace?

Hřib podle Babiše manipuluje s informacemi o nevyočkovaných vakcínách. ČTK dopoledne informoval, že ve skladech pražských státních nemocnic se nyní nachází zhruba 28 000 neaplikovaných dávek vakcíny Pfizer. Podle premiéra ale v 07:40 přišla do Česka nová zásilka 220 000 dávek vakcín. „Přišla dodávka, vyložili ji v lékárně a to slouží pro pražské nemocnice a jako rezerva pro kraje,“ řekl ČTK Babiš. Hřiba vyzval, ať se stará o Prahou řízená očkovací centra, nikoli zásoby fakultních nemocnic. Hřib si za svým sdělením stojí.

„Vakcíny dorazily do pražských nemocnic dnes ráno, takže logicky nebyly všechny rozvezené. Moc dobře víte, že část těchto vakcín Pfizer je rezerva pro celou ČR. Zároveň by se váš koordinátor mohl začít konečně bavit s pražskými nemocnicemi, které ignoruje,“ uvedl Babiš na svém twitterovém účtu.

Hřib odmítl, že by uváděl nesprávné informace. Podle něj v době, kdy své vyjádření posílal, a stejně tak při jednání Asociace krajů ČR s vládou, to byly nejaktuálnější informace. Dnešní zavážka v nich podle něj nemůže být zanesena. „Počet vakcín v Praze dnes bude průběžně růst, protože dnes probíhá závoz vakcín Pfizer. Včera jich ale bylo stále ve skladech 15 000, a to je den před plánovaným závozem nepřijatelné,“ uvedl pro ČTK Hřib. Odmítl, že by se magistrát nebavil se státními nemocnicemi. Průběžně od nich žádá vakcíny Pfizer/BioNTech pro očkování například v sociálních službách, uvedl primátor.

Chytrá karanténa na twitteru uvedla, že v pondělí večer zbývalo v Praze 12.189 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. „Z nich bylo 8679 určených na dnešní očkování a zbývajících 3510 slouží jako nouzová zásoba pro všechny kraje v ČR. Dnes přišla nová zásilka, kde je 39 780 vakcín od tohoto výrobce,“ napsala.

Od začátku očkování proti covidu aplikovali zdravotníci v Praze 175 961 dávek vakcíny, z toho 3000 v pondělí. Obě dávky dosud dostalo 68 193 lidí. O uplynulém víkendu zdravotníci v ČR podali přes 21 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Proti minulému víkendu je to asi 3,3krát víc. Nejvíc se podařilo očkování zrychlit v Moravskoslezském a Ústeckém kraji a na Vysočině. V pracovních dnech bylo minulý týden podáno přes 30 000 dávek vakcíny denně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 10. března 2021 12:12 )

Primátor přiznal 20 poradců.........a takhle to pak vypadá !!!
"Jaký pán, takový krám" !!!

marmat ( 10. března 2021 12:09 )

xiioma: Tento hysterický výkřik Vašeho sponzora "uspokojí" ?????????
¨Směšný je každý takový pako.

marmat ( 10. března 2021 12:07 )

dynaty: Kdo z Pražanů viděl Primátora k čemukoliv v TV vystoupit a věcně nás informovat??? Krnáčovou zpovídali KAŽDÝ DEN ....nestranná Media !!!
Snad NIKDY - NIKDO !!!
Včera to dostal konečně od Premiéra na solar a mezi oči ...

marmat ( 10. března 2021 12:03 )

Od Vás obou TO sedí !!!

marmat ( 10. března 2021 12:02 )

UFO1: Zkuste nehulit a začít se chovat normálně....
Nikdo nemůže za to, že jste prokazatelně neléčenej frustrát !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa