Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dozvuk Zemanovy piety: Vášně u pivních kelímků, prezident zaryl do Babiše, sám to schytal

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    Aktualizováno -
    11. 5. 2021
    15:33
    11. 5. 2021
    11:40

    Na jedné straně smutek za 30 tisíc obětí pandemie covidu-19 v Česku. Ale také časté pozastavení se nad tím, proč na Hradě zvolili pro svíčky za oběti pandemie pivní kelímky. Pozornosti pak neunikla ani slova prezidenta Miloše Zemana o tom, kdo za mrtvé může - s rýpancem do vlády Andreje Babiše (ANO), který Blesk Zprávám vzkázal, že na tuhle katastrofu nebyl nikdo připraven. Samotná pieta za ty, kteří tu s námi již nejsou, možná proběhla na Hradě v poklidu, ale reakcí vyvolala hojně. Hlavně kvůli kelímkům. Politolog Jan Kubáček však v narážce na Zemanova slova míní, že prezident vystupuje jako Chytrá horákyně. Promlouvat měl dle něj už dříve, a tak i on nese svůj podíl viny. V úterý se mezitím na nádvoří Pražského hradu pustili do úklidu po pietě. Starost úklidové službě dělaly hlavně oboustranné lepenky, které kelímky se  svíčkami držely na místech.

    Prezident Miloš Zeman vstal za pomoci bodyguardů z invalidního vozíku, v černém přihlížela i jeho rodina - manželka Ivana s dcerou Kateřinou.

    Pieta na Hradě za oběti covidu však měla netradiční aranžmá. Po bílých křížích namalovaných křídou na Staroměstském náměstí tentokrát hlavní roli sehrály svíčky - umístěné v průhledných, plastových kelímcích, často používaných na čepování piva. Kelímky sice držely přilepené na místě, kvůli ohni se ale deformovaly - svíčky přesto netradičně osvítily prostranství na Pražském hradě.

    Podívejte se na četné reakce na celou pondělní pietu i na širší rozměr projevu prezidenta Zemana.

  • 1.Hrad: Lidé chtěli ochránit svíčky před větrem

    Byl to nezvyklý pohled. Na nádvoří Pražského hradu záplava 30 tisíc kelímků. Pečlivě srovnaných, se svíčkami uvnitř, které zapalovala řada lidí. Jenže právě plamen svíček některé kelímky brzy zdeformoval.

    „Tohle není zdeformované horkem, ale na části nádvoří to foukalo a někteří se snažili takto chránit svíčku, aby nezhasla,“ poznamenal k tomu ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák na twitteru.

    Pražští hasiči při obavách některých upozorňovali, že tuhle akci na starost nemají. „HZS hl. m. Prahy se na přípravě a zajištění pietní akce na Pražském hradě nepodílel. Na Pražském hradě je speciální Hasičský útvar ochrany Pražského hradu pod Hasičským záchranným sborem ČR,“ upozornil mluvčí Martin Kavka.

    Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byla realita s rozsvícenými svíčkami, umístěnými v kelímcích, na nádvoří Pražského hradu „důstojná a jímavá“.

  • 2.Lidovec: Tohle si oběti covidu fakt nezaslouží

    Reakcí na pietu se sešlo mnoho. Rozcházely se. „Pietu, ať každý neseme především ve své duši. Za naše blízké i ty, které jsme nemohli znát a kteří zemřeli na covid. Ať naše solidarita a pomoc provází ty, které zde zanechali a kteří naši podporu budou potřebovat. Mysleme tak i na všechny ostatní, kteří odcházejí každý den,“ vzkázal nekonfliktně předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jindy nejde pro kritiku Hradu a hradního pána Zemana daleko.

    Jenže našla se i řada takových, které průběh piety popudil. „Od července končí jednorázové plastové kelímky. Tak se na Hradě asi rozhodli zlikvidovat zásoby... Tohle si oběti covidu fakt nezaslouží,“ posteskl si na twitteru lidovec František Talíř (KDU-ČSL), 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje. Talíř přitom nebyl sám, koho kelímky naštvaly. Rýpli si i další opoziční politici.

    „Vysoká škola života - obor pieta. To hradní galérce nestály tragické oběti koronaviru za nákup pro pietu vhodnějších sklenic?“ kritizoval Marek Ženíšek (TOP 09).

    „Pieta v pivním plastovém kelímku. 30 tisíc plastových kelímků jako připomínka obětí koronaviru umístěných na nádvoří Pražského hradu. Plastové kelímky prý měly chránit svíčku, aby nezhasla vlivem větru. Opravdu ′vkusná′ ekologická katastrofa soudruhů z Hradu,“ posteskl si poslanec Pirátů František Elfmark. „Je mi z toho spíš smutno, než abych se zamýšlel nad tím, ′kde udělali soudruzi chybu′,“ poznamenal europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09).

  • 3.Hradní nevkus, který by Havlovi prošel?

    Podoba piety zaměstnala řadu diskutujících na sociálních sítích na dlouhé hodiny. Slovo do pranice však přidal analytik a odborník na exekuce a oddlužení Daniel Hůle. „Kdyby dal 30 tisíc svíček do kelímků od piva Havel, všem by nám to přišlo roztomilý. Prosím, kritizujme Zemana za to špatný, co dělá, ne za takovéto ptákoviny,“ vzkázal na twitteru.

    „Havla by něco takového nenapadlo, měl smysl pro absurditu, nadsázku, byl to dramatik, ale měl úctu k lidskému životu. Pro Zemana ty kelímky jsou jaksi příznačné, pohrdá všemi a vším. Já cítím z té piety neupřímnost a pokrytectví, ale je to můj dojem,“ reagoval divadelník a režisér Miroslav Förster.

    „Demonstrace hradního nevkusu, blbosti a neschopnosti důstojného výkonu funkce prezidenta,“ popsal hradní pietu ze svého pohledu Martin Rozumek, šéf OPU (Organizace pro pomoc uprchlíkům). „Ještě čekám info, že to celé za x miliónů z našich peněz dělal nějaký neexistující Ferda z Osvětiman,“ dodal v narážce na Osvětimany ve Zlínském kraji, kde má svůj penzion, vlek i prostor pro zabijačky hradní kancléř Vratislav Mynář.

  • 4.Zeman mluvil o vině za mrtvé i konci pandemie

    V debatě o kelímcích však poněkud zaniklo sdělení prezidenta republiky. Zeman si na pietu připravil projev. Nepřímo si v něm rýpl přitom i do vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli rozvolnění, které dle něj přišlo dříve, než bylo záhodno.

    „Setkáváme se dnes, abychom vyjádřili úctu téměř třiceti tisícům mrtvých, kteří zemřeli kvůli pandemii covidu. Musím říci, že za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně, a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila v několika vlnách,“ rýpl si Zeman.

    „Věřím, že jsme si z toho s pokorou, která bez výjimky patří nám všem, vzali poučení. Ale to hlavní, co vám chci říci, je hluboké poděkování a úcta všem, kdo s touto epidemií bojovali. Nemyslím si, že stačí jenom poděkování. Naši zdravotníci, ale i další pracovníci Integrovaného záchranného systému si zaslouží více než poděkování. Zaslouží si, aby jejich práce byla patřičně oceněna, a já se za to chci zasadit,“ poznamenal Zeman v další části svého projevu, předneseného z vozíku, kam prezident usedl kvůli neuropatii dolních končetin a pokračující bolesti.

    Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
    Video se připravuje ...

    Předtím, než přišla minuta ticha, Zeman zopakoval své přesvědčení, že v září bude po pandemii.

    „Nejpozději v září tohoto roku, a to především díky masivní očkovací kampani, tato pandemie u nás skončí, budeme na ni vzpomínat jako na strašný sen a budeme věřit, že alespoň v době naší generace se již nic podobného nebude opakovat,“ dodal Zeman.

  • 5.Babiš: Bolí mě ztráta každého jednoho života

    Zatímco kelímky na Hradě se mohou jevit jako detail a malichernost, počet obětí od začátku pandemie v Česku již dosáhl 29 749. Premiér Babiš na dotaz Blesk Zpráv, jak vnímá Zemanova slova o tom, že za smrt některých z nakažených může i to, že „jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně“, zareagoval v úterý odpoledne.

    „Máme za sebou skoro 15 měsíců, které převrátily naruby život na celé planetě, a bohužel stály životy přes tři miliony lidí. Naše vláda od prvních dnů s virem tvrdě bojovala. Pracujeme skoro bez přestávky dnem i nocí, abychom ochránili zdraví našich občanů, a zároveň jim umožnily normálně žít. Bylo a je to neuvěřitelně obtížné. Nikdo na světě na takovou katastrofu nebyl připraven, nikdo ten vir přesně neznal, udělalo se spousty chyb, kterým se nevyhnul celý svět, ani my. Bolí mě ztráta každého jednoho života a jsem nesmírně vděčný za to, že aktuálně nám čísla nakažených klesají, nemocnice se vyprazdňují, a nám se daří zrychlovat očkování, o které mají naši občané zájem. To je to totiž to nejdůležitější, abychom se mohli vrátit k normálnímu životu,“ uvedl nyní pro Blesk Zprávy Babiš.

    „Zároveň bych ještě jednou rád poděkoval všem zdravotníkům, díky kterým celý náš zdravotní systém ten bezprecedentní nápor zvládl. I když vím, že to bylo neuvěřitelně náročné,“ podotkl premiér.

    Babiš zmiňoval chyby i ve Sněmovně. Vinil také opozici

    Již v minulosti Babiš připouštěl, že k chybám během vládního boje s pandemií došlo. A to třeba na sněmovním plénu, když žádal o prodloužení nouzového stavu, který je však nyní již minulostí.

    „V červnu byla oslava na Karlově mostě, všichni jsme slavili a těšili se - a to není výčitka, to je konstatování. Všichni jsme slavili, že vir je pryč. Zrušili jsme roušky 1. 7. Obrovská chyba! My jsme trasovali, ale my jsme trasovali jedině lidi se symptomy. A všichni šli do Chorvatska, vrátilo se 100 000 lidí z Chorvatska a my jsme je netestovali. Obrovská nálož viru! Obrovská chyba! Techtle Mechtle, obrovská chyba! Měli jsme zavřít okamžitě všechny bary. My jsme to neudělali! Takže ano, chyb se nadělalo strašně moc,“ připouštěl Babiš ve Sněmovně letos 26. února.

    Premiér však nevinil z chyb jen vlastní vládu, ale tradičně i opozici. Vzpomínal i na kritizované předvánoční rozvolnění. „Byl obrovský tlak: otevřít, otevřít. Stejně opozice, jak na nás tlačila v dubnu a květnu - otevřít, tak stejně to bylo před Vánoci. Otevřeli jsme 3.12. Velká chyba! Ty restaurace jsme neměli otvírat,“ míní Babiš. „Ale to rozvolnění... A školy jsme rozvolnili. To byla taky chyba před Vánoci,“ připouštěl.

    Nyní je Česko v další fázi rozvolnění. Od 10. května se otevřely zbylé obchody a řada služeb, které musely mít zavřeno - včetně lanovek a vleků, za což vláda v jarním období schytává lehké posměšky. Od 17. května jsou na řadě mj. zahrádky restaurací, 24. května pak hotely a penziony.

    Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. | ČTK / Říhová Michaela

  • 6.Expert: Zeman jako Chytrá horákyně. Měl varovat dříve a častěji

    K tomu, že prezident nyní kritizoval způsob rozvolnění, se vyjádřil pro Blesk Zprávy i politolog Jan Kubáček. I on chápe Zemanova slova jako jakési rýpnutí do Babišovy vlády. „Bezesporu ano. Ale myslím si, že to bylo i vůči celé Poslanecké sněmovně, protože tam nebylo téměř subjektu, který by byl opatrnický, ochranářský,“ podotkl expert.

    Zároveň však vnímá i pochybení u samotného Zemana. „Já jsem nezaznamenal v momentech, kdy společnost a politici váhali, jestli rozvolňovat a pak rozvolňovat začali a byly tady velké debaty a spory mezi politiky a odborníky, tak já jsem nezaznamenal, že by prezident republiky k tomu vystoupil nebo by si dotyčné odborníky pozval a společně formulovali jakékoliv vyjádření. Čili toto je už klasická Chytrá horákyně, generál po bitvě. Mám dojem, že to některé pozůstalé včera spíše zamrzelo a mnozí si mohli zcela logicky říct: a pane prezidente, proč jste mlčel,“ míní Kubáček.

    K podobě piety s pivními kelímky Kubáček podotkl: „Důležité je to připomenutí jako takové. Já se přiznám, že patřím mezi ty, kteří jsou spíš zklamáni tím, že hlava státu v mezních situacích, kdy jí bylo potřeba, nevystoupila, nebo vystoupila se zvláštními vzkazy.“

    „Já úplně odhlížím od kelímků a toho, jestli se do nich lije voda, minerálka, nebo pivo. Ale aby tam nebylo tolik kelímků a svíček, tak hlava státu měla mnohem častěji vystupovat a klidně s odborníky okolo. Vzhledem k tomu, jaké pozici se hlava státu těší ve společnosti a jak má silný hlas do vlády i do roztříštěné Sněmovny, tak možná by se některé věci neděly tak vehementně, tak volně a tak prvosignálně, aby se potěšilo veřejné mínění, jak se pak děly,“ pronesl.

    Kelímky jako takové proto Kubáček neřeší. „Spíš než z formátu a kelímků jsem zklamán z toho, že to, co nám včera hlava státu řekla, neříkala dávno dříve v momentě, kdy to mohlo opravdu mnohé změnit a kdy to přinejmenším mohlo na odpírače dělat tlak,“ dodal politolog.

    Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. Při pietním aktu za oběti pandemie koronaviru bylo 10. května 2021 na nádvořích Pražského hradu zapáleno téměř 30 000 svíček. | ČTK / Říhová Michaela

  • 7.Úklid po pietě a problém s lepenkami

    Zatímco sociální sítě Zemanovu hradní pietu řeší i den poté a prezidentův mluvčí reaguje na kritiku snímky s růžemi, na nádvoří na Pražském hradě se úklidová služba pustila do boje s následky akce, která měla uctít oběti covidu a vyvolala až nečekaný rozruch.

    S hadicí a smetáky však často marně bojovali s 30 tisíci kousky oboustranné lepenky, která držela kelímky na místech k tomu určených. A tak na řadu přišlo i pracnější škrabání.

    V prostoru sociálních sítí to pak schytává i radní ČT Luboš Xaver Veselý, který nejde pro kritiku veřejnoprávní televize daleko. Oblíbený moderátor Miloše Zemana kritizoval ČT za to, jak právě o pietě na Hradě referovala. „Na Pražském hradě - pietní akce za oběti pandemie - 30 tis. svíček... ČT24 v tu chvíli vysílá cca minutový vstup, následuje reportáž o chobotnicích... Toto je veřejná služba? Copak se ′elitě′ platí málo na koncesionářských poplatcích?“ čertil se. Sám však schytal řadu narážek za své prohradní postoje.

    Úklid po Zemanově hradní pietě: Úklidová služba se snažila vypořádat s kousky oboustranné lepenky, která na svých místech držela kelímky (11.5.2021) Úklid po Zemanově hradní pietě: Úklidová služba se snažila vypořádat s kousky oboustranné lepenky, která na svých místech držela kelímky (11.5.2021) | Foto Blesk - David Malík

    Úklid po Zemanově hradní pietě: Úklidová služba se snažila vypořádat s kousky oboustranné lepenky, která na svých místech držela kelímky (11.5.2021) Úklid po Zemanově hradní pietě: Úklidová služba se snažila vypořádat s kousky oboustranné lepenky, která na svých místech držela kelímky (11.5.2021) | Foto Blesk - David Malík

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stoura ( 12. května 2021 18:55 )

Pro strejda777:Konečně slušný a trefný článek!!!

stoura ( 12. května 2021 18:48 )

stoura ( 12. května 2021 18:39 )

Ptáte se, kde je paní Zemanová zalezlá? Asi nevíte, že Zemanovi staví baráček, tak třeba je stavbě a maká tam.

stoura ( 12. května 2021 18:31 )

Představte si,že ten ješita prý uvažuje o kandidatuře na prezidenta, co Vy na to?

Ievice-je-smegma ( 12. května 2021 18:11 )

Když byl prezidentem ješita Klaus, tak jste si mysleli, že to horší už být nemůže.
A vidíte, že může.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa